Odkąd robię ten genialny deser, moi bliscy nie chcą jeść nic innego. Taki jest dobry

Lubisz desery na zimno? Kolorowa galaretka z owocami to twoja ulubiona kombinacja smakowa? Jeśli tak, mam przepis, który na pewno ci się spodoba. Po prostu nie ma innej opcji!

Ciasto bananowe bez pieczenia to prawdziwy hitCiasto bananowe bez pieczenia to prawdziwy hit
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Uwielbiam pracować nad domowymi słodkościami. I często słyszę, że ktoś w ogóle się za nie bierze, bo już z góry zakłada porażkę. Oczywiście praca z ciastami i deserami potrafi być skomplikowana. Nie oznacza to jednak, że jest tak w każdym przypadku. Istnieje cała masa sprawdzonych, szybkich i prostych przepisów na smaczne łakocie, które nigdy cię nie zawiodą.

Jeśli nadal masz wątpliwości i na pierwszy rzut nie chciałbyś zaczynać swojej przygody z domowymi słodkościami od wypieków, zawsze możesz zrobić ciasto bez pieczenia. I tak się składa, że mam genialną recepturę, która w moim domu zrobiła prawdziwą furorę. U ciebie będzie tak samo!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bananowe ciasto bez pieczenia. Po prostu palce lizać

To ciasto znika z talerzy w błyskawicznym tempie. Nie dość, że jest mega dobre, to jeszcze genialnie się prezentuje!

Składniki:

Spód:

  • 150 g ciastek owsianych,
  • 70 g roztopionego masła. 

I warstwa:

  • 2 banany,
  • 200 ml śmietanki 30%,
  • 10 g żelatyny,
  • 50 ml wody,
  • 400 g serka śmietankowego,
  • 5 łyżek cukru pudru. 

II warstwa:

  • 2 banany,
  • 2 galaretki krystaliczne
  • 500 ml gorącej wody. 

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania spodu deseru. W tym celu blenduje ciastka owsiane i łączę je z roztopionym masłem. Mieszankę przekładam do formy i utwardzam dodatkowo przy pomocy łyżki stołowej. Do tego celu można użyć też literaki lub szklanki. 

Jako pierwszy przygotowuję spód deseru
Jako pierwszy przygotowuję spód deseru © Licencjodawca | Pyszności

Tak przygotowany spód deseru wstawiam na 20 minut do lodówki. 

Krok 2. W osobnej misce łączę ze sobą żelatynę oraz wodę. Dokładnie mieszam zawartość miseczki, po czym odstawiam ją na bok.

Przygotowanie żelatyny
Przygotowanie żelatyny © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Na blacie kuchennym ustawiam kolejną miskę. Tym razem blenduję w niej obrane banany ze śmietanką

Blendowanie bananów ze śmietanką
Blendowanie bananów ze śmietanką © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. W kolejnej misce miksuję natomiast serek śmietankowycukrem pudrem. Do powstałej mieszanki dodaję następnie bananowy miks oraz wcześniej przygotowaną żelatynę. Dokładnie miksuje wszystkie składniki, po czym przelewam powstałą mieszankę na schłodzony spód deseru. 

Pierwsza warstwa jest już gotowa
Pierwsza warstwa jest już gotowa © Licencjodawca | Pyszności

Formę ponownie wstawiam do lodówki. Tym razem na 40 minut.

Krok 5. W międzyczasie przygotowuję dwie galaretki, które łącze z wrzątkiem. Banany kroję w cienkie talarki. Owoce układam na wierzchu bananowej masy, po czym całość zalewam tężejącymi galaretkami. 

Mam już wszystkie warstwy!
Mam już wszystkie warstwy! © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Deser w takiej postaci wstawiam po raz ostatni do lodówki. Tym razem ma się on chłodzić przez 2 godziny. I to wszystko, smacznego!

Prawdziwy sztos!
Prawdziwy sztos! © Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ekspresowy sernik, którego nie może zabraknąć podczas świąt. Znika do ostatniego okruszka
Ekspresowy sernik, którego nie może zabraknąć podczas świąt. Znika do ostatniego okruszka
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯