O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę

Placki ziemniaczane są popularne nie tylko w Polsce. Nasi południowi sąsiedzi nie wyobrażają sobie tygodnia bez bramboráków. Co więcej, w cieście ze startymi ziemniakami panierują nawet kurczaka. Sprawdziłam, co o takim połączeniu myśli moja rodzina.

Kurczak i placki ziemniaczane 2w1Kurczak i placki ziemniaczane 2w1
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Picasa
Anna Galuhn

Kurczak w placku ziemniaczanym? Okazuje się, że takie połączenie nie tylko jest wykonalne, ale też bardzo smaczne. Filety w grubszej panierce wychodzą wyjątkowo soczyste, a dodatek ziemniaków sprawia, że do obiadu brakuje już tylko surówki. Ciasto ładnie się rumieni na patelni i przyjemnie chrupie. Jednak, żeby wszystko się udało, trzeba zwrócić uwagę na kilka szczegółów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak otulony miodowym sosikiem. Obiad gotowy w 30 minut

Jak smażyć kotlety z kurczaka po czesku?

Przede wszystkim zadbaj o olej, który zachowuje stabilność w wysokiej temperaturze, na przykład rafinowany olej kokosowy. Będzie potrzebna większa ilość mocno rozgrzanego tłuszczu, aby panierka wyszła chrupiąca, a kurczak nie był surowy w środku. Temperatura oleju powinna wynosić 170–180 stopni Celsjusza, co możesz sprawdzić przy pomocy termometru kuchennego.

Nie rozkręcaj palnika pod patelnią na maksa, ustaw średnią moc i spokojnie poczekaj, aż tłuszcz nabierze odpowiedniej temperatury. Za mocno rozgrzany może przypalić panierkę. Standardowe kotlety o grubości ok. 1–1,5 cm potrzebują ok. 4–5 minut smażenia z każdej strony.

Przepis na kurczaka w czeskiej panierce

Kotlet jest gotowy, kiedy po wbiciu widelca, wypływa z niego przejrzysty sok. Różowy kolor świadczy o tym, że w środku znajduje się jeszcze surowe mięso.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka,
  • 2 ziemniaki,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1/4 cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Piersi z kurczaka pokrój wzdłuż na w miarę cienkie plastry. Posyp solą i pieprzem.
  2. Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odciśnij z nich wodę, po czym wymieszaj z jajkiem, kwaśną śmietaną i mąką pszenną. Dodaj cebulę przetartą na tartce, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól i pieprz.
  3. Filety z kurczaka obtaczaj w cieście z ziemniakami.
  4. Smaż na patelni z mocno rozgrzanym tłuszczem na złoty kolor.
Wybrane dla Ciebie
Bez ciężkiego sosu i zasmażki. Tureckie pulpeciki zachwycą lekkością
Bez ciężkiego sosu i zasmażki. Tureckie pulpeciki zachwycą lekkością
Na Wszystkich Świętych zawsze stawiam na stole. Goście za każdym razem chwalą jego delikatność i puszystość
Na Wszystkich Świętych zawsze stawiam na stole. Goście za każdym razem chwalą jego delikatność i puszystość
Jesz kiwi codziennie? Twój organizm szybko to odczuje
Jesz kiwi codziennie? Twój organizm szybko to odczuje
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie