Zajadamy na potęgę zwłaszcza zimą. Jednak wielu nie ma świadomości, jak właściwie wpływa na organizm

Kapusta czy ogórki? Można się spierać, która kiszonka jest bardziej popularna. Jednak listopad i grudzień w kuchni zdecydowanie należą do kapusty. Świetnie podkreśla smak wielu dań, nadaje się na zupy i surówki, ma mocne miejsce nawet na świątecznym stole. Trudno sobie bez niej wyobrazić polską kuchnię i naszą dietę zima. Wzmacnia odporność i pomaga w odchudzaniu, ale to dopiero początek jej zalet.

Kiszona kapusta powinna być ważnym elementem diety jesienią. Kiszona kapusta powinna być ważnym elementem diety jesienią.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Kiszonki dobrze znamy, ale często ich nie doceniamy. Powstają w czasie procesu fermentacji, którą potocznie nazywamy kiszeniem. To jeden z najstarszych sposobów utrwalania żywności, znany nie tylko w centralnej Europie, ale i w Azji. W ostatnich latach wiele badań wykazało pozytywny wpływ na zdrowie kiszonek, zyskały one miano superfoods. Wśród nich jest kapusta kiszona.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kartoflana kapusta to przysmak z mazowieckich wsi. Naje się nią cała rodzina

Ważne probiotyki

Dlaczego kiszonki są tak ważne w naszej diecie? W procesie fermentacji powstają kultury bakterii i drożdży, które są probiotykami. Pomagają one w utrzymaniu zdrowej mikroflory jelitowej, co ma duży wpływ na odporność. Kiszonki stymulują również trawienie i mogą przyczynić się do zniwelowania problemów z układem pokarmowym.

Dlaczego warto jeść kapustę kiszoną?

Wzmacnia odporność. Probiotyki, które zawiera kapusta, wspierają mikroflorę jelitową, co ma wpływ na wzmocnienie odporności. Hamują rozwój patogenów, a stymulują wzrost i aktywność korzystnych bakterii w jelitach. Dzięki temu nie łapiemy tak łatwo infekcji. Dodatkowo w kapuście jest dużo witaminy C.

Działa przeciwnowotworowo. Kapusta jest bogata nie tylko w witaminę C, ale także karotenoidy i polifenole, które niwelują działanie wolnych rodników, co jest ważne w profilaktyce antyrakowej. Dietetycy uważają, że warzywa kapustne powinny być w naszej diecie przez cały rok i nie mają na myśli jedynie kapusty kiszonej.

Stymuluje układ pokarmowy. Dobroczynne bakterie, które się znajdują w kapuście kiszonej przyspieszają pasaż jelitowy. Dzięki temu zapobiegają zapobiegają zaparciom. Do tego dochodzi spora ilość błonnika, który również dobrze wpływa na pracę jelit. Przyspiesza to trawienie.

Sprzyja odchudzaniu. Kapusta kiszona jest niskokaloryczna i bogata w błonnik, co sprawia, że jest idealna podczas diety redukcyjnej. Zjedzenie porcji kapusty kiszonej pomaga utrzymać uczucie sytości na dłużej, jednocześnie dostarczając niezbędnych składników odżywczych.

Wspiera wzrok. W kiszonej kapuście znajduje się luteina i zeaksantyna, które odgrywają ważną rolę dla wzroku, zabezpieczają też oczy przed niekorzystnymi czynnikami środowiskowymi, takimi jak np. promieniowanie UV. Zmniejszają także ryzyko przewlekłych chorób oczu, w tym zwyrodnienia plamki żółtej i zaćmy.

Obniża cukier i cholesterol. To także zasługa dobroczynnych bakterii. Do tego dochodzi działanie witamina C. Wzmacnia ona naczynia krwionośne i serce, co zmniejsza ryzyko nadciśnienia. Kiszone produkty regulują też stopień wchłaniania cukru we krwi, dlatego są ważne w profilaktyce i leczeniu cukrzycy.

Wybrane dla Ciebie
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce