Ile można trzymać w lodówce surowego kurczaka? Odpowiedź może wielu zaskoczyć
Odpowiednie przechowywanie żywności to naprawdę ważna sprawa. Nie tylko ograniczamy marnowanie produktów, ale również dbamy o zdrowie i dobre samopoczucie bliskich. Jednym z produktów, który budzi najwięcej wątpliwości, jest kurczak. W przeciwieństwie do nabiału często nie ma na nim daty przydatności do spożycia. Ile czasu może zatem spędzić w lodówce, by później bezpieczenie zabrać się za przygotowanie?
23.10.2024 | aktual.: 23.10.2024 10:45
Kurczak bardzo często pojawia się na stole, więc i w lodówce czeka nieraz na swoją kolej. Jak każdy produkt, ma jednak swoją datę ważności. Zjedzenie zepsutego kurczaka może prowadzić do poważnych zatruć pokarmowych. Dlatego warto dokładnie wiedzieć, jak długo można przechowywać mięso w lodówce i zamrażarce.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ile można przechowywać kurczaka?
Czas przechowywania zależy przede wszystkim od tego, w jakiej formie chcemy go trzymać w chłodzie. W lodówce, gdzie temperatura wynosi około 4 st. Celsjusza, surowy kurczak powinien być przechowywany maksymalnie 1-2 dni. Po tym czasie zaczyna się psuć i może stanowić zagrożenie dla zdrowia. Opakowania próżniowe przedłużają ten czas nawet do 7 dni, więc jeśli nie masz w planach zabrać się za gotowanie od razu, sięgnij po tak pakowanego kurczaka.
Nieco inaczej wygląda sytuacja, gdy chcemy schować mięso już po obróbce. Gotowany lub pieczony kurczak można przechowywać w lodówce do 3-4 dni. Warto jednak pamiętać, że im krócej, tym lepiej.
W obu przypadkach istotne jest odpowiednie przechowywanie. Przechowuj
kurczaka w szczelnie zamkniętym pojemniku lub oryginalnym opakowaniu, aby zapobiec przenoszeniu się bakterii na inne produkty.
Mrożenie kurczaka
Jednym z najlepszych sposób na przedłużenie ważności jest mrożenie. Sprawdzi się, gdy akurat w sklepie trafisz na korzystną promocję lub gdy chcesz mieć nieco mięsa "na zaś". Surowy kurczak można zamrozić na okres 9-12 miesięcy. Gotowany kurczak z kolei w zamrażarce może spędzić 3-4 miesiące.
Każdą porcję zapakuj szczelnie w folię lub woreczek, usuwając jak najwięcej powietrza. Aby ułatwić sobie późniejsze rozmrażanie, warto pokroić kurczaka na mniejsze porcje.