Smak lata zamknięty w pysznym deserze. Bez mąki, z łatwo dostępnych składników
Pyszne ciasto bez pieczenia z biszkoptami i owocami to przepis na deser, który przypomni letnie dni. Idealny na specjalne okazje i codzienne podwieczorki.
To pyszne ciasto bez pieczenia może z powodzeniem zastąpić tort. Sprawdzi się szczególnie wtedy, gdy chcemy przygotować naszym bliskim coś efektownego i pysznego, co jednak nie będzie wielką blachą ciasta. Prezentuje się przepięknie, a smakuje jeszcze lepiej.
W kremie na bazie śmietanki, mleka skondensowanego oraz serka mascarpone zatopione są owoce. Ten smak kojarzy mi się przede wszystkim z latem- idealny przepis, gdy zatęsknisz za ciepłymi dniami. Ciasto powinno chłodzić się w lodówce przez minimum 4 godziny, więc warto przygotować je odpowiednio wcześnie, nawet poprzedniego dnia.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Smak lata zamknięty w pysznym deserze. Bez mąki, z łatwo dostępnych składników
Owocowe ciasto bez pieczenia
Składniki:
- 300 g biszkoptów,
- 600 ml śmietanki 36 proc.,
- 100 g cukru pudru,
- 300 g ciastek owsianych - na spód,
- 150 g roztopionego masła,
- 500 g mascarpone,
- 200 g cukru pudru,
- 150 ml mleka skondensowanego,
- 100 g malin,
- 100 g borówek.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Śmietankę 36 proc. miksuję wraz z cukrem pudrem (100 gramów). Powstałą masą smaruję biszkopt i przykrywam drugim, tworząc kanapkę. Układam je pionowo w formie, tworząc słodki rant.
Krok 2: Ciastka owsiane drobno mielę i mieszam z roztopionym masłem. Wykładam spód tortownicy, dociskając masę do dna.
Krok 3: Mascarpone miksuję z pozostałym cukrem pudrem i dodaję do masy, która pozostała po smarowaniu biszkoptów. Wykładam część masy do tortownicy i dodaję borówki.
Krok 4: Pozostałą masę dzielę na dwie części. Do jednej dodaję mleko skondensowane i mieszam, do drugiej dorzucam maliny.
Krok 5: Do tortownicy wlewam masę z mlekiem skondensowanym. Następnie wykładam drugą część z malinami. Wkładam do lodówki na minimum 4 godziny.
Krok 6: Dekoruję owocami i dzielę na porcje. Smacznego!