PrzepisCiasto bez pieczeniaPołamałem popularne wafelki i połączyłem z pysznym kremem. Powstało najlepsze ciasto bez pieczenia

Połamałem popularne wafelki i połączyłem z pysznym kremem. Powstało najlepsze ciasto bez pieczenia

Herbatniki, krem śmietankowy, popularne wafelki, trochę dżemu i najpyszniejsze ciasto bez pieczenia gotowe. Z tym przepisem poradzi sobie każdy, a efekt zrobi na tobie piorunujące wrażenie. Będzie tak smacznie, że już nigdy nie urządzisz domowej imprezy bez tego ciasta. Oto jak powstaje najlepszy wafelkowiec świata!

Najlepsze ciasto bez pieczenia zrobisz z popularnych wafelków
Najlepsze ciasto bez pieczenia zrobisz z popularnych wafelków
Źródło zdjęć: © via Getty Images

03.11.2023 | aktual.: 17.01.2024 15:11

Czasami najlepszy efekt dają najprostsze zabiegi. Dokładnie w taki sposób powstaje wafelkowiec, którego recepturę za moment zobaczysz. To efekt niezwykłej kreatywności, która od razu mi się spodobała. Nie mogłem się oprzeć i natychmiast wcieliłem przepis w życie. Wyszło obłędnie pysznie. Sekret tkwi w prostocie i w pewnych popularnych batonikach ze sklepu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepszym wyborem, jeśli chodzi o wspomniane wafelki, będą podłużne, cienkie, czekoladowe batoniki. Może to być prince polo albo jakakolwiek inna marka, która spełnia te wymagania. Poza nimi przyda ci się jeszcze kwaśny dżem i herbatniki. To prawie wszystko. Żadnego żmudnego wyrabiania ciasta i odmierzania czasu działania piekarnika. Tak, tego urządzenia nie będziesz musiał nawet włączać. Oto ciasto bez pieczenia jak z bajki. Spróbuj i daj znać, jak ci posmakowało!

Ciasto wafelkowiec bez pieczenia

Składniki:

  • 300 g herbatników,
  • 6 wafelków z kremem orzechowym albo kakaowym — typu prince polo,
  • 1 l śmietanki kremówki 30%,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 6 łyżeczek żelatyny,
  • 1 słoik kwaśnego dżemu (może domowej roboty?).
Ciasto bez pieczenia, za to z pysznymi wafelkami. Czy może być lepiej?
Ciasto bez pieczenia, za to z pysznymi wafelkami. Czy może być lepiej?© canva

Sposób przygotowania:

  1. Żelatynę rozrób w 1/3 szklance zimnej wody. Odstaw do napęcznienia i zajmij się przygotowaniem reszty ciasta.
  2. Na dno formy wyłóż warstwę herbatników. Posmaruj je dżemem, a na nim ułóż jeszcze jedną warstwę ciastek.
  3. Kremówkę (schłodzoną) ubij z cukrem pudrem. Następnie stopniowo dodawaj do niej rozrobioną i delikatnie podgrzaną żelatynę. Robiąc to, nie przestawaj miksować. Połam wafelki i 2/3 z nich dodaj do masy. Wymieszaj.
  4. Powstały krem wylej na ostatnią warstwę herbatników. Wierzch oprósz resztą pokruszonych batoników. Delikatnie wyrównaj i wstaw do lodówki. Ciasto powinno spędzić tam co najmniej 12, a najlepiej około 24 godzin. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie