Pachnie nieładnie, ale smakuje wyjątkowo. Zaczyna się sezon, a grzybiarze przebierają nogami

Grzybiarze wyruszyli już do lasów. Wiele osób chce znaleźć jak najlepsze okazy. W lesie rosną jednak grzyby, których nie sposób ominąć. Jednym z nich jest sromotnik wstydliwy. Czyżby swoją nazwę zawdzięczał nietypowemu kształtowi?

sromotnik wstydliwy Fot. AdobeStocksromotnik wstydliwy Fot. AdobeStock

Grzybobranie to jeden z ukochanych "sportów" Polaków. Każdego roku, gdy tylko rozpocznie się sezon, media społecznościowe zapełniają się zdjęciami zbiorów. To wręcz pewnego rodzaju wyścig - komu uda się zebrać więcej. Niektórzy pakują do kosza z grzybami sromotnika wstydliwego. I choć śmierdzi diabelnie, to jego smak jest doceniany przez wielu.

Sromotnik wstydliwy. Ma charakterystyczny kształt i pachnie okropnie, ale smakuje dobrze

Sromotnik wstydliwy występuje również pod nazwą sromotnik bezwstydny, sromotnik cuchnący, bełdka pańska, jajczak, panna bez posagu, panna śmierdzidka, śmierdziach, śmierdziuch, czy czarcie jajo bądź smardz cuchnący. Jak już można domyślić się po samej nazwie, ma nadzwyczaj odrzucający zapach. Można porównać go do zapachu zgniłych jaj bądź gnijącego mięsa z nutą zgniłych ziemniaków, które dogorywają w piwnicy.

W niektórych regionach grzyb ten uznawany jest za prawdziwy przysmak. Młode grzyby można jeść na surowo. Należy jednak pamiętać o tym, by usunąć z niego śmierdzący śluz. W lasach liściastych i mieszanych można znaleźć je od końca czerwca do końca listopada. Jedno jest pewne - na pewno poczujecie go, gdy znajdziecie się w jego pobliżu. Należy jednak pamiętać, że dorosłe osobniki nie nadają się do jedzenia.

Sromotnik wstydliwy - grzyb na potencję. Przed nocą poślubną zajadali się nim książęta

Ogromną ciekawostką jest, że sromotnikiem wstydliwym zajadali się epoce ludwikańskiej młodzi książęta i królewicze. Miała być to gwarancja satysfakcji zadowolenia małżonki. Do dziś niektórzy zbierają go m.in. z tego powodu.  Nie wszyscy wiedzą też, że grzyb znajduje się w Księdze Rekordów Guinnessa, jako najszybciej rosnący grzyb na świecie  - prędkość jego wzrostu osiąga 5 mm na minutę, grzyb dosłownie rośnie w oczach.

W niektórych kraja okaz ten uznawany jest za szkodliwy, a nawet jadowity. W rzeczywistości nie jest jednak niebezpieczny, ale ma wiele cennych właściwości - m.in. przeciwzapalne i przeciwwirusowe.

Obrazek
Grzybobranie. Fot. Pixabay

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości