Banalne ciasto bez pieczenia. Kilka składników, a zachwyt gości gwarantowany

Szukasz łatwego i pysznego ciasta, które zachwyci twoich gości? Mamy dla ciebie przepis na ciasto budyniowe bez pieczenia. To idealne rozwiązanie, jeśli nie masz czasu na pieczenie, a chcesz przygotować coś wyjątkowego.

Szybkie ciasto budyniowe bez pieczeniaSzybkie ciasto budyniowe bez pieczenia
Źródło zdjęć: © Getty Images | wael hamdan
Marcin Michałowski

Zapraszamy do odkrycia tajemnicy niezwykłego ciasta bez pieczenia, które skradnie serca waszych gości. Prostota przygotowania nie idzie w parze z prostotą smaku - to wyjątkowe ciasto budyniowe na herbatnikach z pewnością zaskoczy wasze podniebienia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pączki dyniowe ze śliwkową niespodzianką staną się hitem tej jesieni. Smażę je na okrągło

Prosty przepis na ciasto budyniowe bez pieczenia

Do przygotowania ciasta potrzebujesz tylko kilku składników, które z pewnością masz w domu.

Składniki na krem budyniowy:

  • 200 g masła 82 proc.,
  • 2 budynie bez cukru waniliowe lub śmietankowe,
  • 2 żółtka,
  • 600 ml mleka,
  • 6 łyżek cukru,
  • aromat dowolny, np. migdałowy lub rumowy (kilka kropel),
  • 30 ciasteczek kakaowych petit beurre,
  • 100 g białej czekolady,
  • 4 łyżki śmietanki 30 proc.,
  • 1/2 szklanki orzeszków ziemnych.

Przygotowanie kremu budyniowego:

  1. W rondelku o grubym dnie podgrzewamy mleko (1/2 szklanki odlewamy do miseczki). Pozostałe mleko łączymy z budyniami, cukrem i żółtkami. Dokładnie mieszamy.
  2. Zagotowujemy mleko, wlewamy do niego masę budyniową, mieszamy do zagotowania. Jeśli pojawią się grudki, nie martwimy się, energiczne mieszanie sprawi, że masa stanie się gładka.
  3. Gdy budyń gotowy, zestawiamy go z ognia, przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą "w kontakcie" i odstawiamy do przestygnięcia do temperatury pokojowej.
  4. Masło również powinno mieć temperaturę pokojową. Do miski miksera wkładamy masło, ubijamy je na puch. Następnie w 3-4 etapach dodajemy masę budyniową i aromat migdałowy lub rumowy. Mieszamy tylko do połączenia składników, nie za długo.

Na dnie blaszki rozkładamy warstwę ciastek, następnie wykładamy połowę kremu i ponownie układamy warstwę ciastek. Na wierzchu rozsmarowujemy pozostałą część kremu. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby stężało.

Przygotowujemy polewę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę ze śmietanką. Wlewamy polewę na wierzch ciasta i posypujemy je orzeszkami.

Wybrane dla Ciebie
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇