Babcia dodaje dwie łyżki do kiszonej kapusty zamiast oleju. Nie ma lepszej surówki do smażonej rybki

Moja babcia ma swoje zasady, których trzyma się od lat. W piątek na obiad musi być ryba. Latem robi do niej surówkę ze świeżych warzyw, a zimą przestawia się na kapustę kiszoną. Twierdzi, że taki obiad nigdy nie może się znudzić.

kapusta kiszona
Kapusta kiszona jest idealna na zimowe sałatki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Nikt tak, jak starsze pokolenie nie docenia kiszonek. Owszem, teraz są modne, ale nasze babcie wiedziały już o tym od lat. Wynika to też z tego, że kiedyś świeżych warzyw zimą praktycznie nie było. Dostępne były tylko korzeniowe i właśnie kiszona kapusta. To one były podstawą zimowych surówek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsza sałatka na letnie spotkania. Każdy kęs zaskakuje smakiem

Dlaczego warto jeść kapustę kiszoną

Moja babcia twierdzi, że kiszona kapusta jest lepsza niż suplementy diety. Trudno się z nią nie zgodzić. Probiotyki, które zawiera kiszonka, wspierają mikroflorę jelitową, co ma wpływ na wzmocnienie odporności. Hamują rozwój patogenów, a stymulują wzrost i aktywność korzystnych bakterii w jelitach. Dzięki temu infekcje nie są takie groźne. Kapusta zawiera też dużo witaminy C, która ma dobry wpływ na odporność. Jej ważnym składnikiem jest też błonnik, który przyspiesza trawienie.

Jak kupić najlepszą kapustę kiszoną

Moja babcia od lat kupuję kapustę kiszoną na bazarku od tego samego sprzedawcy. Twierdzi, że taka wprost z beczki jest najlepsza. Podczas zakupów warto zwrócić uwagę na jej zapach, który ma być kwaśny, ale nie octowy. Z kolei kolor powinien być nie biały, tylko raczej kremowy z żółtawym odcieniem. Gdy chcemy mieć kapustę w zapasie, kupujemy ją w formie pakowanej. Tu ważny jest skład. Tylko kapusta i sól - tego trzeba szukać na etykiecie. W przypadku kapusty kiszonej żadne konserwanty nie są potrzebne.

Można odmienić klasyczną surówkę

Wydaje się, że w surówce z kapusty kiszonej nie za wiele da się zmienić. Można dołożyć marchewkę, jabłko, cebulę i zieleninę. Moja babcia też stosuje rotacyjnie te dodatki. Ostatnio też zmieniła sposób doprawiania surówki. Olej jest klasyczny, czasami stawia na śmietanę, a ostatnio przekonała się do majonezu. W ten sposób udowadnia, że tę prostą surówkę da się przygotować na wiele sposobów i naprawdę nigdy się nie znudzi.

Surówka z kiszonej kapusty

Składniki:

  • 150 g kiszonej kapusty,
  • kilka gałązek natki pietruszki,
  • 1 marchewka,
  • 1 jabłko,
  • 2-3 łyżki majonezu,
  • sok z cytryny do smaku,
  • pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, delikatnie ją przepłucz. Potem drobno posiekaj.
  2. Marchewkę i jabłko obierz, zetrzeć na tarce. Dołóż do kapusty, skrop sokiem z cytryny.
  3. Dodaj majonez, dopraw pieprzem i wymieszaj.
  4. Posyp całość drobno posiekaną natką.
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat