Ta kanapka Bulgogi zjada wszystkie inne na śniadanie. Lepszej nie znajdziesz nigdzie indziej

Wśród kanapek można znaleźć tyle smacznych połączeń, że aż szkoda ograniczać się tylko do sera i szynki. W tym przepisie między kawałkami pieczywa znalazły się kawałki udek z kurczaka w azjatyckiej marynacie, czerwona kapusta, kolendra, chrupiąca szalotka i sos tak pyszny, że aż chce się oblizać łyżkę.

Kanapka bulgogiKanapka bulgogi
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera
SKOMENTUJ

Bulgogi to kultowe koreańskie danie, które zyskało sobie uznanie na całym świecie. Miękkie, marynowane w słodko-pikantnym sosie mięso świetnie sprawdzi się nie tylko w towarzystwie ryżu. W tym przepisie wylądowało między dwiema kromkami pszennej bagietki i zachwyca od pierwszego kęsa. Obok takiej kanapki nie da się przejść obojętnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Kanapka Bulgogi

Chociaż kanapki kojarzą się przede wszystkim ze śniadaniami, to w tym wydaniu sprawdzą się również jako ciepła i sycąca kolacja, efektowny obiad czy też ciekawa przekąska na imprezę. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich bliskich, to ten przepis jest najlepszym na to sposobem.

Choć nazwa "bulgogi" tradycyjnie kojarzy się z marynowaną wołowiną, ten przepis proponuje ciekawe połączenie, gdzie głównym składnikiem są udka z kurczaka. Dzięki marynacie opartej na paście chili, sosie sojowym i imbirze, mięso nabiera intensywnego, azjatyckiego smaku.

Składniki:

  • 6 kawałków mięsa z udek kurczaka,
  • ¼ szklanki oleju roślinnego,
  • 20 g pasty z chili,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego,
  • ⅓ szklanki sosu sojowego,
  • 3 cm kawałek świeżego imbiru,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka słodkiej papryki.

Reszta składników:

  • 5 szalotek + ½ łyżeczki soli,
  • 1 szklanka oleju roślinnego,
  • 2 żółtka,
  • ½ łyżeczki płatków chili,
  • 2 łyżki octu ryżowego,
  • 1 łyżeczka soli.

Dodatki na 1 porcję:

  • 1 bagietka pszenna + 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 garść posiekanej czerwonej kapusty,
  • 1 garść kolendry,
  • 1 garść szczypiorku.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Mięso oddziel od kości, możesz wytrybować je samodzielnie lub kupić już samo mięso w sklepie. Pokrój je w małe kawałki.

Mięso z udek kurczaka
Mięso z udek kurczaka © Pyszności

Krok 2. Szalotkę pokrój w cienkie półplasterki i wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż, aż stanie się brązowa i chrupka. Przełóż na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu, dodaj sól i wymieszaj. Olej odłóż do wystudzenia - przyda się później.

Prażona szalotka
Prażona szalotka © Pyszności

Krok 3. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzuć teraz pokrojone udka. Gdy zaczną się rumienić, zdejmij je. Na patelnię już bez mięsa dodaj cukier trzcinowy, sos sojowy oraz koncentrat pomidorowy. Wymieszaj, pogotuj chwilę i ponownie dodaj mięso. Po chwili dorzuć również starty drobno imbir i podsmaż całość.

Mięso w aromatycznym sosie
Mięso w aromatycznym sosie © Pyszności

Krok 4. Bagietkę podziel na dwie połówki i przełóż na blaszkę. Posmaruj oliwą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza. Podpiekaj przez 15 minut.

Bagietka
Bagietka © Pyszności

Krok 5. W międzyczasie przygotuj sos. W wysokim naczyniu umieść żółtka, dodaj ocet ryżowy, płatki chilli, sól oraz olej, który został po smażeniu szalotki. Zblenduj całość na jasną masę, jak majonez.

Wyjątkowy sos majonezowy
Wyjątkowy sos majonezowy © Pyszności

Krok 6. Sos rozprowadź na podpieczonej bułce. Dodaj posiekaną czerwoną kapustę, usmażone mięso, kolendrę, szczypiorek oraz prażoną szalotkę. Przykryj drugą połówką bagietki i podziel na dwie mniejsze kanapki. Smacznego!

Kanapka Bulgogi
Kanapka Bulgogi © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Dziś o tej rybie możemy pomarzyć. Kiedyś na Mazurach i Suwalszczyźnie była hitem
Dziś o tej rybie możemy pomarzyć. Kiedyś na Mazurach i Suwalszczyźnie była hitem
Dosypuję 2 łyżeczki do pasty twarogowej. Jest smaczniejsza i nie mam problemów z trawieniem
Dosypuję 2 łyżeczki do pasty twarogowej. Jest smaczniejsza i nie mam problemów z trawieniem
Cała prawda o jedzeniu jajek na śniadanie. Dietetyk w końcu porządnie to wyjaśnił
Cała prawda o jedzeniu jajek na śniadanie. Dietetyk w końcu porządnie to wyjaśnił
Ścieram ogórki na tarce i robię z nich lekkie placuszki. Znikają szybciej niż ziemniaczane
Ścieram ogórki na tarce i robię z nich lekkie placuszki. Znikają szybciej niż ziemniaczane
Nie musisz biec rano do piekarni. Pyszne bułeczki z makiem możesz zrobić w domu
Nie musisz biec rano do piekarni. Pyszne bułeczki z makiem możesz zrobić w domu
Kuzynka marynuje mięso na grilla w kawie. Śmiałem się, dopóki sam nie wypróbowałem
Kuzynka marynuje mięso na grilla w kawie. Śmiałem się, dopóki sam nie wypróbowałem
Puszyste, ciepłe i pachnące jabłkami. Te racuchy smakują jak u babci
Puszyste, ciepłe i pachnące jabłkami. Te racuchy smakują jak u babci
Kurczaka robię w tym kremowym sosie. Jest delikatny i mięciutki
Kurczaka robię w tym kremowym sosie. Jest delikatny i mięciutki
Ile soli może jeść senior? Eksperci nie mają wątpliwości
Ile soli może jeść senior? Eksperci nie mają wątpliwości