Pyszne ciasto czekoladowe w 10 minut bez pieczenia. Potrzebujesz tylko trzech składników

Ciasto czekoladowe to coś, co kochają zarówno mali, jak i duzi. Niewiele osób decyduje się jednak na zrobienie takiego ciasta w domu, ponieważ przeraża ich czas, który trzeba poświęcić i czynności, które należy wykonać. Okazuje się jednak, że jest sposób na ciasto czekoladowe w 10 minut i to bez pieczenia. Koniecznie zapisz ten przepis na później.

ObrazekObłędnie pyszne ciasto czekoladowe. Fot. Pexels

Marzysz o łatwym w przygotowaniu, a jednocześnie obłędnie pysznym cieście w mniej niż 15 minut? Twoje marzenie może się ziścić. Przepis na to ciasto bez pieczenia jest rewelacyjny. Nie musisz mieć żadnych kucharskich umiejętności, by moc cieszyć się obłędnie pysznym deserem. Podpowiadamy, jak przygotować to błyskawiczne ciasto bez pieczenia.

Ciasto czekoladowe bez pieczenia. Robi się je błyskawicznie, a jeszcze szybciej znika z talerza

Do przygotowania ciasta czekoladowego bez pieczenia nie potrzebujemy zbyt wielu składników. Jednak nie to jest w tym przepisie najlepsze. Robi się je naprawdę szybko, a receptura nie wymaga ani specjalnych umiejętności, ani narzędzi kuchennych.

Składniki: 

  • 300 g błyskawicznych płatków owsianych,
  • 500 ml mleczka kokosowego,
  • 350 g czekolady deserowej.

Obłędnie pyszne i szybkie ciasto czekoladowe - przepis. Receptura idealna dla leniwych lub zapracowanych

Sposób przygotowania

1. 200 g czekolady dzielimy na kostki i podgrzewamy w małym garnuszku z mlekiem kokosowym. Należy uważać, by nie doprowadzić do zagotowania składników. Mają się one jedynie rozpuścić, by tworzyły jednolitą masę.

2. Do przygotowanej ciepłej masy kokosowo-czekoladowej dodajemy płatki owsiane. Składniki w garnuszku dokładnie mieszamy, a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Pozwalamy płatkom zmięknąć i napęcznieć, by mogły zagęścić masę.

3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wypełniamy ją powstałą masą. Wyrównujemy powierzchnię.

4. Blachę z ciastem wstawiamy do lodówki na około 3-4 godziny. Aby było idealne, powinno znajdować się tam nawet przez całą noc.

5. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie polewamy nią gotowe ciasto po wyjęciu z blaszki. Możemy przyozdobić wierzc wiórkami kokosowymi lub posypką.

Obłędnie pyszne ciasto czekoladowe. Fot. Pexels
Obłędnie pyszne ciasto czekoladowe. Fot. Pexels
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska