Smak lata zamknięty w pysznym deserze. Bez mąki, z łatwo dostępnych składników

Pyszne ciasto bez pieczenia z biszkoptami i owocami to przepis na deser, który przypomni letnie dni. Idealny na specjalne okazje i codzienne podwieczorki.

Ciasto bez pieczenia- PysznościCiasto bez pieczenia- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

To pyszne ciasto bez pieczenia może z powodzeniem zastąpić tort. Sprawdzi się szczególnie wtedy, gdy chcemy przygotować naszym bliskim coś efektownego i pysznego, co jednak nie będzie wielką blachą ciasta. Prezentuje się przepięknie, a smakuje jeszcze lepiej.

W kremie na bazie śmietanki, mleka skondensowanego oraz serka mascarpone zatopione są owoce. Ten smak kojarzy mi się przede wszystkim z latem- idealny przepis, gdy zatęsknisz za ciepłymi dniami. Ciasto powinno chłodzić się w lodówce przez minimum 4 godziny, więc warto przygotować je odpowiednio wcześnie, nawet poprzedniego dnia.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smak lata zamknięty w pysznym deserze. Bez mąki, z łatwo dostępnych składników

Owocowe ciasto bez pieczenia

Składniki:

  • 300 g biszkoptów,
  • 600 ml śmietanki 36 proc.,
  • 100 g cukru pudru,
  • 300 g ciastek owsianych - na spód,
  • 150 g roztopionego masła,
  • 500 g mascarpone,
  • 200 g cukru pudru,
  • 150 ml mleka skondensowanego,
  • 100 g malin,
  • 100 g borówek.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Śmietankę 36 proc. miksuję wraz z cukrem pudrem (100 gramów). Powstałą masą smaruję biszkopt i przykrywam drugim, tworząc kanapkę. Układam je pionowo w formie, tworząc słodki rant.

Owocowe ciasto bez pieczenia- Pyszności
Owocowe ciasto bez pieczenia - Pyszności © Licencjodawca

Krok 2: Ciastka owsiane drobno mielę i mieszam z roztopionym masłem. Wykładam spód tortownicy, dociskając masę do dna.

Krok 3: Mascarpone miksuję z pozostałym cukrem pudrem i dodaję do masy, która pozostała po smarowaniu biszkoptów. Wykładam część masy do tortownicy i dodaję borówki.

Ciasto bez pieczenia- Pyszności
Ciasto bez pieczenia- Pyszności © Licencjodawca

Krok 4: Pozostałą masę dzielę na dwie części. Do jednej dodaję mleko skondensowane i mieszam, do drugiej dorzucam maliny.

Krok 5: Do tortownicy wlewam masę z mlekiem skondensowanym. Następnie wykładam drugą część z malinami. Wkładam do lodówki na minimum 4 godziny.

Owocowy deser bez pieczenia- Pyszności
Owocowy deser bez pieczenia - Pyszności © Licencjodawca

Krok 6: Dekoruję owocami i dzielę na porcje. Smacznego!

Owocowy deser bez pieczenia- Pyszności
Owocowy deser bez pieczenia - Pyszności © Licencjodawca

Wybrane dla Ciebie

Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę