Babcia dodaje dwie łyżki do kiszonej kapusty zamiast oleju. Nie ma lepszej surówki do smażonej rybki
Moja babcia ma swoje zasady, których trzyma się od lat. W piątek na obiad musi być ryba. Latem robi do niej surówkę ze świeżych warzyw, a zimą przestawia się na kapustę kiszoną. Twierdzi, że taki obiad nigdy nie może się znudzić.
Nikt tak, jak starsze pokolenie nie docenia kiszonek. Owszem, teraz są modne, ale nasze babcie wiedziały już o tym od lat. Wynika to też z tego, że kiedyś świeżych warzyw zimą praktycznie nie było. Dostępne były tylko korzeniowe i właśnie kiszona kapusta. To one były podstawą zimowych surówek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Najlepsza sałatka na letnie spotkania. Każdy kęs zaskakuje smakiem
Dlaczego warto jeść kapustę kiszoną
Moja babcia twierdzi, że kiszona kapusta jest lepsza niż suplementy diety. Trudno się z nią nie zgodzić. Probiotyki, które zawiera kiszonka, wspierają mikroflorę jelitową, co ma wpływ na wzmocnienie odporności. Hamują rozwój patogenów, a stymulują wzrost i aktywność korzystnych bakterii w jelitach. Dzięki temu infekcje nie są takie groźne. Kapusta zawiera też dużo witaminy C, która ma dobry wpływ na odporność. Jej ważnym składnikiem jest też błonnik, który przyspiesza trawienie.
Jak kupić najlepszą kapustę kiszoną
Moja babcia od lat kupuję kapustę kiszoną na bazarku od tego samego sprzedawcy. Twierdzi, że taka wprost z beczki jest najlepsza. Podczas zakupów warto zwrócić uwagę na jej zapach, który ma być kwaśny, ale nie octowy. Z kolei kolor powinien być nie biały, tylko raczej kremowy z żółtawym odcieniem. Gdy chcemy mieć kapustę w zapasie, kupujemy ją w formie pakowanej. Tu ważny jest skład. Tylko kapusta i sól - tego trzeba szukać na etykiecie. W przypadku kapusty kiszonej żadne konserwanty nie są potrzebne.
Można odmienić klasyczną surówkę
Wydaje się, że w surówce z kapusty kiszonej nie za wiele da się zmienić. Można dołożyć marchewkę, jabłko, cebulę i zieleninę. Moja babcia też stosuje rotacyjnie te dodatki. Ostatnio też zmieniła sposób doprawiania surówki. Olej jest klasyczny, czasami stawia na śmietanę, a ostatnio przekonała się do majonezu. W ten sposób udowadnia, że tę prostą surówkę da się przygotować na wiele sposobów i naprawdę nigdy się nie znudzi.
Surówka z kiszonej kapusty
Składniki:
- 150 g kiszonej kapusty,
- kilka gałązek natki pietruszki,
- 1 marchewka,
- 1 jabłko,
- 2-3 łyżki majonezu,
- sok z cytryny do smaku,
- pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, delikatnie ją przepłucz. Potem drobno posiekaj.
- Marchewkę i jabłko obierz, zetrzeć na tarce. Dołóż do kapusty, skrop sokiem z cytryny.
- Dodaj majonez, dopraw pieprzem i wymieszaj.
- Posyp całość drobno posiekaną natką.