O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę

Placki ziemniaczane są popularne nie tylko w Polsce. Nasi południowi sąsiedzi nie wyobrażają sobie tygodnia bez bramboráków. Co więcej, w cieście ze startymi ziemniakami panierują nawet kurczaka. Sprawdziłam, co o takim połączeniu myśli moja rodzina.

Kurczak i placki ziemniaczane 2w1Kurczak i placki ziemniaczane 2w1
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Picasa
Anna Galuhn

Kurczak w placku ziemniaczanym? Okazuje się, że takie połączenie nie tylko jest wykonalne, ale też bardzo smaczne. Filety w grubszej panierce wychodzą wyjątkowo soczyste, a dodatek ziemniaków sprawia, że do obiadu brakuje już tylko surówki. Ciasto ładnie się rumieni na patelni i przyjemnie chrupie. Jednak, żeby wszystko się udało, trzeba zwrócić uwagę na kilka szczegółów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak otulony miodowym sosikiem. Obiad gotowy w 30 minut

Jak smażyć kotlety z kurczaka po czesku?

Przede wszystkim zadbaj o olej, który zachowuje stabilność w wysokiej temperaturze, na przykład rafinowany olej kokosowy. Będzie potrzebna większa ilość mocno rozgrzanego tłuszczu, aby panierka wyszła chrupiąca, a kurczak nie był surowy w środku. Temperatura oleju powinna wynosić 170–180 stopni Celsjusza, co możesz sprawdzić przy pomocy termometru kuchennego.

Nie rozkręcaj palnika pod patelnią na maksa, ustaw średnią moc i spokojnie poczekaj, aż tłuszcz nabierze odpowiedniej temperatury. Za mocno rozgrzany może przypalić panierkę. Standardowe kotlety o grubości ok. 1–1,5 cm potrzebują ok. 4–5 minut smażenia z każdej strony.

Przepis na kurczaka w czeskiej panierce

Kotlet jest gotowy, kiedy po wbiciu widelca, wypływa z niego przejrzysty sok. Różowy kolor świadczy o tym, że w środku znajduje się jeszcze surowe mięso.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka,
  • 2 ziemniaki,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1/4 cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Piersi z kurczaka pokrój wzdłuż na w miarę cienkie plastry. Posyp solą i pieprzem.
  2. Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odciśnij z nich wodę, po czym wymieszaj z jajkiem, kwaśną śmietaną i mąką pszenną. Dodaj cebulę przetartą na tartce, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól i pieprz.
  3. Filety z kurczaka obtaczaj w cieście z ziemniakami.
  4. Smaż na patelni z mocno rozgrzanym tłuszczem na złoty kolor.

Wybrane dla Ciebie

Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
Zamiast owsianki, robię ten mus na śniadanie. Jest jak balsam dla zmęczonych jelit
Zamiast owsianki, robię ten mus na śniadanie. Jest jak balsam dla zmęczonych jelit
Drobinki, które dosypuję niemal do wszystkiego. To zboże to sprzymierzeniec odchudzania
Drobinki, które dosypuję niemal do wszystkiego. To zboże to sprzymierzeniec odchudzania
Najlepszy sos pieczeniowy. Tak pyszny, że już nie zechcesz do mięsa żadnego innego
Najlepszy sos pieczeniowy. Tak pyszny, że już nie zechcesz do mięsa żadnego innego
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie