Dodaj do mizerii zamiast cebuli. Będzie jeszcze smaczniejsza i bardziej chrupiąca
Mizeria to najlepszy dodatek do klasycznego drugiego dania. Ziemniaki z koperkiem, kotlet mielony lub schabowy i do tego słynna sałatka z ogórków. Obiad jak marzenie! Choć przepis na mizerię jest prosty, każdy robi ją nieco inaczej. Jakie warzywo warto do niej dołożyć? Naprawdę nie pożałujesz.
06.04.2024 | aktual.: 06.04.2024 08:25
Mizeria jest królową letnich sałatek. Jej smak znamy już od dzieciństwa. Niby to tylko solone ogórki ze śmietaną, ale to połączenie sprawdza się doskonale. W tym przypadku często do wszelkich udoskonaleń podchodzimy nieufnie. Jednak dlaczego czasami nie spróbować zrobić mizerię trochę inaczej? Zwłaszcza że w takiej wersji jest jeszcze bardziej chrupiąca.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jednak nie cebula
Niektórzy do mizerii dodają cebulę. Jednak w takiej wersji wydaje się zbyt ostra, cebula dominuje nad delikatnymi ogórkami. Dlatego lepiej spróbować ogórki połączyć z białą częścią pora. Taka mizeria zyska zdecydowany, wyrazisty smak, ale mniej ostry. Warto pamiętać, by pora pokroić w bardzo cieniutkie plasterki. To warzywo ma sporo witamin i minerałów, a znane jest najbardziej ze swoich właściwości bakteriobójczych.
Podkręci smak
Jeśli smak pora jest dla ciebie za pikantny, do mizerii dodaj więcej koperku, który go złagodzi. Por zdecydowanie powinien być tylko dodatkiem w mizerii, bo rolę główną zawsze muszą grać ogórki. Do mizerii najlepiej wybierać świeże, jędrne, najlepiej gruntowe. Tak przygotowana surówka świetnie komponuje się zwłaszcza z delikatnym mięsem, na przykład kotletami z drobiu.
Mizeria z dodatkiem pora
Składniki:
- 4 ogórki gruntowe biała,
- biała część pora,
- 1 ząbek czosnku opcjonalnie,
- pieprz, sól, cukier puder do smaku,
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego,
- 3-4 łyżki śmietany lub jogurtu, koperek do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ogórki obierz i pokrój na cienkie plastry, posól je odstaw na chwilę. Potem odsącz je z nadmiaru wody.
- Opłucz pora i posiekaj go w drobne talarki. Dodaj je do ogórków wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
- Śmietanę lub jogurt dopraw do smaku przyprawami oraz sokiem z cytryny lub octem. Zalej mizerię i wymieszaj. Posyp drobno pokrojonym koperkiem.