Czekoladowo-kokosowe roladki wyglądają bajecznie. Nie sposób im się oprzeć

Tym razem przychodzę z genialnym pomysłem na szybki i oryginalny deser. Zrobisz go na bazie czekolady oraz kokosu. Lepiej być nie może!

Czas na chwilę słodkiego zapomnieniaCzas na chwilę słodkiego zapomnienia
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Każdy z nas może mieć czasem gorszy dzień. A co jest najskuteczniejszym patentem na poprawę humoru? Oczywiście genialnie przepisy na słodko. W końcu mała chwila słodkiego zapomnienia potrafi poprawić humor w mgnieniu oka. A jeśli dodamy do tego, że samo przygotowanie pysznych i ciekawych deserów wcale nie musi być trudne, to jesteśmy w domu!

Do wyżej opisanej kategorii z pewnością można zaliczyć dzisiejsze roladki w uroczym wydaniu. Połączenie kokosuczekolady jest tutaj genialnym posunięciem. Co więcej, kokos przypomina puchaty śnieg, dlatego jest to idealny patent zwłaszcza na zimowy deser. A, że do grudnia coraz bliżej, już teraz warto zacząć planować zimowe menu. 

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czekoladowo-kokosowe roladki wyglądają bajecznie. Nie sposób im się oprzeć

Masz ochotę na coś słodkiego domowej roboty, ale nie masz pomysłu na nic konkretnego? Nasze roladki czekoladowo-kokosowe spiszą się w tej roli wręcz idealnie!

Składniki:

  • 1 l mleka,
  • 160 g mąki pszennej,
  • 200 g cukru,
  • 5 łyżek kakao,
  • 60 g masła,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 150 g wiórków kokosowych,
  • 300 ml śmietanki 30%,
  • maliny do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad deserem domowej roboty rozpoczynam od przygotowania kokosowej wkładki. W tym celu rozsypuję kokos w formie do pieczenia. Tak, aby produkt pokrył w zupełności całą powierzchnię, tworząc swego rodzaju puchowy dywanik

I pierwsza warstwa już jest!
I pierwsza warstwa już jest! © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie przechodzę do przygotowania czekoladowej mieszanki. W tym celu w garnku na palniku łączę ze sobą: mąkę, cukier, cukier wanilinowy, kakao oraz mleko. 

Czas na czekoladową mieszankę
Czas na czekoladową mieszankę © Licencjodawca | Pyszności

Ostatni produkt dodaję w mniejszych porcjach, co jakiś czas. Składniki łączę przy pomocy kuchennej rózgi. 

Krok 3. Gdy uzyskuję efekt jednolitej mieszanki w czekoladowym kolorze, do garnka dodaję również masło. Całość gotuje tak długo, aż ostatni składnik całkowicie się rozpuści

Mieszankę gotuję tak długo, aż masło się zupełnie rozpuści
Mieszankę gotuję tak długo, aż masło się zupełnie rozpuści © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Powstały miks przelewam na warstwę kokosową. W moim przypadku pięknie się ułożyła bez dużej ingerencji z mojej strony. Wystarczyło delikatnie wstrząsnąć formą kilka razy, aby czekoladowy miks pokrył kokos w całości. 

Teraz czas na wizytę w lodówce
Teraz czas na wizytę w lodówce © Licencjodawca | Pyszności

Tak przygotowaną mieszankę wstawiam do lodówki na 4 godziny, aby stężała. 

Krok 5. W międzyczasie przygotowuję nadzienie do przyszłych roladek na bazie samej śmietanki. Zimny produkt ubijam przy pomocy miksera. 

Nadzienie praktycznie robi się samo
Nadzienie praktycznie robi się samo © Licencjodawca | Pyszności

Następnie przekładam je do rękawa cukierniczego, dzięki czemu będę mogła rozprowadzić nadzienie w formie w szybki i prosty sposób.

Krok 6. Po kilku godzinach wyjmuję formę i za sprawą ubitej śmietanki tworzę osiem poziomych pasów. Następnie przy pomocy kuchennej szpatułki delikatnie rozprowadzam mieszankę, aby stworzyła kolejną, jednolitą warstwę. 

Nadzienie rozprowadzam przy pomocy kuchennej szpatułki
Nadzienie rozprowadzam przy pomocy kuchennej szpatułki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Tak przygotowaną mieszankę dzielę na mniejsze elementy, po czym zwijam w roladki i to wszystko. Gotowy deser serwuję ze świeżymi malinami. Smacznego!

Deser w ciekawym wydaniu jest już gotowy do podania!
Deser w ciekawym wydaniu jest już gotowy do podania! © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej