Odkąd robię ten genialny deser, moi bliscy nie chcą jeść nic innego. Taki jest dobry
Lubisz desery na zimno? Kolorowa galaretka z owocami to twoja ulubiona kombinacja smakowa? Jeśli tak, mam przepis, który na pewno ci się spodoba. Po prostu nie ma innej opcji!
07.11.2023 12:17
Uwielbiam pracować nad domowymi słodkościami. I często słyszę, że ktoś w ogóle się za nie bierze, bo już z góry zakłada porażkę. Oczywiście praca z ciastami i deserami potrafi być skomplikowana. Nie oznacza to jednak, że jest tak w każdym przypadku. Istnieje cała masa sprawdzonych, szybkich i prostych przepisów na smaczne łakocie, które nigdy cię nie zawiodą.
Jeśli nadal masz wątpliwości i na pierwszy rzut nie chciałbyś zaczynać swojej przygody z domowymi słodkościami od wypieków, zawsze możesz zrobić ciasto bez pieczenia. I tak się składa, że mam genialną recepturę, która w moim domu zrobiła prawdziwą furorę. U ciebie będzie tak samo!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
To ciasto znika z talerzy w błyskawicznym tempie. Nie dość, że jest mega dobre, to jeszcze genialnie się prezentuje!
Składniki:
Spód:
- 150 g ciastek owsianych,
- 70 g roztopionego masła.
I warstwa:
- 2 banany,
- 200 ml śmietanki 30%,
- 10 g żelatyny,
- 50 ml wody,
- 400 g serka śmietankowego,
- 5 łyżek cukru pudru.
II warstwa:
- 2 banany,
- 2 galaretki krystaliczne
- 500 ml gorącej wody.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania spodu deseru. W tym celu blenduje ciastka owsiane i łączę je z roztopionym masłem. Mieszankę przekładam do formy i utwardzam dodatkowo przy pomocy łyżki stołowej. Do tego celu można użyć też literaki lub szklanki.
Tak przygotowany spód deseru wstawiam na 20 minut do lodówki.
Krok 2. W osobnej misce łączę ze sobą żelatynę oraz wodę. Dokładnie mieszam zawartość miseczki, po czym odstawiam ją na bok.
Krok 3. Na blacie kuchennym ustawiam kolejną miskę. Tym razem blenduję w niej obrane banany ze śmietanką.
Krok 4. W kolejnej misce miksuję natomiast serek śmietankowy z cukrem pudrem. Do powstałej mieszanki dodaję następnie bananowy miks oraz wcześniej przygotowaną żelatynę. Dokładnie miksuje wszystkie składniki, po czym przelewam powstałą mieszankę na schłodzony spód deseru.
Formę ponownie wstawiam do lodówki. Tym razem na 40 minut.
Krok 5. W międzyczasie przygotowuję dwie galaretki, które łącze z wrzątkiem. Banany kroję w cienkie talarki. Owoce układam na wierzchu bananowej masy, po czym całość zalewam tężejącymi galaretkami.
Krok 6. Deser w takiej postaci wstawiam po raz ostatni do lodówki. Tym razem ma się on chłodzić przez 2 godziny. I to wszystko, smacznego!