Wołowina bulgogi po koreańsku zabierze cię w orientalną podróż. Jest krucha i rozpływa się w ustach
Wołowina po koreańsku to idealny przepis na orientalny obiad, który przygotujesz we własnej kuchni. Kruche mięso w aromatycznej marynacie rozpływa się w ustach. Śmiało można powiedzieć, że to jedno z najlepszych dań na świecie.
26.08.2024 | aktual.: 22.10.2024 13:52
O ile kuchnia chińska czy japońska jest nam znana, o tyle koreańskie dania owiane są nieco tajemnicą. Wołowina bulgogi sprawi, że przekonasz się do orientalnych dań i zaprosisz koreańskie smaki na dłużej do swojej kuchni. Sekretem smaku bulgogi jest specjalna marynata, która nadaje mięsu soczystości i wyjątkowego aromatu.
Czym jest bulgogi?
Nazwa "bulgogi" pochodzi od koreańskich słów "bul" (ogień) i "gogi" (mięso), co dosłownie oznacza "ogniowe mięso". Tradycyjnie bulgogi było opiekane nad ogniem, często nad węglem drzewnym, ale metody przygotowania różniły się w zależności od regionu. Dawniej to danie królowało głównie w domach szlachty i bogatych obywateli, ale na szczęście dziś to już tylko wspomnienie i smakiem pysznej wołowiny cieszyć się może każdy.
Bulgogi jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych dań koreańskich na świecie i często jest pierwszym daniem, jakie przychodzi na myśl, gdy myślimy o kuchni tego kraju.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wołowina bulgogi po koreańsku
Wołowina po koreańsku jest wyrazista, ale nie wypali kubków smakowych. Świetnie sprawdzi się na rodzinny obiad lub kolację ze znajomymi.
Składniki:
- 300 g wołowiny — antrykot/rostbef/polędwica,
- ½ posiekanego szczypior,
- 1 ząbek czosnku.
Marynata:
- 1 łyżka cukru trzcinowego,
- ½ łyżeczki pieprzu,
- 4 łyżki sosu sojowego,
- 2 ząbki czosnku,
- ½ szczypioru — biała część.
Reszta składników:
- 1/2 cebuli,
- 1 szczypior,
- 80 g grzybów shimeji.
Dodatki:
- 2 łyżki podprażonych nasion sezamu,
- ½ szklanki posiekanego szczypiorku.
Zobacz także
Sposób przygotowania:
Krok 1. Wołowinę pokrój w cienkie plastry. Białą część szczypiorka pokrój, a czosnek bardzo drobno posiekaj. Zieloną część szczypiorku odłóż do dekoracji.
Krok 2. Przejdź do marynaty. Do miski wsyp cukier trzcinowy, dodaj pieprz oraz sos sojowy. Wrzuć pokrojone mięso, szczypior oraz czosnek i wymieszaj. Przykryj i marynuj przez minimum godzinę. Najlepiej jednak przygotować mięso dzień wcześniej i odstawić do marynowania na całą noc.
Krok 3. Przejdź do pozostałych składników. Cebulę pokrój w pióra, zielony szczypiorek poszatkuj, grzyby podziel na pojedyncze sztuki, odcinając ich podstawę.
Krok 4. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż zamarynowaną wołowinę. Gdy zacznie się rumienić, dodaj cebulę. Po chwili dorzuć również grzyby shimeji oraz posiekany szczypiorek. Smaż całość.
Krok 5. Gotowe mięso przełóż na półmisek. Posyp podprażonymi nasionami sezamu oraz udekoruj szczypiorkiem. Możesz podawać danie z ugotowanym ryżem lub makaronem. Smacznego!