WAŻNE
TERAZ

"Koniec 12-dniowej wojny". Prezydent Iranu ogłasza

Pałki kurczaka zapiekam na ryżu. To tanie danie, ale naje się cała rodzina

Kiedy muszę szybko zrobić sycący obiad, zawsze stawiam na to mięso. Zadanie jest ułatwione, bo kurczak zapieka się razem z ryżem w piekarniku. Wystarczy tylko dorobić surówkę. I tak smaczny posiłek jest gotowy, bez długiego stania przy kuchni.

Zapiekane pałki z kurczaka na ryżuZapiekane pałki z kurczaka na ryżu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Mahmud
Dorota Gepert
SKOMENTUJ

Kiedy tylko brakuje czasu, drób jest dobrym wyborem. Nawet pałki z kurczaka, które wprawdzie pieką się dość długo, ale nie wymagają marynowania. Wystarczy natrzeć je przyprawami i wsadzić do piekarnika.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Moda na kawę czy modna kawa? Testujemy Cold Brew, Cold Sweet Nitro oraz kawę pistacjową

Białko, witaminy i dużo więcej

Udka z kurczaka są jednym z najczęściej wybieranych rodzajów mięsa drobiowego. Ciemne mięso udek zawiera więcej mioglobiny — białka, które przechowuje tlen w mięśniach, poprawiając ich pracę. To sprawia, że mięso jest ciemniejsze i bogatsze w wartości odżywcze. Udka z kurczaka zawierają też witaminy z grupy B oraz witaminy A, C i D. Ponadto udka są źródłem żelaza, które jest niezbędne do transportu tlenu w organizmie. Spożywanie ciemnego mięsa drobiowego może wspomagać pracę mózgu i układu krwionośnego.

Pysznie i ekonomicznie

Udka z kurczaka można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Jednak zdecydowanie najpopularniejsze jest pieczenie. To też niezwykle praktyczny sposób. Po włożeniu udek do piekarnika, praktycznie nic więcej nie musimy robić. Pieczone udka uchodzą też za najsmaczniejsze. Dodatkowo, gdy zapiekam je z ryżem, są także niezwykle sycące i ekonomiczne. Takim obiadem naje się cała rodzina. Pod koniec pieczenia można do niego dodać resztki warzyw z puszek, które często zostają po przygotowywaniu sałatek. Pasuje kukurydza, fasola czy zielony groszek.

Pałki z kurczaka zapiekane na ryżu

Składniki:

  • 8 pałek drobiowych,
  • 2 szklanki ryżu,
  • 1 cebula,
  • papryka ostra i słodka do smaku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • przyprawa do drobiu (opcjonalnie).

Zalewa:

  • 6 szklanek wody,
  • 220 g keczupu,
  • pieprz, sól, papryka do smaku,
  • ząbek czosnku,
  • łyżka masła.

Sposób przygotowania:

  1. Pałki kurczaka natrzyj dokładnie przyprawami. Gdy masz więcej czasu, możesz je odstawić na godzinę do lodówki.
  2. Cebulę pokrój na krążki.
  3. Na dno naczynia żaroodpornego wsyp ryż i rozłóż go równomiernie. Na nim ułóż krążki cebuli.
  4. Następnie ułóż pałki kurczaka.
  5. Składniki zalewy zagotuj. Na koniec dopraw ja przyprawami.
  6. Zlej nią przygotowanego wcześniej kurczaka i ryż.
  7. Potrawę zapiekaj bez przykrycia przez około 1,5 godziny w 180°C.

Wybrane dla Ciebie

Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze