PrzepisProste przepisyMoja mama robi rosół w piekarniku. To dużo łatwiejszy i niewymagający sposób

Moja mama robi rosół w piekarniku. To dużo łatwiejszy i niewymagający sposób

Moja mama gotuje rosół po mistrzowsku i zawsze była zwolenniczką absolutnie klasycznego przepisu. Żadne modne dodatki nie robiły na niej wrażenia, nie zmieniała swojej receptury. Jednak ostatnio bardzo mnie zdziwiła, bo zaczęła przygotowywać rosół zupełnie inaczej.

Nocny rosół jest niezwykle aromatyczny.
Nocny rosół jest niezwykle aromatyczny.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

25.10.2024 18:09

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Wielu kucharzy twierdzi, że rosół gotuje się praktycznie sam. Niby tak jest, ale nie do końca. Trzeba pilnować, by zupa nie gotowała się zbyt mocno, w odpowiednim momencie dorzucić warzywa i przyprawy, a także pozbawić go szumowin. Generalnie trzeba po prostu do niego zaglądać. Nie zawsze mamy na to czas i ochotę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Prosty patent na rosół z piekarnika

Moja mama miała trochę dosyć tego "pilnowania" rosołu. Dlatego zaczęła go przygotowywać w piekarniku. Taka "pieczona" zupa absolutnie nie wymaga uwagi. W dodatku najlepiej nastawić go już w sobotę, tak by piekł się także w nocy. To długo trwa, dlatego trzeba to zrobić wcześniej i mieć wolną niedzielę, albo poświęcić ją tylko na zrobienie drugiego dania. Patent na nocny rosół jest niezwykle prosty.

Trzy rodzaje mięsa

Rosół, który zamiast na kuchni ląduje w piekarniku, nie wymaga pilnowania czy dodawania składników w określonym czasie. Wystarczy mięso, warzywa i przyprawy zalać wodą i wstawić do podgrzewania. Najlepszy będzie z trzech różnych mięs - wołowiny, kury i kaczki, ale smaczny wychodzi też z kurczaka. Do tego por, marchew, pietruszka oraz cebula, czyli dokładnie te same warzywa. Warto dorzucić świeży lubczyk, który jest dodaje charakterystycznego posmaku, a także liście laurowe, ziele angielskie i suszone grzyby.

Pieczony rosół

Składniki:

  • cały kurczak (w porcjach),
  • większy kawałek porcji rosołowej z kaczki,
  • spory (ok. 400 g) kawałek wołowiny (np. szponder),
  • 1 duży lub dwa małe pory (białe części),
  • 3 duże marchewki,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • 1 seler,
  • 2 średnie cebule,
  • 3 liście laurowe,
  • 8 ziaren ziela angielskiego,
  • 15 ziaren pieprzu czarnego,
  • kilka gałązek lubczyku,
  • 2 łyżki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Do dużego garnka włóż wszystkie składniki na rosół. Cebulę wcześniej podpiecz.
  2. Zalej zimną wodą tak, by składniki były przykryte.
  3. Garnek włóż do zimnego piekarnika. Urządzenie ustaw na 115 st. C. Rosół piecz ok. 15 godzin.
  4. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim rosół, by ostygł.