O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę

Placki ziemniaczane są popularne nie tylko w Polsce. Nasi południowi sąsiedzi nie wyobrażają sobie tygodnia bez bramboráków. Co więcej, w cieście ze startymi ziemniakami panierują nawet kurczaka. Sprawdziłam, co o takim połączeniu myśli moja rodzina.

Kurczak i placki ziemniaczane 2w1Kurczak i placki ziemniaczane 2w1
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Picasa
Anna Galuhn

Kurczak w placku ziemniaczanym? Okazuje się, że takie połączenie nie tylko jest wykonalne, ale też bardzo smaczne. Filety w grubszej panierce wychodzą wyjątkowo soczyste, a dodatek ziemniaków sprawia, że do obiadu brakuje już tylko surówki. Ciasto ładnie się rumieni na patelni i przyjemnie chrupie. Jednak, żeby wszystko się udało, trzeba zwrócić uwagę na kilka szczegółów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak otulony miodowym sosikiem. Obiad gotowy w 30 minut

Jak smażyć kotlety z kurczaka po czesku?

Przede wszystkim zadbaj o olej, który zachowuje stabilność w wysokiej temperaturze, na przykład rafinowany olej kokosowy. Będzie potrzebna większa ilość mocno rozgrzanego tłuszczu, aby panierka wyszła chrupiąca, a kurczak nie był surowy w środku. Temperatura oleju powinna wynosić 170–180 stopni Celsjusza, co możesz sprawdzić przy pomocy termometru kuchennego.

Nie rozkręcaj palnika pod patelnią na maksa, ustaw średnią moc i spokojnie poczekaj, aż tłuszcz nabierze odpowiedniej temperatury. Za mocno rozgrzany może przypalić panierkę. Standardowe kotlety o grubości ok. 1–1,5 cm potrzebują ok. 4–5 minut smażenia z każdej strony.

Przepis na kurczaka w czeskiej panierce

Kotlet jest gotowy, kiedy po wbiciu widelca, wypływa z niego przejrzysty sok. Różowy kolor świadczy o tym, że w środku znajduje się jeszcze surowe mięso.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka,
  • 2 ziemniaki,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1/4 cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Piersi z kurczaka pokrój wzdłuż na w miarę cienkie plastry. Posyp solą i pieprzem.
  2. Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odciśnij z nich wodę, po czym wymieszaj z jajkiem, kwaśną śmietaną i mąką pszenną. Dodaj cebulę przetartą na tartce, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól i pieprz.
  3. Filety z kurczaka obtaczaj w cieście z ziemniakami.
  4. Smaż na patelni z mocno rozgrzanym tłuszczem na złoty kolor.
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥