PrzepisSzybkie ciastoBanalne ciasto bez pieczenia. Kilka składników, a zachwyt gości gwarantowany

Banalne ciasto bez pieczenia. Kilka składników, a zachwyt gości gwarantowany

Szybkie ciasto budyniowe bez pieczenia
Szybkie ciasto budyniowe bez pieczenia
Źródło zdjęć: © Getty Images | wael hamdan

16.11.2023 09:34, aktual.: 15.03.2024 13:52

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Szukasz łatwego i pysznego ciasta, które zachwyci twoich gości? Mamy dla ciebie przepis na ciasto budyniowe bez pieczenia. To idealne rozwiązanie, jeśli nie masz czasu na pieczenie, a chcesz przygotować coś wyjątkowego.

Zapraszamy do odkrycia tajemnicy niezwykłego ciasta bez pieczenia, które skradnie serca waszych gości. Prostota przygotowania nie idzie w parze z prostotą smaku - to wyjątkowe ciasto budyniowe na herbatnikach z pewnością zaskoczy wasze podniebienia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Prosty przepis na ciasto budyniowe bez pieczenia

Do przygotowania ciasta potrzebujesz tylko kilku składników, które z pewnością masz w domu.

Składniki na krem budyniowy:

  • 200 g masła 82 proc.,
  • 2 budynie bez cukru waniliowe lub śmietankowe,
  • 2 żółtka,
  • 600 ml mleka,
  • 6 łyżek cukru,
  • aromat dowolny, np. migdałowy lub rumowy (kilka kropel),
  • 30 ciasteczek kakaowych petit beurre,
  • 100 g białej czekolady,
  • 4 łyżki śmietanki 30 proc.,
  • 1/2 szklanki orzeszków ziemnych.

Przygotowanie kremu budyniowego:

  1. W rondelku o grubym dnie podgrzewamy mleko (1/2 szklanki odlewamy do miseczki). Pozostałe mleko łączymy z budyniami, cukrem i żółtkami. Dokładnie mieszamy.
  2. Zagotowujemy mleko, wlewamy do niego masę budyniową, mieszamy do zagotowania. Jeśli pojawią się grudki, nie martwimy się, energiczne mieszanie sprawi, że masa stanie się gładka.
  3. Gdy budyń gotowy, zestawiamy go z ognia, przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą "w kontakcie" i odstawiamy do przestygnięcia do temperatury pokojowej.
  4. Masło również powinno mieć temperaturę pokojową. Do miski miksera wkładamy masło, ubijamy je na puch. Następnie w 3-4 etapach dodajemy masę budyniową i aromat migdałowy lub rumowy. Mieszamy tylko do połączenia składników, nie za długo.

Na dnie blaszki rozkładamy warstwę ciastek, następnie wykładamy połowę kremu i ponownie układamy warstwę ciastek. Na wierzchu rozsmarowujemy pozostałą część kremu. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby stężało.

Przygotowujemy polewę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę ze śmietanką. Wlewamy polewę na wierzch ciasta i posypujemy je orzeszkami.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także