Do herbaty są jeszcze lepsze niż cytryna. Idealnie sprawdzą się jesienią

Dzień bez herbaty? O tej porze roku raczej rzadko się to zdarza. Teraz pijemy jej jeszcze więcej. Herbata słynie ze swoich właściwości rozgrzewających. Najpopularniejszym dodatkiem do niej jest cytryna, ale warto pamiętać też o innych, które mogą przynosić więcej korzyści dla zdrowia.

Na jakie dodatki do herbaty warto postawić? Na jakie dodatki do herbaty warto postawić?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Czarna herbata jest jednym z najpopularniejszych napojów. I bardzo dobrze, bo ten napój warto pić. Jest bogaty w antyoksydanty, takie jak flawonoidy, które mogą obniżać ryzyko wystąpienia przewlekłych chorób. Regularne picie herbaty może przyczynić się do zmniejszenia poziomu złego cholesterolu. Zawiera ona także kofeinę, która pomaga zwiększyć koncentrację. Jednak o tej porze roku duże znaczenie ma dla nas też to, że herbata szybko rozgrzewa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lekka lazania z pesto i burratą przypomni o wakacjach. Prosty przepis na smaczny i zdrowy obiad

Herbata z cytryną?

Właśnie po ten dodatek sięgamy zdecydowanie najczęściej. Napój z cytrusowym posmakiem smakuje w chłodne dni, liczymy też na witaminę C. Co jakiś czas pojawiają się doniesienia o szkodliwości picia herbaty z cytryną, jednak lekarze to dementują. Na pewno taki napój nie jest niebezpieczny dla zdrowia. Trzeba tylko pamiętać, że nie ma on zbyt wielu wartości odżywczych. I zawsze należy bardzo dokładnie wyparzyć, umyć cytrynę, a potem najlepiej obrać ją ze skórki.

Cytrusy są bowiem pryskane substancjami grzybobójczymi i konserwującymi, które mogą być dla nas szkodliwe. Cytryna nie jest jedynym dodatkiem do herbaty. Warto je zmieniać, a wiele z nich działa lepiej niż ten owoc. Nic nie stoi też na przeszkodzie, by je dowolnie łączyć. Wtedy napar ma wyjątkowe właściwości i smak.

Najlepsze dodatki do herbaty

Miód. To naturalny antybiotyk, który zawiera cenne składniki bioaktywne bakterio- i grzybobójcze. Ma działanie przeciwzapalne i łagodzące, pozytywnie wpływa na błony śluzowe, pomaga w walce z kaszlem. Dobrze wpływa też na układ krążenia i układ pokarmowy. Ciepła herbata z dodatkiem miodu także uspokaja i koi nerwy, ułatwia zasypianie. Taki napój wzmacnia odporność. Bardzo ważne jest, by dodawać miód, gdy herbata przestygnie.

Imbir. Sproszkowany imbir z pewnością masz w kuchennej szafce, jednak o tej porze roku lepiej sięgnąć po świeży. Jego właściwości zdrowotne są silniejsze. Zawiera substancje, które mają silne właściwości przeciwzapalne, wspierają układ odpornościowy i trawienny. Ma też działanie przeciwbólowe, co może być istotne, kiedy już infekcja się pojawi. Odrobinę startego na tarce imbiru wystarczy dołożyć do zaparzonej herbaty.

Pigwa. Te owoce są bogate w witaminę C, witaminę A, potas, wapń i fosfor. Mają właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Herbata z pigwą ma dobry wpływ na odporność. Najczęściej wykorzystuje się do herbaty soki z pigwy. Jednak często zawierają one dużo cukru. Lepiej wykorzystywać pigwę tak jak cytrynę. Wystarczy ukroić mały kawałek owocu i dodać do napoju. Można też plasterek pigwy posypać cukrem, odstawić na 15 minut, aby puścił sok, a dopiero potem wrzucić do herbaty.

Przyprawy: goździki, cynamon, kurkuma, kardamon. Mają działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Goździki dodatkowo potrafią złagodzić ból gardła. Cynamon dobrze wpływa na trawienie. Kurkuma, a także kardamon mają właściwości antywirusowe.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"