Zamiast polewać kiszoną kapustę olejem, robię pyszny sosik. Każdy chwali moją surówkę

Surówkę z kiszonej kapusty o tej porze roku jemy wyjątkowo często. Wiadomo, wybór świeżych warzyw jest teraz mniejszy, a kiszonki są bardzo zdrowe i poprawiają odporność. Wiele osób taką sałatkę polewa po prostu olejem. Jednak polecam ci wypróbować jej wersję z pysznym sosem.

Sałatka z kapusty kiszonej z dodatkiem remoladySałatka z kapusty kiszonej z dodatkiem remolady
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | An-T
Dorota Gepert

Surówka z kiszonej kapusty, z dodatkiem marchewki, jabłka i zieleniny, doprawiona i polana olejem to absolutna klasyka. Uchodzi za najlepszy dodatek do ryby, ale też do kotletów z mięsa oraz wegetariańskich dań. Choć wiele osób lubi surówkę w takim wydaniu, czasami warto przygotować ją nieco inaczej. Choć ta zmiana jest niewielka, to efekt może cię zaskoczyć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne kluski jak u koreańskiej babci. Lepki sos skrada serca

Kiszona kapusta z remuladą

Jak odmienić smak surówki z kiszonej kapusty? Warto przygotować do niej sos. Wtedy będzie zdecydowanie bardziej wykwintna. Idealnie pasuje do niej dressing, który inspirowany jest sosem remulada (nazywanym też sosem duńskim).

Można stosować go zarówno do potraw na ciepło, jak i na zimno. Porównywany jest często do sosu tatarskiego. Oba są bowiem tak samo uniwersalne, smakują niemal każdemu i naprawdę łatwo je przygotować.

Co to za sos remulada?

Remulada to dość gęsty, aromatyczny sos, który powstaje na bazie majonezu i jogurtu naturalnego. Doprawia się go też musztardą. Klasyczne dodatki do tego sosu to korniszony, kapary i cebula. Ważnym elementem jest także zielenina: pietruszka, szczypiorek i estragon. Jednak klasyczny przepis jest tylko inspiracją, składniki można komponować dowolnie i dostosowywać do swojego smaku.

Sos remulada

Składniki:

  • 3 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki gęstego jogurtu,
  • połowa łyżeczki musztardy,
  • połowa cebuli,
  • 2 korniszony,
  • posiekana natka pietruszki i szczypiorku,
  • sól, pieprz do smaku,
  • łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny, opcjonalnie.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę oraz korniszony pokrój bardzo drobno.
  2. Wymieszaj jogurt z majonezem, dodaj posiekaną zieleninę oraz korniszony i cebulę. Jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
  3. Dopraw sos solą i pieprzem, musztardą oraz sokiem z cytryny.

Z czym podawać sos remulada?

Taki sos świetnie smakuje zarówno z potrawami podawanymi na gorąco, jak i na zimno. Warto spróbować go z pieczonym mięsem czy rybą. W Skandynawii zastępuje nawet ketchup i podawany jest do frytek. Sprawdzi się także do jajek, różnego rodzaju wędlin, żółtego sera oraz warzyw surowych, grillowanych czy gotowanych.

Ja zaś polecam ci wypróbować go do kapusty kiszonej. Wystarczy ją odcisnąć, drobno poszatkować i wymieszać z sosem remulada. Tak w prosty i szybki sposób powstanie pyszna surówka.

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥