Tak przygotowuję pigwę do herbaty. Nie potrzebuję nawet grama cukru

Wraz z chłodnymi dniami rozpoczął się sezon na rozgrzewające herbaty. Wśród dodatków do nich ważne miejsce zajmuje pigwa. Najczęściej przygotowujemy z niej syrop, ale to niejedyny sposób.

Herbata z pigwą to jesienny klasyk. Herbata z pigwą to jesienny klasyk
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Pigwę można wykorzystać na wiele różnych sposobów, ale zdecydowanie najlepszy to zrobienie z niej dodatku do herbaty. Sprawia, że ten napój zyskuje właściwości prozdrowotne i wspaniały smak. Pigwa idealnie nadaje się do tzw. herbaty zimowej, bo świetnie pasuje także do imbiru, cynamonu czy malin. Można ją dodawać zarówno do czarnej, jak i zielonej herbaty. Z reguły przygotowujemy z niej syrop, ale można ją także ususzyć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy Pumpkin Spice Latte. Przepis na kultowy, jesienny napój

Nadają się pigwa i pigwowiec

Pigwa, a może pigwowiec? Tych nazw czasami używa się wymiennie. Tymczasem pigwa to stosunkowo wysokie drzewo, które rodzi duże, przypominające gruszki owoce. Pigwowiec zaś, to niewielki krzak o małych, twardych i znacznie kwaśniejszych owocach. Oba gatunki wyróżniają się wspaniałymi właściwościami prozdrowotnymi. Jednak pigwowiec posiada więcej witaminy C i pektyn. Do suszenia nadają się zarówno owoce pigwy, jak i pigwowca. Warto wybrać te dojrzałe.

Jak przygotować suszoną pigwę do herbaty?

Owoców nawet nie trzeba obierać ze skórki. Wystarczy je umyć i osuszyć, a potem pokroić na bardzo cienkie plasterki. Pokrojoną pigwę poukładaj na sitach suszarki lub na kratce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Susz w temperaturze około 50–60 stopni Celsjusza, do chwili, aż cała wilgoć odparuje, czyli około 6-7 godzin. Wysuszone plasterki przełóż do szklanego słoika. Powinien być dokładnie zakręcany, aby do środka nie dostawała się wilgoć.

Herbata z pigwą

Herbata z pigwą ma nie tylko przyjemny, kwaskowaty smak. Te owoce są bogate w witaminę C, witaminę A, potas, wapń i fosfor. Mają właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Warto mieć je w swojej diecie jesienią i zimą.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę