Pyszne ciasto czekoladowe w 10 minut bez pieczenia. Potrzebujesz tylko trzech składników

Ciasto czekoladowe to coś, co kochają zarówno mali, jak i duzi. Niewiele osób decyduje się jednak na zrobienie takiego ciasta w domu, ponieważ przeraża ich czas, który trzeba poświęcić i czynności, które należy wykonać. Okazuje się jednak, że jest sposób na ciasto czekoladowe w 10 minut i to bez pieczenia. Koniecznie zapisz ten przepis na później.

ObrazekObłędnie pyszne ciasto czekoladowe. Fot. Pexels

Marzysz o łatwym w przygotowaniu, a jednocześnie obłędnie pysznym cieście w mniej niż 15 minut? Twoje marzenie może się ziścić. Przepis na to ciasto bez pieczenia jest rewelacyjny. Nie musisz mieć żadnych kucharskich umiejętności, by moc cieszyć się obłędnie pysznym deserem. Podpowiadamy, jak przygotować to błyskawiczne ciasto bez pieczenia.

Ciasto czekoladowe bez pieczenia. Robi się je błyskawicznie, a jeszcze szybciej znika z talerza

Do przygotowania ciasta czekoladowego bez pieczenia nie potrzebujemy zbyt wielu składników. Jednak nie to jest w tym przepisie najlepsze. Robi się je naprawdę szybko, a receptura nie wymaga ani specjalnych umiejętności, ani narzędzi kuchennych.

Składniki: 

  • 300 g błyskawicznych płatków owsianych,
  • 500 ml mleczka kokosowego,
  • 350 g czekolady deserowej.

Obłędnie pyszne i szybkie ciasto czekoladowe - przepis. Receptura idealna dla leniwych lub zapracowanych

Sposób przygotowania

1. 200 g czekolady dzielimy na kostki i podgrzewamy w małym garnuszku z mlekiem kokosowym. Należy uważać, by nie doprowadzić do zagotowania składników. Mają się one jedynie rozpuścić, by tworzyły jednolitą masę.

2. Do przygotowanej ciepłej masy kokosowo-czekoladowej dodajemy płatki owsiane. Składniki w garnuszku dokładnie mieszamy, a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Pozwalamy płatkom zmięknąć i napęcznieć, by mogły zagęścić masę.

3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wypełniamy ją powstałą masą. Wyrównujemy powierzchnię.

4. Blachę z ciastem wstawiamy do lodówki na około 3-4 godziny. Aby było idealne, powinno znajdować się tam nawet przez całą noc.

5. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie polewamy nią gotowe ciasto po wyjęciu z blaszki. Możemy przyozdobić wierzc wiórkami kokosowymi lub posypką.

Obłędnie pyszne ciasto czekoladowe. Fot. Pexels
Obłędnie pyszne ciasto czekoladowe. Fot. Pexels
Wybrane dla Ciebie
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Aromatyczną i rozgrzewającą zupę zagęszczam ulubionym sposobem. Smakuje jak u babci
Aromatyczną i rozgrzewającą zupę zagęszczam ulubionym sposobem. Smakuje jak u babci