Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna

Zbliżająca się jesień to idealny czas na przygotowanie kiszonej kapusty. Wiele osób popełnia jednak jeden błąd, przez który traci ona smak lub szybko się psuje. Klucz do jej smaku i trwałości tkwi w dodaniu odpowiedniej ilości soli.

Ile soli dodawać do kapusty kiszonej?Ile soli dodawać do kapusty kiszonej?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | IGOR KOVALCHUK

Kiszenie kapusty od pokoleń króluje w polskich domach. Kluczowym elementem udanej kiszonki jest odpowiednia ilość soli – to ona decyduje o smaku, chrupkości i trwałości przetworu.

Tradycyjna i sprawdzona proporcja to 10 gramów soli niejodowanej na każdy kilogram kapusty, czyli około jedna lekko czubata łyżka stołowa. Sól nie tylko wydobywa sok z kapusty, ale również hamuje rozwój niepożądanych drobnoustrojów i sprzyja namnażaniu się bakterii kwasu mlekowego, które odpowiadają za fermentację.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Aromatyczna zupa porowa z mnóstwem warzyw i mięsną wkładką. Klasyka polskiego domu

Dlaczego sól jest tak ważna w kiszeniu?

Dobrze dobrana ilość soli wpływa na cały przebieg kiszenia i jest bardzo ważna, aby uzyskać idealny smak. Zbyt mała ilość soli może sprawić, że kapusta zacznie pleśnieć, a zbyt duża uczyni ją twardą i przesoloną.

Ważne, aby sól była gruboziarnista i nie zawierała jodu ani substancji antyzbrylających, ponieważ jod może zaburzyć naturalną fermentację. Kapustę warto mocno ugnieść po zasoleniu, aby szybciej puściła sok, a jeśli po kilku godzinach soku jest zbyt mało, można dodać niewielką ilość przegotowanej wody z solą w tej samej proporcji.

Dodatki i naczynia do kiszenia kapusty

Oprócz kapusty do kiszenia warto dodać tarte marchewki, które nadadzą kiszonce delikatnej słodyczy i wzbogacą jej smak. Można też sięgnąć po klasyczne dodatki jak ziele angielskie, pieprz w ziarnach, kminek, liść laurowy czy nawet odrobinę koperku.

Kapustę najlepiej kisić w kamionkowym garnku lub dużych słoikach, pamiętając, by zawsze była całkowicie zanurzona w soku. Wierzch warto przykryć liściem kapusty i obciążyć na przykład czystym kamieniem lub talerzem z ciężarkiem, co zapobiegnie kontaktowi z powietrzem i ewentualnemu rozwojowi pleśni.

Jak przechowywać kiszoną kapustę, by nie straciła smaku?

Fermentacja zwykle trwa od 8 do 14 dni w temperaturze pokojowej, a po jej zakończeniu, kapustę trzeba przenieść w chłodniejsze miejsce, na przykład do piwnicy lub lodówki. W takich warunkach może być przechowywana nawet przez kilka miesięcy.

Pamiętaj, by raz na kilka dni sprawdzać poziom soku – kiszonka zawsze powinna być całkowicie nim przykryta, ponieważ tylko wtedy zachowa swoje walory smakowe i zdrowotne.

Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯