Pachnie nieładnie, ale smakuje wyjątkowo. Zaczyna się sezon, a grzybiarze przebierają nogami

Grzybiarze wyruszyli już do lasów. Wiele osób chce znaleźć jak najlepsze okazy. W lesie rosną jednak grzyby, których nie sposób ominąć. Jednym z nich jest sromotnik wstydliwy. Czyżby swoją nazwę zawdzięczał nietypowemu kształtowi?

sromotnik wstydliwy Fot. AdobeStocksromotnik wstydliwy Fot. AdobeStock

Grzybobranie to jeden z ukochanych "sportów" Polaków. Każdego roku, gdy tylko rozpocznie się sezon, media społecznościowe zapełniają się zdjęciami zbiorów. To wręcz pewnego rodzaju wyścig - komu uda się zebrać więcej. Niektórzy pakują do kosza z grzybami sromotnika wstydliwego. I choć śmierdzi diabelnie, to jego smak jest doceniany przez wielu.

Sromotnik wstydliwy. Ma charakterystyczny kształt i pachnie okropnie, ale smakuje dobrze

Sromotnik wstydliwy występuje również pod nazwą sromotnik bezwstydny, sromotnik cuchnący, bełdka pańska, jajczak, panna bez posagu, panna śmierdzidka, śmierdziach, śmierdziuch, czy czarcie jajo bądź smardz cuchnący. Jak już można domyślić się po samej nazwie, ma nadzwyczaj odrzucający zapach. Można porównać go do zapachu zgniłych jaj bądź gnijącego mięsa z nutą zgniłych ziemniaków, które dogorywają w piwnicy.

W niektórych regionach grzyb ten uznawany jest za prawdziwy przysmak. Młode grzyby można jeść na surowo. Należy jednak pamiętać o tym, by usunąć z niego śmierdzący śluz. W lasach liściastych i mieszanych można znaleźć je od końca czerwca do końca listopada. Jedno jest pewne - na pewno poczujecie go, gdy znajdziecie się w jego pobliżu. Należy jednak pamiętać, że dorosłe osobniki nie nadają się do jedzenia.

Sromotnik wstydliwy - grzyb na potencję. Przed nocą poślubną zajadali się nim książęta

Ogromną ciekawostką jest, że sromotnikiem wstydliwym zajadali się epoce ludwikańskiej młodzi książęta i królewicze. Miała być to gwarancja satysfakcji zadowolenia małżonki. Do dziś niektórzy zbierają go m.in. z tego powodu.  Nie wszyscy wiedzą też, że grzyb znajduje się w Księdze Rekordów Guinnessa, jako najszybciej rosnący grzyb na świecie  - prędkość jego wzrostu osiąga 5 mm na minutę, grzyb dosłownie rośnie w oczach.

W niektórych kraja okaz ten uznawany jest za szkodliwy, a nawet jadowity. W rzeczywistości nie jest jednak niebezpieczny, ale ma wiele cennych właściwości - m.in. przeciwzapalne i przeciwwirusowe.

Obrazek
Grzybobranie. Fot. Pixabay
Wybrane dla Ciebie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku