Tak przygotowuję pigwę do herbaty. Nie potrzebuję nawet grama cukru
Wraz z chłodnymi dniami rozpoczął się sezon na rozgrzewające herbaty. Wśród dodatków do nich ważne miejsce zajmuje pigwa. Najczęściej przygotowujemy z niej syrop, ale to niejedyny sposób.
12.11.2024 06:33
Pigwę można wykorzystać na wiele różnych sposobów, ale zdecydowanie najlepszy to zrobienie z niej dodatku do herbaty. Sprawia, że ten napój zyskuje właściwości prozdrowotne i wspaniały smak. Pigwa idealnie nadaje się do tzw. herbaty zimowej, bo świetnie pasuje także do imbiru, cynamonu czy malin. Można ją dodawać zarówno do czarnej, jak i zielonej herbaty. Z reguły przygotowujemy z niej syrop, ale można ją także ususzyć.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nadają się pigwa i pigwowiec
Pigwa, a może pigwowiec? Tych nazw czasami używa się wymiennie. Tymczasem pigwa to stosunkowo wysokie drzewo, które rodzi duże, przypominające gruszki owoce. Pigwowiec zaś, to niewielki krzak o małych, twardych i znacznie kwaśniejszych owocach. Oba gatunki wyróżniają się wspaniałymi właściwościami prozdrowotnymi. Jednak pigwowiec posiada więcej witaminy C i pektyn. Do suszenia nadają się zarówno owoce pigwy, jak i pigwowca. Warto wybrać te dojrzałe.
Jak przygotować suszoną pigwę do herbaty?
Owoców nawet nie trzeba obierać ze skórki. Wystarczy je umyć i osuszyć, a potem pokroić na bardzo cienkie plasterki. Pokrojoną pigwę poukładaj na sitach suszarki lub na kratce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Susz w temperaturze około 50–60 stopni Celsjusza, do chwili, aż cała wilgoć odparuje, czyli około 6-7 godzin. Wysuszone plasterki przełóż do szklanego słoika. Powinien być dokładnie zakręcany, aby do środka nie dostawała się wilgoć.
Herbata z pigwą
Herbata z pigwą ma nie tylko przyjemny, kwaskowaty smak. Te owoce są bogate w witaminę C, witaminę A, potas, wapń i fosfor. Mają właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Warto mieć je w swojej diecie jesienią i zimą.