Wiele osób dodaje ten składnik do mizerii. Dla innych to nie do pomyślenia

Przepis na mizerię? Każdy go zna. Jednak dodatki do tej słynnej sałatki budzą wiele kontrowersji. Pod naszym artykułem o mizerii na Facebooku rozpoczęła się zażarta dyskusja, w której wzięło udział ponad sto osób. O co poszło? O cebulę!

Dlaczego mizeria budzi tyle kontrowersji?Dlaczego mizeria budzi tyle kontrowersji?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | MYCHKO
Dorota Gepert

Mizeria to jedna z najbardziej popularnych sałatek do obiadu. Każdy z nas zna jej smak od dzieciństwa. I dlatego uważamy, że taka mizeria, jaką robiła mama czy babcia jest najlepsza. Po prostu do takiego jej smaku jesteśmy przyzwyczajeni. Może dlatego z niechęcią przyjmujemy wszelkie propozycje dodatków czy nawet lekkich modyfikacji klasycznego przepisu.

Jak to z mizerią było

Niby taka sama, a jednak inna... To wszystko zależy od tego, z jakiego regionu pochodzimy. Mizeria znana jest w całej Polsce. Jej nazwa pochodzi od staropolskiego słowa, które oznacza niedostatek, ubogą wersję, niski stan lub złą jakość. Po prostu ogórki uważano kiedyś za warzywo mało pożywne. Dziś doceniamy je, ale nazwa pozostała. Podobnie jak jej różne wersje. Na Mazowszu i Kujawach mizeria najczęściej jest słodkawa. Mizerię z cukrem zawsze jadł mój dziadek, czym wzbudzał często sensację przy stole. Na Mazowszu gospodynie wolały dodać cukru niż pieprzu do ogórków. Na Podlasiu zaś i generalnie na wschodzie kraju preferuje się mizerię mocno zakwaszoną i właśnie z dodatkiem cebuli lub nawet czosnku. Jedna z naszych czytelniczek w dyskusji spytała:

"Po co ten cukier czy cebula?". I to jest właśnie odpowiedź na to pytanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te genialne bułeczki drożdżowe z pysznym nadzieniem smakują dokładnie jak u babci

Winna cebula

Mam wrażenie, że wszyscy, którzy wychowali się na mizerii bez cebuli, mocno krytykowali ten dodatek. Rzeczywiście, zmienia ona smak sałatki. Sama pierwszy raz jadłam ją w takiej wersji u koleżanki z Lublina i byłam mocno zdziwiona. Jak to z cebulą? Jedna z naszych czytelniczek podsumowała:

"Nigdy w życiu nie dawałam cebuli do mizerii. Wystarczy śmietana, sól, pieprz i koperek i jest pyszna".

Kilka czytelniczek przyznało, że pierwszy raz słyszy o cebuli w mizerii. Pojawił się też wpis, że z cebulą to już nie mizeria. Natomiast dla pochodzących ze wschodnich rejonów Polski, ten dodatek jest absolutnie niezbędny. "Ja zawsze dodaję, moja mama też i babcia również dodawała" - tak napisała o tym warzywie jedna z czytelniczek.

Więcej tolerancji

Nasi czytelnicy byli bardziej tolerancyjni dla koperku czy szczypiorku. Podobnie zgadzają się, że śmietanę i jogurt można stosować wymiennie. Trochę kontrowersji budzi też zakwaszanie, niektórzy z nas tego nie robią, ale za to "odciskają" ogórki z wody pod przykryciem. Jaki z tego wniosek? Róbmy taką mizerię, jaką lubimy. Smaki przekazywane z pokolenia na pokolenie są bezcenne. Zapisujmy receptury babci czy mamy. Jednak bądźmy też gotowi na eksperymenty. Jak zjemy raz mizerię inaczej niż zwykle, nic się nie stanie. Komentarze, że mizeria z cebulą to jakieś zboczenie, to jednak przesada!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Wilgotne ciasto czekoladowe, które zawsze się udaje. Nie zgadniesz z czego jest zrobione
Wilgotne ciasto czekoladowe, które zawsze się udaje. Nie zgadniesz z czego jest zrobione
Lasy będą pełne grzybów. Ekspert wyjaśnia, kiedy spodziewać się wysypu
Lasy będą pełne grzybów. Ekspert wyjaśnia, kiedy spodziewać się wysypu
Latem tak przygotowuje młode ziemniaki. Zachwycają wszystkich przy stole
Latem tak przygotowuje młode ziemniaki. Zachwycają wszystkich przy stole
Te wysokobiałkowe kopytka dopełniają mój obiad. Wystarczy 1 dodatek
Te wysokobiałkowe kopytka dopełniają mój obiad. Wystarczy 1 dodatek
Zachwycają się nimi maluchy. Już nie proszą o frytki na obiad
Zachwycają się nimi maluchy. Już nie proszą o frytki na obiad
Mięso w folii to ulubione danie mojego dziadka. Zajmuje chwilę i zachwyca smakiem
Mięso w folii to ulubione danie mojego dziadka. Zajmuje chwilę i zachwyca smakiem
Już nie grzybowa i nie pomidorowa. Ta zupa z kurek to hit
Już nie grzybowa i nie pomidorowa. Ta zupa z kurek to hit
Purée z ziemniaków może się przy tym schować. Idealnie pasuje do obiadu
Purée z ziemniaków może się przy tym schować. Idealnie pasuje do obiadu
Kokosowe, wilgotne i nieprzekombinowane. Po prostu idealne ciasto do kawy
Kokosowe, wilgotne i nieprzekombinowane. Po prostu idealne ciasto do kawy
Mięsna buła marzeń. I nie musisz wychodzić z domu
Mięsna buła marzeń. I nie musisz wychodzić z domu
Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce