Czekoladowo-kokosowe roladki wyglądają bajecznie. Nie sposób im się oprzeć
Tym razem przychodzę z genialnym pomysłem na szybki i oryginalny deser. Zrobisz go na bazie czekolady oraz kokosu. Lepiej być nie może!
19.11.2023 | aktual.: 17.01.2024 13:43
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Każdy z nas może mieć czasem gorszy dzień. A co jest najskuteczniejszym patentem na poprawę humoru? Oczywiście genialnie przepisy na słodko. W końcu mała chwila słodkiego zapomnienia potrafi poprawić humor w mgnieniu oka. A jeśli dodamy do tego, że samo przygotowanie pysznych i ciekawych deserów wcale nie musi być trudne, to jesteśmy w domu!
Do wyżej opisanej kategorii z pewnością można zaliczyć dzisiejsze roladki w uroczym wydaniu. Połączenie kokosu i czekolady jest tutaj genialnym posunięciem. Co więcej, kokos przypomina puchaty śnieg, dlatego jest to idealny patent zwłaszcza na zimowy deser. A, że do grudnia coraz bliżej, już teraz warto zacząć planować zimowe menu.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Masz ochotę na coś słodkiego domowej roboty, ale nie masz pomysłu na nic konkretnego? Nasze roladki czekoladowo-kokosowe spiszą się w tej roli wręcz idealnie!
Składniki:
- 1 l mleka,
- 160 g mąki pszennej,
- 200 g cukru,
- 5 łyżek kakao,
- 60 g masła,
- 1 cukier wanilinowy,
- 150 g wiórków kokosowych,
- 300 ml śmietanki 30%,
- maliny do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad deserem domowej roboty rozpoczynam od przygotowania kokosowej wkładki. W tym celu rozsypuję kokos w formie do pieczenia. Tak, aby produkt pokrył w zupełności całą powierzchnię, tworząc swego rodzaju puchowy dywanik.
Krok 2. Następnie przechodzę do przygotowania czekoladowej mieszanki. W tym celu w garnku na palniku łączę ze sobą: mąkę, cukier, cukier wanilinowy, kakao oraz mleko.
Ostatni produkt dodaję w mniejszych porcjach, co jakiś czas. Składniki łączę przy pomocy kuchennej rózgi.
Krok 3. Gdy uzyskuję efekt jednolitej mieszanki w czekoladowym kolorze, do garnka dodaję również masło. Całość gotuje tak długo, aż ostatni składnik całkowicie się rozpuści.
Krok 4. Powstały miks przelewam na warstwę kokosową. W moim przypadku pięknie się ułożyła bez dużej ingerencji z mojej strony. Wystarczyło delikatnie wstrząsnąć formą kilka razy, aby czekoladowy miks pokrył kokos w całości.
Tak przygotowaną mieszankę wstawiam do lodówki na 4 godziny, aby stężała.
Krok 5. W międzyczasie przygotowuję nadzienie do przyszłych roladek na bazie samej śmietanki. Zimny produkt ubijam przy pomocy miksera.
Następnie przekładam je do rękawa cukierniczego, dzięki czemu będę mogła rozprowadzić nadzienie w formie w szybki i prosty sposób.
Krok 6. Po kilku godzinach wyjmuję formę i za sprawą ubitej śmietanki tworzę osiem poziomych pasów. Następnie przy pomocy kuchennej szpatułki delikatnie rozprowadzam mieszankę, aby stworzyła kolejną, jednolitą warstwę.
Krok 7. Tak przygotowaną mieszankę dzielę na mniejsze elementy, po czym zwijam w roladki i to wszystko. Gotowy deser serwuję ze świeżymi malinami. Smacznego!