Moja mama robi rosół w piekarniku. To dużo łatwiejszy i niewymagający sposób

Moja mama gotuje rosół po mistrzowsku i zawsze była zwolenniczką absolutnie klasycznego przepisu. Żadne modne dodatki nie robiły na niej wrażenia, nie zmieniała swojej receptury. Jednak ostatnio bardzo mnie zdziwiła, bo zaczęła przygotowywać rosół zupełnie inaczej.

Nocny rosół jest niezwykle aromatyczny.Nocny rosół jest niezwykle aromatyczny.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Wielu kucharzy twierdzi, że rosół gotuje się praktycznie sam. Niby tak jest, ale nie do końca. Trzeba pilnować, by zupa nie gotowała się zbyt mocno, w odpowiednim momencie dorzucić warzywa i przyprawy, a także pozbawić go szumowin. Generalnie trzeba po prostu do niego zaglądać. Nie zawsze mamy na to czas i ochotę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto maślankowe ze śliwkami. Smak mojego dzieciństwa

Prosty patent na rosół z piekarnika

Moja mama miała trochę dosyć tego "pilnowania" rosołu. Dlatego zaczęła go przygotowywać w piekarniku. Taka "pieczona" zupa absolutnie nie wymaga uwagi. W dodatku najlepiej nastawić go już w sobotę, tak by piekł się także w nocy. To długo trwa, dlatego trzeba to zrobić wcześniej i mieć wolną niedzielę, albo poświęcić ją tylko na zrobienie drugiego dania. Patent na nocny rosół jest niezwykle prosty.

Trzy rodzaje mięsa

Rosół, który zamiast na kuchni ląduje w piekarniku, nie wymaga pilnowania czy dodawania składników w określonym czasie. Wystarczy mięso, warzywa i przyprawy zalać wodą i wstawić do podgrzewania. Najlepszy będzie z trzech różnych mięs - wołowiny, kury i kaczki, ale smaczny wychodzi też z kurczaka. Do tego por, marchew, pietruszka oraz cebula, czyli dokładnie te same warzywa. Warto dorzucić świeży lubczyk, który jest dodaje charakterystycznego posmaku, a także liście laurowe, ziele angielskie i suszone grzyby.

Pieczony rosół

Składniki:

  • cały kurczak (w porcjach),
  • większy kawałek porcji rosołowej z kaczki,
  • spory (ok. 400 g) kawałek wołowiny (np. szponder),
  • 1 duży lub dwa małe pory (białe części),
  • 3 duże marchewki,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • 1 seler,
  • 2 średnie cebule,
  • 3 liście laurowe,
  • 8 ziaren ziela angielskiego,
  • 15 ziaren pieprzu czarnego,
  • kilka gałązek lubczyku,
  • 2 łyżki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Do dużego garnka włóż wszystkie składniki na rosół. Cebulę wcześniej podpiecz.
  2. Zalej zimną wodą tak, by składniki były przykryte.
  3. Garnek włóż do zimnego piekarnika. Urządzenie ustaw na 115 st. C. Rosół piecz ok. 15 godzin.
  4. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim rosół, by ostygł.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej