Do herbaty są jeszcze lepsze niż cytryna. Idealnie sprawdzą się jesienią
Dzień bez herbaty? O tej porze roku raczej rzadko się to zdarza. Teraz pijemy jej jeszcze więcej. Herbata słynie ze swoich właściwości rozgrzewających. Najpopularniejszym dodatkiem do niej jest cytryna, ale warto pamiętać też o innych, które mogą przynosić więcej korzyści dla zdrowia.
07.11.2024 13:29
Czarna herbata jest jednym z najpopularniejszych napojów. I bardzo dobrze, bo ten napój warto pić. Jest bogaty w antyoksydanty, takie jak flawonoidy, które mogą obniżać ryzyko wystąpienia przewlekłych chorób. Regularne picie herbaty może przyczynić się do zmniejszenia poziomu złego cholesterolu. Zawiera ona także kofeinę, która pomaga zwiększyć koncentrację. Jednak o tej porze roku duże znaczenie ma dla nas też to, że herbata szybko rozgrzewa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Herbata z cytryną?
Właśnie po ten dodatek sięgamy zdecydowanie najczęściej. Napój z cytrusowym posmakiem smakuje w chłodne dni, liczymy też na witaminę C. Co jakiś czas pojawiają się doniesienia o szkodliwości picia herbaty z cytryną, jednak lekarze to dementują. Na pewno taki napój nie jest niebezpieczny dla zdrowia. Trzeba tylko pamiętać, że nie ma on zbyt wielu wartości odżywczych. I zawsze należy bardzo dokładnie wyparzyć, umyć cytrynę, a potem najlepiej obrać ją ze skórki.
Cytrusy są bowiem pryskane substancjami grzybobójczymi i konserwującymi, które mogą być dla nas szkodliwe. Cytryna nie jest jedynym dodatkiem do herbaty. Warto je zmieniać, a wiele z nich działa lepiej niż ten owoc. Nic nie stoi też na przeszkodzie, by je dowolnie łączyć. Wtedy napar ma wyjątkowe właściwości i smak.
Najlepsze dodatki do herbaty
Miód. To naturalny antybiotyk, który zawiera cenne składniki bioaktywne bakterio- i grzybobójcze. Ma działanie przeciwzapalne i łagodzące, pozytywnie wpływa na błony śluzowe, pomaga w walce z kaszlem. Dobrze wpływa też na układ krążenia i układ pokarmowy. Ciepła herbata z dodatkiem miodu także uspokaja i koi nerwy, ułatwia zasypianie. Taki napój wzmacnia odporność. Bardzo ważne jest, by dodawać miód, gdy herbata przestygnie.
Imbir. Sproszkowany imbir z pewnością masz w kuchennej szafce, jednak o tej porze roku lepiej sięgnąć po świeży. Jego właściwości zdrowotne są silniejsze. Zawiera substancje, które mają silne właściwości przeciwzapalne, wspierają układ odpornościowy i trawienny. Ma też działanie przeciwbólowe, co może być istotne, kiedy już infekcja się pojawi. Odrobinę startego na tarce imbiru wystarczy dołożyć do zaparzonej herbaty.
Pigwa. Te owoce są bogate w witaminę C, witaminę A, potas, wapń i fosfor. Mają właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Herbata z pigwą ma dobry wpływ na odporność. Najczęściej wykorzystuje się do herbaty soki z pigwy. Jednak często zawierają one dużo cukru. Lepiej wykorzystywać pigwę tak jak cytrynę. Wystarczy ukroić mały kawałek owocu i dodać do napoju. Można też plasterek pigwy posypać cukrem, odstawić na 15 minut, aby puścił sok, a dopiero potem wrzucić do herbaty.
Przyprawy: goździki, cynamon, kurkuma, kardamon. Mają działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Goździki dodatkowo potrafią złagodzić ból gardła. Cynamon dobrze wpływa na trawienie. Kurkuma, a także kardamon mają właściwości antywirusowe.