Ta kanapka Bulgogi zjada wszystkie inne na śniadanie. Lepszej nie znajdziesz nigdzie indziej

Wśród kanapek można znaleźć tyle smacznych połączeń, że aż szkoda ograniczać się tylko do sera i szynki. W tym przepisie między kawałkami pieczywa znalazły się kawałki udek z kurczaka w azjatyckiej marynacie, czerwona kapusta, kolendra, chrupiąca szalotka i sos tak pyszny, że aż chce się oblizać łyżkę.

Kanapka bulgogiKanapka bulgogi
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Bulgogi to kultowe koreańskie danie, które zyskało sobie uznanie na całym świecie. Miękkie, marynowane w słodko-pikantnym sosie mięso świetnie sprawdzi się nie tylko w towarzystwie ryżu. W tym przepisie wylądowało między dwiema kromkami pszennej bagietki i zachwyca od pierwszego kęsa. Obok takiej kanapki nie da się przejść obojętnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kanapka Bulgogi z kurczakiem

Kanapka Bulgogi

Chociaż kanapki kojarzą się przede wszystkim ze śniadaniami, to w tym wydaniu sprawdzą się również jako ciepła i sycąca kolacja, efektowny obiad czy też ciekawa przekąska na imprezę. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich bliskich, to ten przepis jest najlepszym na to sposobem.

Choć nazwa "bulgogi" tradycyjnie kojarzy się z marynowaną wołowiną, ten przepis proponuje ciekawe połączenie, gdzie głównym składnikiem są udka z kurczaka. Dzięki marynacie opartej na paście chili, sosie sojowym i imbirze, mięso nabiera intensywnego, azjatyckiego smaku.

Składniki:

  • 6 kawałków mięsa z udek kurczaka,
  • ¼ szklanki oleju roślinnego,
  • 20 g pasty z chili,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego,
  • ⅓ szklanki sosu sojowego,
  • 3 cm kawałek świeżego imbiru,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka słodkiej papryki.

Reszta składników:

  • 5 szalotek + ½ łyżeczki soli,
  • 1 szklanka oleju roślinnego,
  • 2 żółtka,
  • ½ łyżeczki płatków chili,
  • 2 łyżki octu ryżowego,
  • 1 łyżeczka soli.

Dodatki na 1 porcję:

  • 1 bagietka pszenna + 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 garść posiekanej czerwonej kapusty,
  • 1 garść kolendry,
  • 1 garść szczypiorku.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Mięso oddziel od kości, możesz wytrybować je samodzielnie lub kupić już samo mięso w sklepie. Pokrój je w małe kawałki.

Mięso z udek kurczaka
Mięso z udek kurczaka © Pyszności

Krok 2. Szalotkę pokrój w cienkie półplasterki i wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż, aż stanie się brązowa i chrupka. Przełóż na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu, dodaj sól i wymieszaj. Olej odłóż do wystudzenia - przyda się później.

Prażona szalotka
Prażona szalotka © Pyszności

Krok 3. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzuć teraz pokrojone udka. Gdy zaczną się rumienić, zdejmij je. Na patelnię już bez mięsa dodaj cukier trzcinowy, sos sojowy oraz koncentrat pomidorowy. Wymieszaj, pogotuj chwilę i ponownie dodaj mięso. Po chwili dorzuć również starty drobno imbir i podsmaż całość.

Mięso w aromatycznym sosie
Mięso w aromatycznym sosie © Pyszności

Krok 4. Bagietkę podziel na dwie połówki i przełóż na blaszkę. Posmaruj oliwą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza. Podpiekaj przez 15 minut.

Bagietka
Bagietka © Pyszności

Krok 5. W międzyczasie przygotuj sos. W wysokim naczyniu umieść żółtka, dodaj ocet ryżowy, płatki chilli, sól oraz olej, który został po smażeniu szalotki. Zblenduj całość na jasną masę, jak majonez.

Wyjątkowy sos majonezowy
Wyjątkowy sos majonezowy © Pyszności

Krok 6. Sos rozprowadź na podpieczonej bułce. Dodaj posiekaną czerwoną kapustę, usmażone mięso, kolendrę, szczypiorek oraz prażoną szalotkę. Przykryj drugą połówką bagietki i podziel na dwie mniejsze kanapki. Smacznego!

Kanapka Bulgogi
Kanapka Bulgogi © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości