Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie

Klasyczne placki ziemniaczane mają całą rzeszę fanów, ale niestety nie są pozbawione wad. Często wręcz ociekają tłuszczem, a odsączanie ich na papierowym ręczniku po usmażeniu nie przynosi zadowalającego efektu. Na szczęście wystarczy dodać do masy jeden prosty składnik, który skutecznie temu zapobiegnie.

Placki ziemniaczane z jednym dodatkiem nie będą spijać tłuszczuPlacki ziemniaczane z jednym dodatkiem nie będą spijać tłuszczu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | robert6666

Idealnie chrupiące placki ziemniaczane mogą śnić się po nocach, niestety wiele osób rezygnuje z nich z powodu dużej ilości oleju. Placki często wchłaniają tłuszcz i tym samym stają się bardzo kaloryczne, co może przeszkadzać szczególnie osobom, które dbają o swoją sylwetkę. Na szczęście istnieje prosty trik, którego nauczyła mnie babcia, aby cieszyć się smakiem z dzieciństwa bez wyrzutów sumienia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rządziły w polskich domach na obiad bez mięsa. W tej wersji polubisz je na nowo

Placki ziemniaczane z octem

Ocet spirytusowy dodany do masy ziemniaczanej to prosty trik, który zdecydowania poprawia jakość placków, a równocześnie nie wpływa na ich smak. Podczas smażenia ocet szybko odparowuje, tworząc na powierzchni ciasta delikatną warstwę ochronną. Dzięki temu gorący tłuszcz nie wnika głęboko do środka placków, co ogranicza ich nasiąkanie i sprawia, że są mniej tłuste, lżejsze i bardziej chrupiące. Wystarczy jedna łyżka na kilogram ziemniaków, by zauważyć różnicę gołym okiem.

To rozwiązanie jest sprawdzone nie tylko przez fanów placków ziemniaczanych, ale również przez doświadczonych cukierników podczas smażenia pączków. Dzięki niemu mają mniej tłuszczu, są zdecydowanie smaczniejsze i jednocześnie lżejsze dla żołądka, co doceni każdy, kto unika ciężkostrawnych potraw.

Przepis na placki ziemniaczane z octem

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków typu C,
  • 1 jajko,
  • 40 g mąki pszennej,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka octu spirytusowego,
  • szczypta soli,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz ziemniaki i cebulę, a potem zetrzyj je na drobnych oczkach tarki.
  2. Następnie przełóż na sito lub gazę i dokładnie odciśnij z nadmiaru soku, bo im mniej wody, tym placki będą bardziej zwarte i chrupiące.
  3. Odciśniętą masę przełóż do miski, dodaj jajko, mąkę pszenną i 1 łyżkę octu spirytusowego.
  4. Dopraw masę szczyptą soli i dokładnie wymieszaj do uzyskania gęstej, jednolitej konsystencji.
  5. Na patelni dobrze rozgrzej olej.
  6. Nakładaj masę łyżką, formując niewielkie, płaskie placuszki i smaż je na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
  7. Nie dociskaj placków podczas smażenia, dzięki czemu będą chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.
  8. Po usmażeniu odkładaj placki na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu; podawaj od razu z ulubionym dodatkiem.
Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇