O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę
Placki ziemniaczane są popularne nie tylko w Polsce. Nasi południowi sąsiedzi nie wyobrażają sobie tygodnia bez bramboráków. Co więcej, w cieście ze startymi ziemniakami panierują nawet kurczaka. Sprawdziłam, co o takim połączeniu myśli moja rodzina.
Kurczak w placku ziemniaczanym? Okazuje się, że takie połączenie nie tylko jest wykonalne, ale też bardzo smaczne. Filety w grubszej panierce wychodzą wyjątkowo soczyste, a dodatek ziemniaków sprawia, że do obiadu brakuje już tylko surówki. Ciasto ładnie się rumieni na patelni i przyjemnie chrupie. Jednak, żeby wszystko się udało, trzeba zwrócić uwagę na kilka szczegółów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kurczak otulony miodowym sosikiem. Obiad gotowy w 30 minut
Jak smażyć kotlety z kurczaka po czesku?
Przede wszystkim zadbaj o olej, który zachowuje stabilność w wysokiej temperaturze, na przykład rafinowany olej kokosowy. Będzie potrzebna większa ilość mocno rozgrzanego tłuszczu, aby panierka wyszła chrupiąca, a kurczak nie był surowy w środku. Temperatura oleju powinna wynosić 170–180 stopni Celsjusza, co możesz sprawdzić przy pomocy termometru kuchennego.
Nie rozkręcaj palnika pod patelnią na maksa, ustaw średnią moc i spokojnie poczekaj, aż tłuszcz nabierze odpowiedniej temperatury. Za mocno rozgrzany może przypalić panierkę. Standardowe kotlety o grubości ok. 1–1,5 cm potrzebują ok. 4–5 minut smażenia z każdej strony.
Przepis na kurczaka w czeskiej panierce
Kotlet jest gotowy, kiedy po wbiciu widelca, wypływa z niego przejrzysty sok. Różowy kolor świadczy o tym, że w środku znajduje się jeszcze surowe mięso.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka,
- 2 ziemniaki,
- 1 jajko,
- 2 łyżki śmietany 18 proc.,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 1/4 cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Piersi z kurczaka pokrój wzdłuż na w miarę cienkie plastry. Posyp solą i pieprzem.
- Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odciśnij z nich wodę, po czym wymieszaj z jajkiem, kwaśną śmietaną i mąką pszenną. Dodaj cebulę przetartą na tartce, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól i pieprz.
- Filety z kurczaka obtaczaj w cieście z ziemniakami.
- Smaż na patelni z mocno rozgrzanym tłuszczem na złoty kolor.