Tę szybką zupę zrobisz w 15 minut. Naje się cała rodzina, a ty zaoszczędzisz czas

W chłodne dni warto jeść zupy, bo świetnie rozgrzewają. Trudno się z tym nie zgodzić, tak samo jak z tym, ze czasami brakuje nam na to czasu. Dlatego warto mieć w pamięci przepis na zupę, która będzie gotowa w kwadrans. Jest pyszna i sycąca, a do jej przygotowania wystarczy dosłownie kilka składników.

Do tej szybkiej zupy przydadzą się pieczarki. Do tej szybkiej zupy przydadzą się pieczarki.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Zupy są proste do przygotowania, ale wymagają sporo czasu. Zdecydowanie najdłużej gotuje się rosół, bo nawet kilka godzin. Inne będą gotowe szybciej, ale i tak trudno je nazwać daniami ekspresowymi. Wszystko przez to, że najczęściej gotujemy zupy na mięsnym lub warzywnym wywarze. Są pyszne i esencjonalne, jednak nie zawsze możemy pozwolić sobie, by dość długo czekać na zupę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Figowe carpaccio. Przepis na przystawkę, której smak podbije twoje podniebienie

Jak przygotować szybką zupę?

Jesienią często się zdarza, że wracamy zziębnięci do domu. I wtedy marzymy o ciepłym posiłku. Ta zupa będzie gotowa w kwadrans, nawet jeśli wcześniej nie udało się zrobić zakupów. Potrzebne składniki z reguły są w lodówce. Nie ma co ukrywać, potrzebny będzie bulion warzywny. Jego przygotowanie zajmuje dużo czasu, dlatego często mamy zamrożone jego porcje. Warto też mieć w zapasie bulion w kartonie czy w słoiku i na potrzeby tej zupy szybko go przygotować.

Drugi ważny składnik to pieczarki. W sezonie na świeże grzyby trochę o nich zapominamy, ale mają także dużo wartości odżywczych i można je jeść przez cały rok. Ich smak jest łagodny, a tekstura delikatna, dlatego szybko się gotują. Dodatkowo pieczarki mają sporo witaminy D, której zwłaszcza w zimowych miesiącach bardzo nam brakuje. W ich składzie jest także błonnik, który wspomaga trawienie.

Szybka zupa pieczarkowa

Składniki:

  • ½ pęczka natki pietruszki,
  • 1 marchewka,
  • 300 g serka śmietankowego,
  • 5 ziemniaków lub makaron,
  • 50 g żółtego sera,
  • 600 ml bulionu warzywnego,
  • ok. 10 pieczarek,
  • ząbek czosnku, opcjonalnie,
  • sól i pieprz do smaku,
  • masło do podsmażania.

Sposób przygotowania:

  1. Marchew oraz ziemniaki dokładnie umyj, osusz i obierz, a następnie pokrój w drobną kostkę.
  2. Pieczarki oczyść i pokrój w plastry. Na patelnię wrzuć trochę masła i podsmaż przez kilka minut pieczarki. Dodaj marchew oraz ziemniaki i całość smaż, aż warzywa będą miękkie. Jeśli nie dodajesz ziemniaków, ugotuj grubszy makaron, na przykład świderki.
  3. W garnku zagotuj bulion warzywny, dodaj podsmażone warzywa i przypraw. W momencie, gdy bulion z warzywami zacznie wrzeć, stopniowo dodawaj serek śmietankowy i cały czas mieszaj.
  4. Gdy serek będzie całkowicie roztopiony, możesz przelać zupę do talerzy. Dodaj makaron, jeśli zupa jest bez ziemniaków.
  5. Zupę posyp startym żółtym serem oraz posiekaną natką pietruszki.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej