Ta kanapka Bulgogi zjada wszystkie inne na śniadanie. Lepszej nie znajdziesz nigdzie indziej

Wśród kanapek można znaleźć tyle smacznych połączeń, że aż szkoda ograniczać się tylko do sera i szynki. W tym przepisie między kawałkami pieczywa znalazły się kawałki udek z kurczaka w azjatyckiej marynacie, czerwona kapusta, kolendra, chrupiąca szalotka i sos tak pyszny, że aż chce się oblizać łyżkę.

Kanapka bulgogiKanapka bulgogi
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Bulgogi to kultowe koreańskie danie, które zyskało sobie uznanie na całym świecie. Miękkie, marynowane w słodko-pikantnym sosie mięso świetnie sprawdzi się nie tylko w towarzystwie ryżu. W tym przepisie wylądowało między dwiema kromkami pszennej bagietki i zachwyca od pierwszego kęsa. Obok takiej kanapki nie da się przejść obojętnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kanapka Bulgogi z kurczakiem

Kanapka Bulgogi

Chociaż kanapki kojarzą się przede wszystkim ze śniadaniami, to w tym wydaniu sprawdzą się również jako ciepła i sycąca kolacja, efektowny obiad czy też ciekawa przekąska na imprezę. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich bliskich, to ten przepis jest najlepszym na to sposobem.

Choć nazwa "bulgogi" tradycyjnie kojarzy się z marynowaną wołowiną, ten przepis proponuje ciekawe połączenie, gdzie głównym składnikiem są udka z kurczaka. Dzięki marynacie opartej na paście chili, sosie sojowym i imbirze, mięso nabiera intensywnego, azjatyckiego smaku.

Składniki:

  • 6 kawałków mięsa z udek kurczaka,
  • ¼ szklanki oleju roślinnego,
  • 20 g pasty z chili,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego,
  • ⅓ szklanki sosu sojowego,
  • 3 cm kawałek świeżego imbiru,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka słodkiej papryki.

Reszta składników:

  • 5 szalotek + ½ łyżeczki soli,
  • 1 szklanka oleju roślinnego,
  • 2 żółtka,
  • ½ łyżeczki płatków chili,
  • 2 łyżki octu ryżowego,
  • 1 łyżeczka soli.

Dodatki na 1 porcję:

  • 1 bagietka pszenna + 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 garść posiekanej czerwonej kapusty,
  • 1 garść kolendry,
  • 1 garść szczypiorku.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Mięso oddziel od kości, możesz wytrybować je samodzielnie lub kupić już samo mięso w sklepie. Pokrój je w małe kawałki.

Mięso z udek kurczaka
Mięso z udek kurczaka © Pyszności

Krok 2. Szalotkę pokrój w cienkie półplasterki i wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż, aż stanie się brązowa i chrupka. Przełóż na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu, dodaj sól i wymieszaj. Olej odłóż do wystudzenia - przyda się później.

Prażona szalotka
Prażona szalotka © Pyszności

Krok 3. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzuć teraz pokrojone udka. Gdy zaczną się rumienić, zdejmij je. Na patelnię już bez mięsa dodaj cukier trzcinowy, sos sojowy oraz koncentrat pomidorowy. Wymieszaj, pogotuj chwilę i ponownie dodaj mięso. Po chwili dorzuć również starty drobno imbir i podsmaż całość.

Mięso w aromatycznym sosie
Mięso w aromatycznym sosie © Pyszności

Krok 4. Bagietkę podziel na dwie połówki i przełóż na blaszkę. Posmaruj oliwą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza. Podpiekaj przez 15 minut.

Bagietka
Bagietka © Pyszności

Krok 5. W międzyczasie przygotuj sos. W wysokim naczyniu umieść żółtka, dodaj ocet ryżowy, płatki chilli, sól oraz olej, który został po smażeniu szalotki. Zblenduj całość na jasną masę, jak majonez.

Wyjątkowy sos majonezowy
Wyjątkowy sos majonezowy © Pyszności

Krok 6. Sos rozprowadź na podpieczonej bułce. Dodaj posiekaną czerwoną kapustę, usmażone mięso, kolendrę, szczypiorek oraz prażoną szalotkę. Przykryj drugą połówką bagietki i podziel na dwie mniejsze kanapki. Smacznego!

Kanapka Bulgogi
Kanapka Bulgogi © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione