Układam delicje i zalewam ciastem. Ten deser smakuje nawet wybrednej teściowej

Kiedy po raz pierwszy upiekłam to ciasto, nie spodziewałam się, że zrobi taką furorę. Pod grubą warstwą czekoladowej polewy skrywa się miękkie ciasto i popularne ciasteczka delicje.

Ciasto z delicjami - PysznościCiasto z delicjami - Pyszności
Źródło zdjęć: © YouTube | schnelle gerichte
Ewa Malinowska

Delicje to jedne z moich ulubionych ciastek - w końcu nie ma nic lepszego niż połączenie czekolady, biszkopcika oraz galaretki. Kiedy więc pierwszy raz zobaczyłam przepis na to ciasto, to od razu wiedziałam, że muszę je przetestować. Efekt końcowy przeszedł moje najśmielsze oczekiwania, bo każdy był absolutnie zachwycony. Składniki są proste i łatwo dostępne, a przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil. Ciasto delicja to świetny deser na imprezy i spotkania z bliskimi - nawet wybredna teściowa nie będzie miała na co narzekać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śliwkowe kieszonki to przepis na deser w 15 minut. Prościej się nie da

Ciasto z delicjami

Składniki:

  • 5 jajek,
  • 270 ml mleka,
  • 300 g ciastek typu delicje,
  • 450 g mąki pszennej,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 200 g cukru,
  • szczypta soli,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

Polewa

  • 200 g gorzkiej czekolady,
  • 200 g śmietanki kremówki.
Gotowe ciasto - Pyszności
Gotowe ciasto - Pyszności © YouTube | schnelle gerichte

Sposób przygotowania:

  1. Jajka wbijam do miski i miksuję wraz ze szczyptą soli, cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę, pod koniec wlewając również mleko.
  2. Dodaję przesianą mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia i dokładnie łączę składniki, aby nie było żadnych grudek.
  3. Formę wykładam papierem do pieczenia i układam delicje.
  4. Zalewam całość przygotowaną masą i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Piekę przez 35-40 minut.
  5. Śmietankę wlewam do garnuszka, dodaję połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i podgrzewam, aż się rozpuści.
  6. Powstałą polewą dekoruję upieczone ciasto. Odstawiam do lodówki, aby czekolada stężała.


Proste i pyszne ciasto jest już gotowe. Możesz do niego użyć dowolnego smaku delicji - ja najczęściej sięgam po te z pomarańczową galaretką. Ten szybki przepis świetne sprawdzi się w zabiegane dni. Smacznego!

Außergewöhnlich leckerer und schöner Kuchen. Schnelles und einfaches Rezept #79

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥