Smak lata zamknięty w pysznym deserze. Bez mąki, z łatwo dostępnych składników
Pyszne ciasto bez pieczenia z biszkoptami i owocami to przepis na deser, który przypomni letnie dni. Idealny na specjalne okazje i codzienne podwieczorki.
23.09.2023 12:41
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
To pyszne ciasto bez pieczenia może z powodzeniem zastąpić tort. Sprawdzi się szczególnie wtedy, gdy chcemy przygotować naszym bliskim coś efektownego i pysznego, co jednak nie będzie wielką blachą ciasta. Prezentuje się przepięknie, a smakuje jeszcze lepiej.
W kremie na bazie śmietanki, mleka skondensowanego oraz serka mascarpone zatopione są owoce. Ten smak kojarzy mi się przede wszystkim z latem- idealny przepis, gdy zatęsknisz za ciepłymi dniami. Ciasto powinno chłodzić się w lodówce przez minimum 4 godziny, więc warto przygotować je odpowiednio wcześnie, nawet poprzedniego dnia.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także
Owocowe ciasto bez pieczenia
Składniki:
- 300 g biszkoptów,
- 600 ml śmietanki 36 proc.,
- 100 g cukru pudru,
- 300 g ciastek owsianych - na spód,
- 150 g roztopionego masła,
- 500 g mascarpone,
- 200 g cukru pudru,
- 150 ml mleka skondensowanego,
- 100 g malin,
- 100 g borówek.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Śmietankę 36 proc. miksuję wraz z cukrem pudrem (100 gramów). Powstałą masą smaruję biszkopt i przykrywam drugim, tworząc kanapkę. Układam je pionowo w formie, tworząc słodki rant.
Krok 2: Ciastka owsiane drobno mielę i mieszam z roztopionym masłem. Wykładam spód tortownicy, dociskając masę do dna.
Krok 3: Mascarpone miksuję z pozostałym cukrem pudrem i dodaję do masy, która pozostała po smarowaniu biszkoptów. Wykładam część masy do tortownicy i dodaję borówki.
Krok 4: Pozostałą masę dzielę na dwie części. Do jednej dodaję mleko skondensowane i mieszam, do drugiej dorzucam maliny.
Krok 5: Do tortownicy wlewam masę z mlekiem skondensowanym. Następnie wykładam drugą część z malinami. Wkładam do lodówki na minimum 4 godziny.
Krok 6: Dekoruję owocami i dzielę na porcje. Smacznego!