Smak lata zamknięty w pysznym deserze. Bez mąki, z łatwo dostępnych składników

Pyszne ciasto bez pieczenia z biszkoptami i owocami to przepis na deser, który przypomni letnie dni. Idealny na specjalne okazje i codzienne podwieczorki.

Ciasto bez pieczenia- PysznościCiasto bez pieczenia- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

To pyszne ciasto bez pieczenia może z powodzeniem zastąpić tort. Sprawdzi się szczególnie wtedy, gdy chcemy przygotować naszym bliskim coś efektownego i pysznego, co jednak nie będzie wielką blachą ciasta. Prezentuje się przepięknie, a smakuje jeszcze lepiej.

W kremie na bazie śmietanki, mleka skondensowanego oraz serka mascarpone zatopione są owoce. Ten smak kojarzy mi się przede wszystkim z latem- idealny przepis, gdy zatęsknisz za ciepłymi dniami. Ciasto powinno chłodzić się w lodówce przez minimum 4 godziny, więc warto przygotować je odpowiednio wcześnie, nawet poprzedniego dnia.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smak lata zamknięty w pysznym deserze. Bez mąki, z łatwo dostępnych składników

Owocowe ciasto bez pieczenia

Składniki:

  • 300 g biszkoptów,
  • 600 ml śmietanki 36 proc.,
  • 100 g cukru pudru,
  • 300 g ciastek owsianych - na spód,
  • 150 g roztopionego masła,
  • 500 g mascarpone,
  • 200 g cukru pudru,
  • 150 ml mleka skondensowanego,
  • 100 g malin,
  • 100 g borówek.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Śmietankę 36 proc. miksuję wraz z cukrem pudrem (100 gramów). Powstałą masą smaruję biszkopt i przykrywam drugim, tworząc kanapkę. Układam je pionowo w formie, tworząc słodki rant.

Owocowe ciasto bez pieczenia- Pyszności
Owocowe ciasto bez pieczenia - Pyszności © Licencjodawca

Krok 2: Ciastka owsiane drobno mielę i mieszam z roztopionym masłem. Wykładam spód tortownicy, dociskając masę do dna.

Krok 3: Mascarpone miksuję z pozostałym cukrem pudrem i dodaję do masy, która pozostała po smarowaniu biszkoptów. Wykładam część masy do tortownicy i dodaję borówki.

Ciasto bez pieczenia- Pyszności
Ciasto bez pieczenia- Pyszności © Licencjodawca

Krok 4: Pozostałą masę dzielę na dwie części. Do jednej dodaję mleko skondensowane i mieszam, do drugiej dorzucam maliny.

Krok 5: Do tortownicy wlewam masę z mlekiem skondensowanym. Następnie wykładam drugą część z malinami. Wkładam do lodówki na minimum 4 godziny.

Owocowy deser bez pieczenia- Pyszności
Owocowy deser bez pieczenia - Pyszności © Licencjodawca

Krok 6: Dekoruję owocami i dzielę na porcje. Smacznego!

Owocowy deser bez pieczenia- Pyszności
Owocowy deser bez pieczenia - Pyszności © Licencjodawca
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯