Babcia dodaje dwie łyżki do kiszonej kapusty zamiast oleju. Nie ma lepszej surówki do smażonej rybki

Moja babcia ma swoje zasady, których trzyma się od lat. W piątek na obiad musi być ryba. Latem robi do niej surówkę ze świeżych warzyw, a zimą przestawia się na kapustę kiszoną. Twierdzi, że taki obiad nigdy nie może się znudzić.

kapusta kiszona
Kapusta kiszona jest idealna na zimowe sałatki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Nikt tak, jak starsze pokolenie nie docenia kiszonek. Owszem, teraz są modne, ale nasze babcie wiedziały już o tym od lat. Wynika to też z tego, że kiedyś świeżych warzyw zimą praktycznie nie było. Dostępne były tylko korzeniowe i właśnie kiszona kapusta. To one były podstawą zimowych surówek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsza sałatka na letnie spotkania. Każdy kęs zaskakuje smakiem

Dlaczego warto jeść kapustę kiszoną

Moja babcia twierdzi, że kiszona kapusta jest lepsza niż suplementy diety. Trudno się z nią nie zgodzić. Probiotyki, które zawiera kiszonka, wspierają mikroflorę jelitową, co ma wpływ na wzmocnienie odporności. Hamują rozwój patogenów, a stymulują wzrost i aktywność korzystnych bakterii w jelitach. Dzięki temu infekcje nie są takie groźne. Kapusta zawiera też dużo witaminy C, która ma dobry wpływ na odporność. Jej ważnym składnikiem jest też błonnik, który przyspiesza trawienie.

Jak kupić najlepszą kapustę kiszoną

Moja babcia od lat kupuję kapustę kiszoną na bazarku od tego samego sprzedawcy. Twierdzi, że taka wprost z beczki jest najlepsza. Podczas zakupów warto zwrócić uwagę na jej zapach, który ma być kwaśny, ale nie octowy. Z kolei kolor powinien być nie biały, tylko raczej kremowy z żółtawym odcieniem. Gdy chcemy mieć kapustę w zapasie, kupujemy ją w formie pakowanej. Tu ważny jest skład. Tylko kapusta i sól - tego trzeba szukać na etykiecie. W przypadku kapusty kiszonej żadne konserwanty nie są potrzebne.

Można odmienić klasyczną surówkę

Wydaje się, że w surówce z kapusty kiszonej nie za wiele da się zmienić. Można dołożyć marchewkę, jabłko, cebulę i zieleninę. Moja babcia też stosuje rotacyjnie te dodatki. Ostatnio też zmieniła sposób doprawiania surówki. Olej jest klasyczny, czasami stawia na śmietanę, a ostatnio przekonała się do majonezu. W ten sposób udowadnia, że tę prostą surówkę da się przygotować na wiele sposobów i naprawdę nigdy się nie znudzi.

Surówka z kiszonej kapusty

Składniki:

  • 150 g kiszonej kapusty,
  • kilka gałązek natki pietruszki,
  • 1 marchewka,
  • 1 jabłko,
  • 2-3 łyżki majonezu,
  • sok z cytryny do smaku,
  • pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, delikatnie ją przepłucz. Potem drobno posiekaj.
  2. Marchewkę i jabłko obierz, zetrzeć na tarce. Dołóż do kapusty, skrop sokiem z cytryny.
  3. Dodaj majonez, dopraw pieprzem i wymieszaj.
  4. Posyp całość drobno posiekaną natką.
Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Trzeba zwrócić uwagę na jedno przy wyrabianiu ciasta
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Trzeba zwrócić uwagę na jedno przy wyrabianiu ciasta
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀