Dodaj do mizerii zamiast cebuli. Będzie jeszcze smaczniejsza i bardziej chrupiąca

Mizeria to najlepszy dodatek do klasycznego drugiego dania. Ziemniaki z koperkiem, kotlet mielony lub schabowy i do tego słynna sałatka z ogórków. Obiad jak marzenie! Choć przepis na mizerię jest prosty, każdy robi ją nieco inaczej. Jakie warzywo warto do niej dołożyć? Naprawdę nie pożałujesz.

Jakie warzywo świetnie pasuje do ogórków?Jakie warzywo świetnie pasuje do ogórków?
Źródło zdjęć: © Pixabay | krzys16
Dorota Gepert

Mizeria jest królową letnich sałatek. Jej smak znamy już od dzieciństwa. Niby to tylko solone ogórki ze śmietaną, ale to połączenie sprawdza się doskonale. W tym przypadku często do wszelkich udoskonaleń podchodzimy nieufnie. Jednak dlaczego czasami nie spróbować zrobić mizerię trochę inaczej? Zwłaszcza że w takiej wersji jest jeszcze bardziej chrupiąca.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te błyskawiczne przekąski robię za każdym razem, kiedy mają wpaść goście. Jeszcze nigdy mnie nie zawiodły

Jednak nie cebula

Niektórzy do mizerii dodają cebulę. Jednak w takiej wersji wydaje się zbyt ostra, cebula dominuje nad delikatnymi ogórkami. Dlatego lepiej spróbować ogórki połączyć z białą częścią pora. Taka mizeria zyska zdecydowany, wyrazisty smak, ale mniej ostry. Warto pamiętać, by pora pokroić w bardzo cieniutkie plasterki. To warzywo ma sporo witamin i minerałów, a znane jest najbardziej ze swoich właściwości bakteriobójczych.

Podkręci smak

Jeśli smak pora jest dla ciebie za pikantny, do mizerii dodaj więcej koperku, który go złagodzi. Por zdecydowanie powinien być tylko dodatkiem w mizerii, bo rolę główną zawsze muszą grać ogórki. Do mizerii najlepiej wybierać świeże, jędrne, najlepiej gruntowe. Tak przygotowana surówka świetnie komponuje się zwłaszcza z delikatnym mięsem, na przykład kotletami z drobiu.

Mizeria z dodatkiem pora

Składniki:

  • 4 ogórki gruntowe biała,
  • biała część pora,
  • 1 ząbek czosnku opcjonalnie,
  • pieprz, sól, cukier puder do smaku,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego,
  • 3-4 łyżki śmietany lub jogurtu, koperek do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki obierz i pokrój na cienkie plastry, posól je odstaw na chwilę. Potem odsącz je z nadmiaru wody.
  2. Opłucz pora i posiekaj go w drobne talarki. Dodaj je do ogórków wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
  3. Śmietanę lub jogurt dopraw do smaku przyprawami oraz sokiem z cytryny lub octem. Zalej mizerię i wymieszaj. Posyp drobno pokrojonym koperkiem.

Wybrane dla Ciebie

Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste