Kubeczki z czekolady z bitą śmietaną. Ten przepis pokochały miliony
24.06.2022 12:23, aktual.: 16.10.2023 08:45
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jak zrobić prosty deser bez pieczenia w nietypowej formie? Nic prostszego. Stwórz pyszne doniczki i wypełnij je kremem z bitej śmietany. Ten przepis to prawdziwy hit!
Czekoladowe kubeczki z kremem i owocami. Deser bez pieczenia
Najlepszy przepis na czekoladowe doniczki – moja rodzina zajada się nimi i za każdym razem proszą o dokładkę. Ich przygotowanie nie jest trudne, a jednocześnie wyglądają niesamowicie efektownie. Co najważniejsze – nie potrzebujesz do nich żadnego specjalistycznego sprzętu. Możesz wypełnić je dowolnymi owocami, my w szczególności polecamy borówki, maliny, jeżyny czy truskawki. Ich smak świetnie komponuje się z bitą śmietaną. Taki deser to coś, czemu nie można odmówić.
Zobacz, jak zrobić czekoladowe doniczki z kremem i owocami krok po kroku na naszym kanale YouTube:
W przygotowaniu tego deseru pomógł nam blender ręczny OnTheGo Philips.
Czekoladowe kubeczki- składniki
3 tabliczki mlecznej czekolady (na kubeczki i uchwyty)
500 ml śmietanki 36%
Tabliczka mlecznej czekolady
500 ml śmietanki 36%
5 łyżek cukru pudru
Pozostałe składniki:
Papierowe kubeczki - 6 sztuk
Maliny i borówki do dekoracji
Listki mięty
Przepis na czekoladowe kubeczki z owocami i bitą śmietaną
W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę – do 1/3 wysokości garnka wlej wodę i zagotuj. Na górze postaw miseczkę z połamaną czekoladą tak, żeby nie dotykała powierzchni wody. Czekoladę możesz rozpuścić też w mikrofalówce. Gorącą czekoladą smarujemy środek każdego kubeczka, powinna być gruba warstwa, wtedy macie pewność, że się nie połamie podczas wyjmowania. Tak przygotowany kubeczek włóż do lodówki na minimum godzinę.
Pozostałą czekoladę przełóż do rękawa cukierniczego. Na plastikowej podstawce wyciśnij kształt uchwytów do kubków. Wstaw całość do lodówki, aby zastygły.
Krem do kubeczków czekoladowych
Do miski włóż połamaną tabliczkę mlecznej czekolady i rozpuść ją w 500 ml śmietanki. Tak przygotowaną mieszankę wstaw do lodówki. Drugą porcję śmietanki 36% wlej do miski i ubij przy pomocy robota lub miksera. Pamiętaj, żeby śmietankę odpowiednio mocno schłodzić. Następnie dodaj do masy cukier puder i połącz składniki.
Następnie ubij schłodzoną masę ze śmietanki i czekolady. Powstanie prosty i pyszny krem czekoladowy. Nie ma konieczności jego dosładzania- mleczna czekolada jest wystarczająco słodka.
Kubeczki z czekoladą
Kiedy czekolada już zastygnie, ostrożnie usuń kubek. Pamiętaj, żeby nie trzymać go za długo w rękach i za bardzo nie ściskać kubka, bo czekolada się ogrzeje. Do rękawa cukierniczego przełóż czekoladową bitą śmietanę i wypełnij nią do połowy kubeczek. Dodaj ulubione owoce.
Następnie wyłóż kolejną (niedużą porcję) czekoladowe masy i uzupełnij kubeczek bitą śmietaną. Gorącą łyżkę przyłóż do części uchwytu tak, aby można było go przymocować do kubeczka.
Czekoladowe kubki z kremem i owocami
Na górze kubeczków ułóż owoce i listek mięty. Nasz deser jest już gotowy!
Pamiętaj, żeby kubeczki podawać prosto z lodówki. Możesz użyć dowolnych owoców, my polecamy w szczególności maliny, borówki i truskawki. Smacznego!