Banalne ciasto bez pieczenia. Kilka składników, a zachwyt gości gwarantowany

Szukasz łatwego i pysznego ciasta, które zachwyci twoich gości? Mamy dla ciebie przepis na ciasto budyniowe bez pieczenia. To idealne rozwiązanie, jeśli nie masz czasu na pieczenie, a chcesz przygotować coś wyjątkowego.

Szybkie ciasto budyniowe bez pieczeniaSzybkie ciasto budyniowe bez pieczenia
Źródło zdjęć: © Getty Images | wael hamdan
Marcin Michałowski

Zapraszamy do odkrycia tajemnicy niezwykłego ciasta bez pieczenia, które skradnie serca waszych gości. Prostota przygotowania nie idzie w parze z prostotą smaku - to wyjątkowe ciasto budyniowe na herbatnikach z pewnością zaskoczy wasze podniebienia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pączki dyniowe ze śliwkową niespodzianką staną się hitem tej jesieni. Smażę je na okrągło

Prosty przepis na ciasto budyniowe bez pieczenia

Do przygotowania ciasta potrzebujesz tylko kilku składników, które z pewnością masz w domu.

Składniki na krem budyniowy:

  • 200 g masła 82 proc.,
  • 2 budynie bez cukru waniliowe lub śmietankowe,
  • 2 żółtka,
  • 600 ml mleka,
  • 6 łyżek cukru,
  • aromat dowolny, np. migdałowy lub rumowy (kilka kropel),
  • 30 ciasteczek kakaowych petit beurre,
  • 100 g białej czekolady,
  • 4 łyżki śmietanki 30 proc.,
  • 1/2 szklanki orzeszków ziemnych.

Przygotowanie kremu budyniowego:

  1. W rondelku o grubym dnie podgrzewamy mleko (1/2 szklanki odlewamy do miseczki). Pozostałe mleko łączymy z budyniami, cukrem i żółtkami. Dokładnie mieszamy.
  2. Zagotowujemy mleko, wlewamy do niego masę budyniową, mieszamy do zagotowania. Jeśli pojawią się grudki, nie martwimy się, energiczne mieszanie sprawi, że masa stanie się gładka.
  3. Gdy budyń gotowy, zestawiamy go z ognia, przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą "w kontakcie" i odstawiamy do przestygnięcia do temperatury pokojowej.
  4. Masło również powinno mieć temperaturę pokojową. Do miski miksera wkładamy masło, ubijamy je na puch. Następnie w 3-4 etapach dodajemy masę budyniową i aromat migdałowy lub rumowy. Mieszamy tylko do połączenia składników, nie za długo.

Na dnie blaszki rozkładamy warstwę ciastek, następnie wykładamy połowę kremu i ponownie układamy warstwę ciastek. Na wierzchu rozsmarowujemy pozostałą część kremu. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby stężało.

Przygotowujemy polewę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę ze śmietanką. Wlewamy polewę na wierzch ciasta i posypujemy je orzeszkami.

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia