Banalne ciasto bez pieczenia. Kilka składników, a zachwyt gości gwarantowany
Szukasz łatwego i pysznego ciasta, które zachwyci twoich gości? Mamy dla ciebie przepis na ciasto budyniowe bez pieczenia. To idealne rozwiązanie, jeśli nie masz czasu na pieczenie, a chcesz przygotować coś wyjątkowego.
16.11.2023 | aktual.: 15.03.2024 13:52
Zapraszamy do odkrycia tajemnicy niezwykłego ciasta bez pieczenia, które skradnie serca waszych gości. Prostota przygotowania nie idzie w parze z prostotą smaku - to wyjątkowe ciasto budyniowe na herbatnikach z pewnością zaskoczy wasze podniebienia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Prosty przepis na ciasto budyniowe bez pieczenia
Do przygotowania ciasta potrzebujesz tylko kilku składników, które z pewnością masz w domu.
Składniki na krem budyniowy:
- 200 g masła 82 proc.,
- 2 budynie bez cukru waniliowe lub śmietankowe,
- 2 żółtka,
- 600 ml mleka,
- 6 łyżek cukru,
- aromat dowolny, np. migdałowy lub rumowy (kilka kropel),
- 30 ciasteczek kakaowych petit beurre,
- 100 g białej czekolady,
- 4 łyżki śmietanki 30 proc.,
- 1/2 szklanki orzeszków ziemnych.
Przygotowanie kremu budyniowego:
- W rondelku o grubym dnie podgrzewamy mleko (1/2 szklanki odlewamy do miseczki). Pozostałe mleko łączymy z budyniami, cukrem i żółtkami. Dokładnie mieszamy.
- Zagotowujemy mleko, wlewamy do niego masę budyniową, mieszamy do zagotowania. Jeśli pojawią się grudki, nie martwimy się, energiczne mieszanie sprawi, że masa stanie się gładka.
- Gdy budyń gotowy, zestawiamy go z ognia, przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą "w kontakcie" i odstawiamy do przestygnięcia do temperatury pokojowej.
- Masło również powinno mieć temperaturę pokojową. Do miski miksera wkładamy masło, ubijamy je na puch. Następnie w 3-4 etapach dodajemy masę budyniową i aromat migdałowy lub rumowy. Mieszamy tylko do połączenia składników, nie za długo.
Na dnie blaszki rozkładamy warstwę ciastek, następnie wykładamy połowę kremu i ponownie układamy warstwę ciastek. Na wierzchu rozsmarowujemy pozostałą część kremu. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby stężało.
Przygotowujemy polewę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę ze śmietanką. Wlewamy polewę na wierzch ciasta i posypujemy je orzeszkami.