PrzepisProste przepisyPo kilku łyżkach tej zupy, czuję, jak przeziębienie mija. Stawia na nogi i rozgrzewa lepiej niż rosół babci

Po kilku łyżkach tej zupy, czuję, jak przeziębienie mija. Stawia na nogi i rozgrzewa lepiej niż rosół babci

Kaszel, katar, ból głowy, złe samopoczucie to objawy przeziębienia, o które teraz bardzo łatwo. Gdy tylko mnie lub kogoś z moich bliskich chce dopaść infekcja, gotuję tę zupę. Działa przeciwzapalnie, dzięki temu wirusy nie mogą tak skutecznie atakować.

Zupa jest nie tylko ma działanie rozgrzewające. Jest pyszna!
Zupa jest nie tylko ma działanie rozgrzewające. Jest pyszna!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

29.10.2024 | aktual.: 31.10.2024 11:20

O tej porze roku łatwo złapać "wirusa" w komunikacji miejskiej czy w pracy. Dlatego teraz trzeba szczególnie zadbać o odpowiednią dietę. Dzięki niej nie tylko można wzmocnić odporność, ale także zminimalizować objawy przeziębienia czy przyspieszyć leczenie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta zupa zastąpi rosół

Kiedyś podczas choroby, rodzice czy dziadkowie, serwowali rosół. Ta zupa rozgrzewa i wzmacnia. Teraz jednak dietetycy zwracają uwagę, także na to, że jest ciężkostrawna. Gdy jesteśmy osłabieni, nie ma co dodatkowo obciążać układu trawiennego. Lepiej przygotować coś lżejszego, ale także o działaniu rozgrzewającym i dodającym energii. Mam przepis na zupę, która sprawdza się idealnie, zwłaszcza na początku choroby. Bardzo ważne są w niej przyprawy, jak imbir, kurkuma, chili czy czosnek. Gotuje ją na piersiach z kurczaka, które są dobrym źródłem wzmacniającego białka. A także dzięki temu nie jest tłusta.

Przyprawy mają moc

Rozgrzewająca zupa w stylu curry działa intensywnie przeciwzapalnie. To zasługa warzyw, a także odpowiednio dobranych przypraw. Imbir, kurkuma, chili, czosnek pomagają walczyć z rozwijającym się przeziębieniem.

Zupa curry na przeziębienie

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka, 
  • 2 cebule,
  • 3 marchewki,
  • czerwona papryka,
  • papryczka chili,
  • kawałek korzenia imbiru,
  • korzeń kurkumy lub łyżeczka suszonej kurkumy,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki przyprawy curry,
  • 500 ml mleczka kokosowego,
  • 600 ml wody,
  • sól, pieprz, papryka do smaku,
  • oliwa lub masło do smażenie.

Sposób przygotowywania:

  1. Marchew, cebulę i paprykę umyj i oczyść. Cebulę i paprykę pokrój w kostkę, marchew w plasterki. Posiekaj także czosnek i papryczkę chili.
  2. Na patelni rozgrzej porcję oliwy z oliwek. Przesmaż czosnek, paprykę chili, starte na tarce o małych oczkach imbir i kurkumę. Całość podsmażaj, cały czas mieszając, aby nic się nie przypaliło. Po około 2 minutach dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli.
  3. Następnie do garnka dodaj marchewkę, paprykę i smaż do miękkości marchwi.
  4. Potem dodaj 1 łyżkę masła, przyprawę curry, szczyptę soli i pieprzu, całość wymieszaj. Całość zalej około 300 ml wody. Gotuj około 20 minut.
  5. Kurczaka pokrój w kostkę. Przypraw go solą, pieprzem i słodką papryką. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, usmaż na nim kurczaka.
  6. Kurczaka dorzuć do zupy i dolej do niej kolejne 300 ml wody. Dolej także mleczko kokosowe. Całość przypraw do smaku i zagotuj, po tym gotuj przez 15 minut na wolnym ogniu.
  7. Zupę możesz podawać z ryżem czy drobnym makaronem.
zupaprzeziębieniedieta
Wybrane dla Ciebie