Odkąd robię ten genialny deser, moi bliscy nie chcą jeść nic innego. Taki jest dobry

Lubisz desery na zimno? Kolorowa galaretka z owocami to twoja ulubiona kombinacja smakowa? Jeśli tak, mam przepis, który na pewno ci się spodoba. Po prostu nie ma innej opcji!

Ciasto bananowe bez pieczenia to prawdziwy hitCiasto bananowe bez pieczenia to prawdziwy hit
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Uwielbiam pracować nad domowymi słodkościami. I często słyszę, że ktoś w ogóle się za nie bierze, bo już z góry zakłada porażkę. Oczywiście praca z ciastami i deserami potrafi być skomplikowana. Nie oznacza to jednak, że jest tak w każdym przypadku. Istnieje cała masa sprawdzonych, szybkich i prostych przepisów na smaczne łakocie, które nigdy cię nie zawiodą.

Jeśli nadal masz wątpliwości i na pierwszy rzut nie chciałbyś zaczynać swojej przygody z domowymi słodkościami od wypieków, zawsze możesz zrobić ciasto bez pieczenia. I tak się składa, że mam genialną recepturę, która w moim domu zrobiła prawdziwą furorę. U ciebie będzie tak samo!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bananowe ciasto bez pieczenia. Po prostu palce lizać

To ciasto znika z talerzy w błyskawicznym tempie. Nie dość, że jest mega dobre, to jeszcze genialnie się prezentuje!

Składniki:

Spód:

  • 150 g ciastek owsianych,
  • 70 g roztopionego masła. 

I warstwa:

  • 2 banany,
  • 200 ml śmietanki 30%,
  • 10 g żelatyny,
  • 50 ml wody,
  • 400 g serka śmietankowego,
  • 5 łyżek cukru pudru. 

II warstwa:

  • 2 banany,
  • 2 galaretki krystaliczne
  • 500 ml gorącej wody. 

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania spodu deseru. W tym celu blenduje ciastka owsiane i łączę je z roztopionym masłem. Mieszankę przekładam do formy i utwardzam dodatkowo przy pomocy łyżki stołowej. Do tego celu można użyć też literaki lub szklanki. 

Jako pierwszy przygotowuję spód deseru
Jako pierwszy przygotowuję spód deseru © Licencjodawca | Pyszności

Tak przygotowany spód deseru wstawiam na 20 minut do lodówki. 

Krok 2. W osobnej misce łączę ze sobą żelatynę oraz wodę. Dokładnie mieszam zawartość miseczki, po czym odstawiam ją na bok.

Przygotowanie żelatyny
Przygotowanie żelatyny © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Na blacie kuchennym ustawiam kolejną miskę. Tym razem blenduję w niej obrane banany ze śmietanką

Blendowanie bananów ze śmietanką
Blendowanie bananów ze śmietanką © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. W kolejnej misce miksuję natomiast serek śmietankowycukrem pudrem. Do powstałej mieszanki dodaję następnie bananowy miks oraz wcześniej przygotowaną żelatynę. Dokładnie miksuje wszystkie składniki, po czym przelewam powstałą mieszankę na schłodzony spód deseru. 

Pierwsza warstwa jest już gotowa
Pierwsza warstwa jest już gotowa © Licencjodawca | Pyszności

Formę ponownie wstawiam do lodówki. Tym razem na 40 minut.

Krok 5. W międzyczasie przygotowuję dwie galaretki, które łącze z wrzątkiem. Banany kroję w cienkie talarki. Owoce układam na wierzchu bananowej masy, po czym całość zalewam tężejącymi galaretkami. 

Mam już wszystkie warstwy!
Mam już wszystkie warstwy! © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Deser w takiej postaci wstawiam po raz ostatni do lodówki. Tym razem ma się on chłodzić przez 2 godziny. I to wszystko, smacznego!

Prawdziwy sztos!
Prawdziwy sztos! © Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie