Kawa z tym dodatkiem to antygrypowy mocarz. Wystarczy odrobina, by poczuć efekty
W zimne, pochmurne poranki brakuje energii, by wstawać skoro świt. Dlatego zaczynamy dzień od kawy, bo dodaje witalności i pozwala się dobudzić. Ten napój może mieć kolejną zaletę. Wystarczy dodać do niego jeden dodatek, a wzmocni odporność i łatwiej będzie uniknąć infekcji.
04.11.2024 13:33
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kawa ma działanie pobudzające, co sprawia, że jest idealna na początek dnia. Kofeina wpływa na nasz układ nerwowy, dzięki temu poprawia koncentrację i dodaje energii. O tej porze roku także od rana warto myśleć o wzmocnieniu odporności. I tutaj też może pomóc ten napój. Wystarczy dodać do niego jeden dodatek. Na pewno masz go w lodówce.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dobrze działa na odporność
Przyzwyczailiśmy się do jego smaku w herbacie, a zwłaszcza jej zimowej wersji. Dodajemy go do wody. Dlaczego więc nie wypróbować go z kawą? Tak, chodzi o imbir. Jego smak też świetnie pasuje do małej czarnej. Imbir ma silne właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, ma dobry wpływ na odporność.
Wzmacnia i rozgrzewa
Sproszkowany imbir z pewnością masz w kuchennej szafce, jednak o tej porze roku lepiej sięgnąć po świeży. Jego właściwości zdrowotne są silniejsze. Zawiera dużo gingerolu oraz zingeronu, które mają silne właściwości przeciwzapalne, wspierają układ odpornościowy i trawienny. Ma też działanie przeciwbólowe, co może być istotne, kiedy już infekcja się pojawi.
To ważne!
Świeży imbir przechowuj w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce. By przedłużyć jego trwałość, dobrze jest zawinąć go w papierowy ręcznik. Powinien wtedy zachować świeżość nawet do kilku tygodni.
Jak zrobić kawę z imbirem
Kawa z imbirem wzmacnia odporność, świetnie rozgrzewa, ale też zyskuje na smaku. Staje się on bardziej korzenny. Imbir jest składnikiem słynnej kawy według receptury pięciu przemian. Jej przygotowanie jest trudniejsze. Rano po prostu można dołożyć do filiżanki odrobinę startego na tarce imbiru. Jeśli smak wyda się zbyt ostry, napój dopraw jeszcze cynamonem i miodem.