Fenomenalne roladki z kiszonym ogórkiem to gotowa receptura na smaczny obiad dla całej rodziny

Schabowe w panierce i mielone dawno ci się przejadły? Podaj mięsny dodatek w zupełnie nowym wydaniu. To będzie prawdziwy powiew świeżości w każdej kuchni.

I pomysł na obiad jest już gotowy!I pomysł na obiad już jest!
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Obiad z mięsnym kęskiem gości na naszych stołach bardzo często. I jeśli chcemy, aby taka kombinacja szybko nam się nie znudziła, warto postawić na różnorodność. A skoro o niej już mowa, to jako propozycja obiadowa świetnie spiszą się genialne roladki otulone boczkiem

Nie dość, że zrobisz je w mgnieniu oka z dobrze znanych i lubianych produktów, to jeszcze nie musisz męczyć się z długim smażeniem. Gotowe roladki upieczesz w piekarniku, dzięki czemu zaoszczędzisz sporo czasu. Co więcej, w środku każdej takie roladki czeka pyszna niespodzianka w postaci ogórka kiszonego. A jak wiadomo, my Polacy mamy do nich szczególną słabość. 

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fenomenalne roladki z kiszonym ogórkiem to gotowa receptura na smaczny obiad dla całej rodziny

W mięsnych roladkach z ogórkiem kiszonym znajdziesz zarówno ciekawą formę podania, jak i niesamowitą kombinację smakową

Składniki na 5 porcji:

  • 500 g mielonej szynki wieprzowej,
  • 2 kromki chleba tostowego namoczonego w mleku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 jajko,
  • 1 średnia cebula,
  • ⅓ szkl. posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ⅓ łyżeczki pieprzu,
  • 5 małych ogórków kiszonych,
  • 15 plastrów boczku.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania bazy przyszłych roladek. W tym celu w dużej misce łączę ze sobą: mieloną szynkę wieprzową, chleb tostowy namoczony wcześniej w mleku, obraną i drobno posiekaną cebulę, jajko, natkę pietruszki, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól oraz pieprz.

Przyszłe roladki powstaną m.in. na bazie szynki wieprzowej
Przyszłe roladki powstaną m.in. na bazie szynki wieprzowej © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Składniki dokładnie mieszam przy pomocy rąk, aby dobrze się połączyły. Kiedy mieszanka jest już gotowa, dzielę ją na mniejsze części, po czym rozgniatam delikatnie na dłoni na płaski placek

I pierwsza warstwa już jest
I pierwsza warstwa już jest © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Na środku każdego takiego elementu układ po jednym ogórku kiszonym. Następnie otulam warzywo mięsną mieszanką. 

A tak prezentuje się gotowa roladka
A tak prezentuje się gotowa roladka © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. To oczywiście nie koniec, bo na desce do krojenia układam obok siebie 3 plastry boczku, po czym na jednej końcówce umieszczam wcześniej przygotowane roladki. Po chwili zaczynam je zwijać, tworząc dookoła roladki kolejną smaczną warstwę

W przepisie nie zabraknie również boczku
W przepisie nie zabraknie również boczku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Przygotowane w ten sposób roladki układam w formie do pieczenia, po czym wkładam je do rozgrzanego piekarnika na 30 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza

Czas na wizytę w piekarniku
Czas na wizytę w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Gotowe roladki serwuję z ulubionymi dodatkami. Tym razem padło na kolorową surówkę oraz frytki. Oczywiście równie dobrze będą pasowały tu ziemniaki w postaci purée, ugotowany na sypko ryż, ulubiony rodzaj kaszy czy lekka sałatka. I to wszystko, smacznego!

Palce lizać
Palce lizać © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem