Zamiast polewać kiszoną kapustę olejem, robię pyszny sosik. Każdy chwali moją surówkę
Surówkę z kiszonej kapusty o tej porze roku jemy wyjątkowo często. Wiadomo, wybór świeżych warzyw jest teraz mniejszy, a kiszonki są bardzo zdrowe i poprawiają odporność. Wiele osób taką sałatkę polewa po prostu olejem. Jednak polecam ci wypróbować jej wersję z pysznym sosem.
Surówka z kiszonej kapusty, z dodatkiem marchewki, jabłka i zieleniny, doprawiona i polana olejem to absolutna klasyka. Uchodzi za najlepszy dodatek do ryby, ale też do kotletów z mięsa oraz wegetariańskich dań. Choć wiele osób lubi surówkę w takim wydaniu, czasami warto przygotować ją nieco inaczej. Choć ta zmiana jest niewielka, to efekt może cię zaskoczyć.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pyszne kluski jak u koreańskiej babci. Lepki sos skrada serca
Kiszona kapusta z remuladą
Jak odmienić smak surówki z kiszonej kapusty? Warto przygotować do niej sos. Wtedy będzie zdecydowanie bardziej wykwintna. Idealnie pasuje do niej dressing, który inspirowany jest sosem remulada (nazywanym też sosem duńskim).
Można stosować go zarówno do potraw na ciepło, jak i na zimno. Porównywany jest często do sosu tatarskiego. Oba są bowiem tak samo uniwersalne, smakują niemal każdemu i naprawdę łatwo je przygotować.
Co to za sos remulada?
Remulada to dość gęsty, aromatyczny sos, który powstaje na bazie majonezu i jogurtu naturalnego. Doprawia się go też musztardą. Klasyczne dodatki do tego sosu to korniszony, kapary i cebula. Ważnym elementem jest także zielenina: pietruszka, szczypiorek i estragon. Jednak klasyczny przepis jest tylko inspiracją, składniki można komponować dowolnie i dostosowywać do swojego smaku.
Sos remulada
Składniki:
- 3 łyżki majonezu,
- 2 łyżki gęstego jogurtu,
- połowa łyżeczki musztardy,
- połowa cebuli,
- 2 korniszony,
- posiekana natka pietruszki i szczypiorku,
- sól, pieprz do smaku,
- łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny, opcjonalnie.
Sposób przygotowania:
- Cebulę oraz korniszony pokrój bardzo drobno.
- Wymieszaj jogurt z majonezem, dodaj posiekaną zieleninę oraz korniszony i cebulę. Jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
- Dopraw sos solą i pieprzem, musztardą oraz sokiem z cytryny.
Z czym podawać sos remulada?
Taki sos świetnie smakuje zarówno z potrawami podawanymi na gorąco, jak i na zimno. Warto spróbować go z pieczonym mięsem czy rybą. W Skandynawii zastępuje nawet ketchup i podawany jest do frytek. Sprawdzi się także do jajek, różnego rodzaju wędlin, żółtego sera oraz warzyw surowych, grillowanych czy gotowanych.
Ja zaś polecam ci wypróbować go do kapusty kiszonej. Wystarczy ją odcisnąć, drobno poszatkować i wymieszać z sosem remulada. Tak w prosty i szybki sposób powstanie pyszna surówka.