Układam delicje i zalewam ciastem. Ten deser smakuje nawet wybrednej teściowej

Kiedy po raz pierwszy upiekłam to ciasto, nie spodziewałam się, że zrobi taką furorę. Pod grubą warstwą czekoladowej polewy skrywa się miękkie ciasto i popularne ciasteczka delicje.

Ciasto z delicjami - PysznościCiasto z delicjami - Pyszności
Źródło zdjęć: © YouTube | schnelle gerichte
Ewa Malinowska

Delicje to jedne z moich ulubionych ciastek - w końcu nie ma nic lepszego niż połączenie czekolady, biszkopcika oraz galaretki. Kiedy więc pierwszy raz zobaczyłam przepis na to ciasto, to od razu wiedziałam, że muszę je przetestować. Efekt końcowy przeszedł moje najśmielsze oczekiwania, bo każdy był absolutnie zachwycony. Składniki są proste i łatwo dostępne, a przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil. Ciasto delicja to świetny deser na imprezy i spotkania z bliskimi - nawet wybredna teściowa nie będzie miała na co narzekać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śliwkowe kieszonki to przepis na deser w 15 minut. Prościej się nie da

Ciasto z delicjami

Składniki:

  • 5 jajek,
  • 270 ml mleka,
  • 300 g ciastek typu delicje,
  • 450 g mąki pszennej,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 200 g cukru,
  • szczypta soli,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

Polewa

  • 200 g gorzkiej czekolady,
  • 200 g śmietanki kremówki.
Gotowe ciasto - Pyszności
Gotowe ciasto - Pyszności © YouTube | schnelle gerichte

Sposób przygotowania:

  1. Jajka wbijam do miski i miksuję wraz ze szczyptą soli, cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę, pod koniec wlewając również mleko.
  2. Dodaję przesianą mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia i dokładnie łączę składniki, aby nie było żadnych grudek.
  3. Formę wykładam papierem do pieczenia i układam delicje.
  4. Zalewam całość przygotowaną masą i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Piekę przez 35-40 minut.
  5. Śmietankę wlewam do garnuszka, dodaję połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i podgrzewam, aż się rozpuści.
  6. Powstałą polewą dekoruję upieczone ciasto. Odstawiam do lodówki, aby czekolada stężała.


Proste i pyszne ciasto jest już gotowe. Możesz do niego użyć dowolnego smaku delicji - ja najczęściej sięgam po te z pomarańczową galaretką. Ten szybki przepis świetne sprawdzi się w zabiegane dni. Smacznego!

Außergewöhnlich leckerer und schöner Kuchen. Schnelles und einfaches Rezept #79

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione