Zajadamy na potęgę zwłaszcza zimą. Jednak wielu nie ma świadomości, jak właściwie wpływa na organizm

Kapusta czy ogórki? Można się spierać, która kiszonka jest bardziej popularna. Jednak listopad i grudzień w kuchni zdecydowanie należą do kapusty. Świetnie podkreśla smak wielu dań, nadaje się na zupy i surówki, ma mocne miejsce nawet na świątecznym stole. Trudno sobie bez niej wyobrazić polską kuchnię i naszą dietę zima. Wzmacnia odporność i pomaga w odchudzaniu, ale to dopiero początek jej zalet.

Kiszona kapusta powinna być ważnym elementem diety jesienią. Kiszona kapusta powinna być ważnym elementem diety jesienią.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert
SKOMENTUJ

Kiszonki dobrze znamy, ale często ich nie doceniamy. Powstają w czasie procesu fermentacji, którą potocznie nazywamy kiszeniem. To jeden z najstarszych sposobów utrwalania żywności, znany nie tylko w centralnej Europie, ale i w Azji. W ostatnich latach wiele badań wykazało pozytywny wpływ na zdrowie kiszonek, zyskały one miano superfoods. Wśród nich jest kapusta kiszona.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Moda na kawę czy modna kawa? Testujemy Cold Brew, Cold Sweet Nitro oraz kawę pistacjową

Ważne probiotyki

Dlaczego kiszonki są tak ważne w naszej diecie? W procesie fermentacji powstają kultury bakterii i drożdży, które są probiotykami. Pomagają one w utrzymaniu zdrowej mikroflory jelitowej, co ma duży wpływ na odporność. Kiszonki stymulują również trawienie i mogą przyczynić się do zniwelowania problemów z układem pokarmowym.

Dlaczego warto jeść kapustę kiszoną?

Wzmacnia odporność. Probiotyki, które zawiera kapusta, wspierają mikroflorę jelitową, co ma wpływ na wzmocnienie odporności. Hamują rozwój patogenów, a stymulują wzrost i aktywność korzystnych bakterii w jelitach. Dzięki temu nie łapiemy tak łatwo infekcji. Dodatkowo w kapuście jest dużo witaminy C.

Działa przeciwnowotworowo. Kapusta jest bogata nie tylko w witaminę C, ale także karotenoidy i polifenole, które niwelują działanie wolnych rodników, co jest ważne w profilaktyce antyrakowej. Dietetycy uważają, że warzywa kapustne powinny być w naszej diecie przez cały rok i nie mają na myśli jedynie kapusty kiszonej.

Stymuluje układ pokarmowy. Dobroczynne bakterie, które się znajdują w kapuście kiszonej przyspieszają pasaż jelitowy. Dzięki temu zapobiegają zapobiegają zaparciom. Do tego dochodzi spora ilość błonnika, który również dobrze wpływa na pracę jelit. Przyspiesza to trawienie.

Sprzyja odchudzaniu. Kapusta kiszona jest niskokaloryczna i bogata w błonnik, co sprawia, że jest idealna podczas diety redukcyjnej. Zjedzenie porcji kapusty kiszonej pomaga utrzymać uczucie sytości na dłużej, jednocześnie dostarczając niezbędnych składników odżywczych.

Wspiera wzrok. W kiszonej kapuście znajduje się luteina i zeaksantyna, które odgrywają ważną rolę dla wzroku, zabezpieczają też oczy przed niekorzystnymi czynnikami środowiskowymi, takimi jak np. promieniowanie UV. Zmniejszają także ryzyko przewlekłych chorób oczu, w tym zwyrodnienia plamki żółtej i zaćmy.

Obniża cukier i cholesterol. To także zasługa dobroczynnych bakterii. Do tego dochodzi działanie witamina C. Wzmacnia ona naczynia krwionośne i serce, co zmniejsza ryzyko nadciśnienia. Kiszone produkty regulują też stopień wchłaniania cukru we krwi, dlatego są ważne w profilaktyce i leczeniu cukrzycy.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza