Pałki kurczaka zapiekam na ryżu. To tanie danie, ale naje się cała rodzina
Kiedy muszę szybko zrobić sycący obiad, zawsze stawiam na to mięso. Zadanie jest ułatwione, bo kurczak zapieka się razem z ryżem w piekarniku. Wystarczy tylko dorobić surówkę. I tak smaczny posiłek jest gotowy, bez długiego stania przy kuchni.
Kiedy tylko brakuje czasu, drób jest dobrym wyborem. Nawet pałki z kurczaka, które wprawdzie pieką się dość długo, ale nie wymagają marynowania. Wystarczy natrzeć je przyprawami i wsadzić do piekarnika.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gofry ziemniaczane to świetna alternatywa dla placków ziemniaczanych
Białko, witaminy i dużo więcej
Udka z kurczaka są jednym z najczęściej wybieranych rodzajów mięsa drobiowego. Ciemne mięso udek zawiera więcej mioglobiny — białka, które przechowuje tlen w mięśniach, poprawiając ich pracę. To sprawia, że mięso jest ciemniejsze i bogatsze w wartości odżywcze. Udka z kurczaka zawierają też witaminy z grupy B oraz witaminy A, C i D. Ponadto udka są źródłem żelaza, które jest niezbędne do transportu tlenu w organizmie. Spożywanie ciemnego mięsa drobiowego może wspomagać pracę mózgu i układu krwionośnego.
Pysznie i ekonomicznie
Udka z kurczaka można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Jednak zdecydowanie najpopularniejsze jest pieczenie. To też niezwykle praktyczny sposób. Po włożeniu udek do piekarnika, praktycznie nic więcej nie musimy robić. Pieczone udka uchodzą też za najsmaczniejsze. Dodatkowo, gdy zapiekam je z ryżem, są także niezwykle sycące i ekonomiczne. Takim obiadem naje się cała rodzina. Pod koniec pieczenia można do niego dodać resztki warzyw z puszek, które często zostają po przygotowywaniu sałatek. Pasuje kukurydza, fasola czy zielony groszek.
Pałki z kurczaka zapiekane na ryżu
Składniki:
- 8 pałek drobiowych,
- 2 szklanki ryżu,
- 1 cebula,
- papryka ostra i słodka do smaku,
- sól i pieprz do smaku,
- przyprawa do drobiu (opcjonalnie).
Zalewa:
- 6 szklanek wody,
- 220 g keczupu,
- pieprz, sól, papryka do smaku,
- ząbek czosnku,
- łyżka masła.
Sposób przygotowania:
- Pałki kurczaka natrzyj dokładnie przyprawami. Gdy masz więcej czasu, możesz je odstawić na godzinę do lodówki.
- Cebulę pokrój na krążki.
- Na dno naczynia żaroodpornego wsyp ryż i rozłóż go równomiernie. Na nim ułóż krążki cebuli.
- Następnie ułóż pałki kurczaka.
- Składniki zalewy zagotuj. Na koniec dopraw ja przyprawami.
- Zlej nią przygotowanego wcześniej kurczaka i ryż.
- Potrawę zapiekaj bez przykrycia przez około 1,5 godziny w 180°C.