PrzepisProste przepisyTę szybką zupę zrobisz w 15 minut. Naje się cała rodzina, a ty zaoszczędzisz czas

Tę szybką zupę zrobisz w 15 minut. Naje się cała rodzina, a ty zaoszczędzisz czas

W chłodne dni warto jeść zupy, bo świetnie rozgrzewają. Trudno się z tym nie zgodzić, tak samo jak z tym, ze czasami brakuje nam na to czasu. Dlatego warto mieć w pamięci przepis na zupę, która będzie gotowa w kwadrans. Jest pyszna i sycąca, a do jej przygotowania wystarczy dosłownie kilka składników.

Do tej szybkiej zupy przydadzą się pieczarki.
Do tej szybkiej zupy przydadzą się pieczarki.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

26.10.2024 13:50

Zupy są proste do przygotowania, ale wymagają sporo czasu. Zdecydowanie najdłużej gotuje się rosół, bo nawet kilka godzin. Inne będą gotowe szybciej, ale i tak trudno je nazwać daniami ekspresowymi. Wszystko przez to, że najczęściej gotujemy zupy na mięsnym lub warzywnym wywarze. Są pyszne i esencjonalne, jednak nie zawsze możemy pozwolić sobie, by dość długo czekać na zupę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak przygotować szybką zupę?

Jesienią często się zdarza, że wracamy zziębnięci do domu. I wtedy marzymy o ciepłym posiłku. Ta zupa będzie gotowa w kwadrans, nawet jeśli wcześniej nie udało się zrobić zakupów. Potrzebne składniki z reguły są w lodówce. Nie ma co ukrywać, potrzebny będzie bulion warzywny. Jego przygotowanie zajmuje dużo czasu, dlatego często mamy zamrożone jego porcje. Warto też mieć w zapasie bulion w kartonie czy w słoiku i na potrzeby tej zupy szybko go przygotować.

Drugi ważny składnik to pieczarki. W sezonie na świeże grzyby trochę o nich zapominamy, ale mają także dużo wartości odżywczych i można je jeść przez cały rok. Ich smak jest łagodny, a tekstura delikatna, dlatego szybko się gotują. Dodatkowo pieczarki mają sporo witaminy D, której zwłaszcza w zimowych miesiącach bardzo nam brakuje. W ich składzie jest także błonnik, który wspomaga trawienie.

Szybka zupa pieczarkowa

Składniki:

  • ½ pęczka natki pietruszki,
  • 1 marchewka,
  • 300 g serka śmietankowego,
  • 5 ziemniaków lub makaron,
  • 50 g żółtego sera,
  • 600 ml bulionu warzywnego,
  • ok. 10 pieczarek,
  • ząbek czosnku, opcjonalnie,
  • sól i pieprz do smaku,
  • masło do podsmażania.

Sposób przygotowania:

  1. Marchew oraz ziemniaki dokładnie umyj, osusz i obierz, a następnie pokrój w drobną kostkę.
  2. Pieczarki oczyść i pokrój w plastry. Na patelnię wrzuć trochę masła i podsmaż przez kilka minut pieczarki. Dodaj marchew oraz ziemniaki i całość smaż, aż warzywa będą miękkie. Jeśli nie dodajesz ziemniaków, ugotuj grubszy makaron, na przykład świderki.
  3. W garnku zagotuj bulion warzywny, dodaj podsmażone warzywa i przypraw. W momencie, gdy bulion z warzywami zacznie wrzeć, stopniowo dodawaj serek śmietankowy i cały czas mieszaj.
  4. Gdy serek będzie całkowicie roztopiony, możesz przelać zupę do talerzy. Dodaj makaron, jeśli zupa jest bez ziemniaków.
  5. Zupę posyp startym żółtym serem oraz posiekaną natką pietruszki.
Wybrane dla Ciebie