Ta kanapka Bulgogi zjada wszystkie inne na śniadanie. Lepszej nie znajdziesz nigdzie indziej
Wśród kanapek można znaleźć tyle smacznych połączeń, że aż szkoda ograniczać się tylko do sera i szynki. W tym przepisie między kawałkami pieczywa znalazły się kawałki udek z kurczaka w azjatyckiej marynacie, czerwona kapusta, kolendra, chrupiąca szalotka i sos tak pyszny, że aż chce się oblizać łyżkę.
21.10.2024 | aktual.: 05.11.2024 11:31
Bulgogi to kultowe koreańskie danie, które zyskało sobie uznanie na całym świecie. Miękkie, marynowane w słodko-pikantnym sosie mięso świetnie sprawdzi się nie tylko w towarzystwie ryżu. W tym przepisie wylądowało między dwiema kromkami pszennej bagietki i zachwyca od pierwszego kęsa. Obok takiej kanapki nie da się przejść obojętnie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kanapka Bulgogi
Chociaż kanapki kojarzą się przede wszystkim ze śniadaniami, to w tym wydaniu sprawdzą się również jako ciepła i sycąca kolacja, efektowny obiad czy też ciekawa przekąska na imprezę. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich bliskich, to ten przepis jest najlepszym na to sposobem.
Zobacz także
Choć nazwa "bulgogi" tradycyjnie kojarzy się z marynowaną wołowiną, ten przepis proponuje ciekawe połączenie, gdzie głównym składnikiem są udka z kurczaka. Dzięki marynacie opartej na paście chili, sosie sojowym i imbirze, mięso nabiera intensywnego, azjatyckiego smaku.
Składniki:
- 6 kawałków mięsa z udek kurczaka,
- ¼ szklanki oleju roślinnego,
- 20 g pasty z chili,
- 2 łyżki cukru trzcinowego,
- ⅓ szklanki sosu sojowego,
- 3 cm kawałek świeżego imbiru,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka słodkiej papryki.
Reszta składników:
- 5 szalotek + ½ łyżeczki soli,
- 1 szklanka oleju roślinnego,
- 2 żółtka,
- ½ łyżeczki płatków chili,
- 2 łyżki octu ryżowego,
- 1 łyżeczka soli.
Dodatki na 1 porcję:
- 1 bagietka pszenna + 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 garść posiekanej czerwonej kapusty,
- 1 garść kolendry,
- 1 garść szczypiorku.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Mięso oddziel od kości, możesz wytrybować je samodzielnie lub kupić już samo mięso w sklepie. Pokrój je w małe kawałki.
Krok 2. Szalotkę pokrój w cienkie półplasterki i wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż, aż stanie się brązowa i chrupka. Przełóż na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu, dodaj sól i wymieszaj. Olej odłóż do wystudzenia - przyda się później.
Krok 3. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzuć teraz pokrojone udka. Gdy zaczną się rumienić, zdejmij je. Na patelnię już bez mięsa dodaj cukier trzcinowy, sos sojowy oraz koncentrat pomidorowy. Wymieszaj, pogotuj chwilę i ponownie dodaj mięso. Po chwili dorzuć również starty drobno imbir i podsmaż całość.
Krok 4. Bagietkę podziel na dwie połówki i przełóż na blaszkę. Posmaruj oliwą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza. Podpiekaj przez 15 minut.
Krok 5. W międzyczasie przygotuj sos. W wysokim naczyniu umieść żółtka, dodaj ocet ryżowy, płatki chilli, sól oraz olej, który został po smażeniu szalotki. Zblenduj całość na jasną masę, jak majonez.
Krok 6. Sos rozprowadź na podpieczonej bułce. Dodaj posiekaną czerwoną kapustę, usmażone mięso, kolendrę, szczypiorek oraz prażoną szalotkę. Przykryj drugą połówką bagietki i podziel na dwie mniejsze kanapki. Smacznego!