Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Klasyczne placki ziemniaczane mają całą rzeszę fanów, ale niestety nie są pozbawione wad. Często wręcz ociekają tłuszczem, a odsączanie ich na papierowym ręczniku po usmażeniu nie przynosi zadowalającego efektu. Na szczęście wystarczy dodać do masy jeden prosty składnik, który skutecznie temu zapobiegnie.
Idealnie chrupiące placki ziemniaczane mogą śnić się po nocach, niestety wiele osób rezygnuje z nich z powodu dużej ilości oleju. Placki często wchłaniają tłuszcz i tym samym stają się bardzo kaloryczne, co może przeszkadzać szczególnie osobom, które dbają o swoją sylwetkę. Na szczęście istnieje prosty trik, którego nauczyła mnie babcia, aby cieszyć się smakiem z dzieciństwa bez wyrzutów sumienia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rządziły w polskich domach na obiad bez mięsa. W tej wersji polubisz je na nowo
Placki ziemniaczane z octem
Ocet spirytusowy dodany do masy ziemniaczanej to prosty trik, który zdecydowania poprawia jakość placków, a równocześnie nie wpływa na ich smak. Podczas smażenia ocet szybko odparowuje, tworząc na powierzchni ciasta delikatną warstwę ochronną. Dzięki temu gorący tłuszcz nie wnika głęboko do środka placków, co ogranicza ich nasiąkanie i sprawia, że są mniej tłuste, lżejsze i bardziej chrupiące. Wystarczy jedna łyżka na kilogram ziemniaków, by zauważyć różnicę gołym okiem.
To rozwiązanie jest sprawdzone nie tylko przez fanów placków ziemniaczanych, ale również przez doświadczonych cukierników podczas smażenia pączków. Dzięki niemu mają mniej tłuszczu, są zdecydowanie smaczniejsze i jednocześnie lżejsze dla żołądka, co doceni każdy, kto unika ciężkostrawnych potraw.
Przepis na placki ziemniaczane z octem
Składniki:
- 1 kg ziemniaków typu C,
- 1 jajko,
- 40 g mąki pszennej,
- 1 cebula,
- 1 łyżka octu spirytusowego,
- szczypta soli,
- olej rzepakowy do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Obierz ziemniaki i cebulę, a potem zetrzyj je na drobnych oczkach tarki.
- Następnie przełóż na sito lub gazę i dokładnie odciśnij z nadmiaru soku, bo im mniej wody, tym placki będą bardziej zwarte i chrupiące.
- Odciśniętą masę przełóż do miski, dodaj jajko, mąkę pszenną i 1 łyżkę octu spirytusowego.
- Dopraw masę szczyptą soli i dokładnie wymieszaj do uzyskania gęstej, jednolitej konsystencji.
- Na patelni dobrze rozgrzej olej.
- Nakładaj masę łyżką, formując niewielkie, płaskie placuszki i smaż je na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
- Nie dociskaj placków podczas smażenia, dzięki czemu będą chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.
- Po usmażeniu odkładaj placki na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu; podawaj od razu z ulubionym dodatkiem.