Pałki kurczaka zapiekam na ryżu. To tanie danie, ale naje się cała rodzina

Kiedy muszę szybko zrobić sycący obiad, zawsze stawiam na to mięso. Zadanie jest ułatwione, bo kurczak zapieka się razem z ryżem w piekarniku. Wystarczy tylko dorobić surówkę. I tak smaczny posiłek jest gotowy, bez długiego stania przy kuchni.

Zapiekane pałki z kurczaka na ryżuZapiekane pałki z kurczaka na ryżu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Mahmud
Dorota Gepert

Kiedy tylko brakuje czasu, drób jest dobrym wyborem. Nawet pałki z kurczaka, które wprawdzie pieką się dość długo, ale nie wymagają marynowania. Wystarczy natrzeć je przyprawami i wsadzić do piekarnika.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gofry ziemniaczane to świetna alternatywa dla placków ziemniaczanych

Białko, witaminy i dużo więcej

Udka z kurczaka są jednym z najczęściej wybieranych rodzajów mięsa drobiowego. Ciemne mięso udek zawiera więcej mioglobiny — białka, które przechowuje tlen w mięśniach, poprawiając ich pracę. To sprawia, że mięso jest ciemniejsze i bogatsze w wartości odżywcze. Udka z kurczaka zawierają też witaminy z grupy B oraz witaminy A, C i D. Ponadto udka są źródłem żelaza, które jest niezbędne do transportu tlenu w organizmie. Spożywanie ciemnego mięsa drobiowego może wspomagać pracę mózgu i układu krwionośnego.

Pysznie i ekonomicznie

Udka z kurczaka można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Jednak zdecydowanie najpopularniejsze jest pieczenie. To też niezwykle praktyczny sposób. Po włożeniu udek do piekarnika, praktycznie nic więcej nie musimy robić. Pieczone udka uchodzą też za najsmaczniejsze. Dodatkowo, gdy zapiekam je z ryżem, są także niezwykle sycące i ekonomiczne. Takim obiadem naje się cała rodzina. Pod koniec pieczenia można do niego dodać resztki warzyw z puszek, które często zostają po przygotowywaniu sałatek. Pasuje kukurydza, fasola czy zielony groszek.

Pałki z kurczaka zapiekane na ryżu

Składniki:

  • 8 pałek drobiowych,
  • 2 szklanki ryżu,
  • 1 cebula,
  • papryka ostra i słodka do smaku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • przyprawa do drobiu (opcjonalnie).

Zalewa:

  • 6 szklanek wody,
  • 220 g keczupu,
  • pieprz, sól, papryka do smaku,
  • ząbek czosnku,
  • łyżka masła.

Sposób przygotowania:

  1. Pałki kurczaka natrzyj dokładnie przyprawami. Gdy masz więcej czasu, możesz je odstawić na godzinę do lodówki.
  2. Cebulę pokrój na krążki.
  3. Na dno naczynia żaroodpornego wsyp ryż i rozłóż go równomiernie. Na nim ułóż krążki cebuli.
  4. Następnie ułóż pałki kurczaka.
  5. Składniki zalewy zagotuj. Na koniec dopraw ja przyprawami.
  6. Zlej nią przygotowanego wcześniej kurczaka i ryż.
  7. Potrawę zapiekaj bez przykrycia przez około 1,5 godziny w 180°C.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"