Kawa z tym dodatkiem to antygrypowy mocarz. Wystarczy odrobina, by poczuć efekty

W zimne, pochmurne poranki brakuje energii, by wstawać skoro świt. Dlatego zaczynamy dzień od kawy, bo dodaje witalności i pozwala się dobudzić. Ten napój może mieć kolejną zaletę. Wystarczy dodać do niego jeden dodatek, a wzmocni odporność i łatwiej będzie uniknąć infekcji.

Poranna kawa może być jeszcze zdrowsza. Poranna kawa może być jeszcze zdrowsza.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Kawa ma działanie pobudzające, co sprawia, że jest idealna na początek dnia. Kofeina wpływa na nasz układ nerwowy, dzięki temu poprawia koncentrację i dodaje energii. O tej porze roku także od rana warto myśleć o wzmocnieniu odporności. I tutaj też może pomóc ten napój. Wystarczy dodać do niego jeden dodatek. Na pewno masz go w lodówce.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy na stole pojawia się Piękna Monika, wszyscy zabierają się za jedzenie. To najlepsze ciasto na każdą okazję

Dobrze działa na odporność

Przyzwyczailiśmy się do jego smaku w herbacie, a zwłaszcza jej zimowej wersji. Dodajemy go do wody. Dlaczego więc nie wypróbować go z kawą? Tak, chodzi o imbir. Jego smak też świetnie pasuje do małej czarnej. Imbir ma silne właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, ma dobry wpływ na odporność.

Wzmacnia i rozgrzewa

Sproszkowany imbir z pewnością masz w kuchennej szafce, jednak o tej porze roku lepiej sięgnąć po świeży. Jego właściwości zdrowotne są silniejsze. Zawiera dużo gingerolu oraz zingeronu, które mają silne właściwości przeciwzapalne, wspierają układ odpornościowy i trawienny. Ma też działanie przeciwbólowe, co może być istotne, kiedy już infekcja się pojawi.

To ważne!

Świeży imbir przechowuj w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce. By przedłużyć jego trwałość, dobrze jest zawinąć go w papierowy ręcznik. Powinien wtedy zachować świeżość nawet do kilku tygodni.

Jak zrobić kawę z imbirem

Kawa z imbirem wzmacnia odporność, świetnie rozgrzewa, ale też zyskuje na smaku. Staje się on bardziej korzenny. Imbir jest składnikiem słynnej kawy według receptury pięciu przemian. Jej przygotowanie jest trudniejsze. Rano po prostu można dołożyć do filiżanki odrobinę startego na tarce imbiru. Jeśli smak wyda się zbyt ostry, napój dopraw jeszcze cynamonem i miodem.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę