Zamiast zalewać ogórki śmietaną, robię mizerię po koreańsku. Rodzina nie chce już jeść nic innego
Klasyczna mizeria jest pyszna, ale też dla wielu zbyt delikatna i mało wyrazista. Azjaci mają zupełnie inne podejście do tych warzyw. Solidnie je doprawiają i w ten sposób powstaje sałatka o zdecydowanym, mocnym charakterze i niezapomnianym smaku.
18.04.2024 09:51
Ogórki przygotowane w stylu azjatyckim możesz podawać nie tylko do orientalnych dań. Pasują do pieczonych mięs czy grillowanych mięs, a zwłaszcza drobiu. Są kwaśne, chrupiące, pikantne i odrobinę słodkie jednocześnie! Kto by się nie skusił!
Ogórki inaczej niż zwykle
Ogórki w sezonie warto jeść niemal codziennie. Mizeria? Sałatka z pomidorem? Na kanapkach? To wszystko dobre pomysły. Warto jednak spróbować ich też na sposób azjatycki, bo wtedy pokazują zupełnie inne oblicze smaku. Doprawione czosnkiem, cebulą, chili i sezamem smakują obłędnie, a ich przygotowanie zajmuje chwilę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Na przekąską i do sałatki
Dlaczego dobrze jest jeść ogórki? Powodów jest sporo. Przede wszystkim aż w 90 procentach składają się z wody, dlatego też zapewniają nam dobre nawodnienie. A poza tym mają niewiele kalorii. Są idealne na szybką przekąskę, bo zawierają błonnik, który usprawnia metabolizm i poprawia trawienie. Zapobiegają zatrzymywaniu wody i tworzeniu się obrzęków, zwłaszcza na nogach. Mają też witaminę C i te z grupy B. Wszystko to sprawia, że są idealne przy lekkiej diecie.
Mizeria po koreańsku
Składniki:
- 6 ogórków,
- 2 łyżki soli,
- 1 czerwona cebula,
- kilka gałązek szczypiorku.
Na sos:
- 3 ząbki czosnku,
- 3 łyżki octu ryżowego,
- 1 łyżeczka sosu sojowego,
- 2 łyżeczki brązowego cukru lub miodu,
- 1 łyżka prażonych ziaren sezamu,
- 1 łyżeczka płatków chili (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Ogórki umyj i pokrój w cienkie plasterki, posól, wymieszaj i odstaw na kilka minut.
- Czosnek obierz i drobno posiekaj. Możesz też przecisnąć go przez praskę. Wymieszaj go z pozostałymi składnikami sosu.
- Ogórki przepłucz nadmiaru soli zimną. Dodaj bardzo drobno pokrojoną cebulę. Całość polej sosem i wymieszaj. Przed podaniem posyp sałatkę uprażonym na suchej patelni sezamem oraz płatkami chili. Udekoruj grubo posiekanym szczypiorkiem.