Ciasto Milky Way bez pieczenia w 10 minut. Przepis na zdrowy deser

Przepis na ciasto Milky Way bez pieczenia w 10 minut to jeden z naszych hitów. Dziś przygotowaliśmy ten deser w wersji fit. Jakie składniki będą potrzebne?

Obrazek
Pyszności

Milky Way bez pieczenia w 10 minut. Przepis, składniki, wykonanie

Desery inspirowane kultowymi słodyczami od lat cieszą się ogromnym powodzeniem. Jeśli dodamy do tego, że nasze ciasto przygotowaliśmy bez pieczenia i na dodatek w zdrowej wersji, to nie odmówisz ani kawałka.

Szybki i prosty przepis na ciasto Milky Way bez pieczenia w 10 minut –  zdrowy deser, który udowadnia, że "fit" nie znaczy nudne i niesmaczne. Spód przygotowaliśmy z płatków owsianych i orzechów z dodatkiem daktyli, które sprawiają, że całość jest pyszna i słodka.

Milky way bez pieczenia w 10 minut przypomina nieco sernik, bo jasną masę zrobiliśmy na bazie chudego twarogu. Dzięki temu deser jest pełen białka, a nie ma w sobie nadmiaru cukru.

Przepis na ciasto Milky way poniżej. Sprawdź składniki i wykonanie.

Spód do naszego deseru przygotowaliśmy w blenderze ręcznym On the Go marki Philips.

Składniki

Spód do ciasta milky way – składniki

  1. 100 g suszonych daktylów (namoczone)
  2. 25 g oleju kokosowego
  3. 60 g orzechów pekan/włoskich/migdałów
  4. 100 g płatków owsianych
  5. 2 łyżki ciemnego kakao

Masa serowa do ciasta milky way – składniki

  1. 300 g chudego twarogu
  2. 50 g mleka w proszku
  3. 70 g ksylitolu/erytrytolu
  4. 150 ml mleka
  5. 15 g namoczonej żelatyny

Polewa czekoladowa

  1. 100 g mlecznej czekolady
  2. 50 ml gorącego mleka

Spód do ciasta Milky Way bez pieczenia w 10 minut

Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania spodu na ciasto Milky Way bez pieczenia w 10 minut.

Po pierwsze, zalej suszone daktyle gorącą wodą i odstaw na 20 minut, aby stały się miękkie. Dzięki temu będzie łatwiej je zblendować. Następie umieść w blenderze ręcznym orzechy pekan, orzechy włoskie lub migdały. My tym razem postawiliśmy na pierwszą opcję, ale Ty oczywiście możesz dodać tu inny rodzaj orzechów.

ciasto bez pieczenia milky way w wydaniu fit

Następnie dodaj do urządzenia płatki owsiane i ciemne kakao. Zblenduj składniki, po czym dodaj namoczone daktyle oraz olej kokosowy i ponownie połącz składniki.

ciasto bez pieczenia milky way w wydaniu fit

Gotową mieszankę przełóż do formy do pieczenia. Użyliśmy formy o średnicy 19 cm. Następnie wygładź mieszankę przy pomocy łyżki stołowej. Możesz użyć tu również zwykłą szklankę, która pomoże Ci uzyskać zadowalające efekty w prosty i szybki sposób. Formę ze spodem wstaw do lodówki, po czym przejdź do pracy nad kolejny etapem przepisu.

Masa serowa do ciasta milky way w 10 minut

Czas zająć się masą serową do naszego ciasta Milky Way bez pieczenia w 10 minut.

Sproszkowaną żelatynę zalej wcześniej ciepłą wodą – 1/4 szklanki i odstaw do napęcznienia na 10 minut.

Możesz przygotować ją również w blenderze lub ubić mieszankę w misce przy pomocy robota kuchennego. W blenderze lub przy pomocy miksera połącz ze sobą twaróg, mleko w proszku, ksylitol lub erytrytol, mleko oraz namoczoną żelatynę.

ciasto bez pieczenia milky way w wydaniu fit

Powstały miks rozprowadź na wcześniej przygotowanym spodzie i wstaw do lodówki na 3-4 godziny, aby mieszanka mogła stężeć.

ciasto bez pieczenia milky way w wydaniu fit

Polewa i dekoracja ciasta milky way bez pieczenia

W międzyczasie przygotuj polewę czekoladową, którą udekorujesz wierzch ciasta milky way bez pieczenia w 10 minut.

W tym celu połącz ze sobą kostki mlecznej czekolady oraz gorące mleko. Składniki wymieszaj przy pomocy rózgi kuchennej.

ciasto bez pieczenia milky way w wydaniu fit

Następnie ostudzoną mieszankę rozprowadź delikatnie na schłodzonym deserze. Ciasto możesz udekorować dodatkowo kawałkami batonu milky way. W takim wydaniu będzie się genialnie prezentowało! I to wszystko, teraz już wiesz jak przygotować kultowe ciasto bez pieczenia.

ciasto bez pieczenia milky way w wydaniu fit

Więcej pomysłów na genialne słodkości czeka na naszej stronie www. Znajdziesz tam wiele ciekawych perełek, które skradną serce nawet największego twardziela!

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku