Połamałem popularne wafelki i połączyłem z pysznym kremem. Powstało najlepsze ciasto bez pieczenia

Herbatniki, krem śmietankowy, popularne wafelki, trochę dżemu i najpyszniejsze ciasto bez pieczenia gotowe. Z tym przepisem poradzi sobie każdy, a efekt zrobi na tobie piorunujące wrażenie. Będzie tak smacznie, że już nigdy nie urządzisz domowej imprezy bez tego ciasta. Oto jak powstaje najlepszy wafelkowiec świata!

Najlepsze ciasto bez pieczenia zrobisz z popularnych wafelkówNajlepsze ciasto bez pieczenia zrobisz z popularnych wafelków
Źródło zdjęć: © via Getty Images

Czasami najlepszy efekt dają najprostsze zabiegi. Dokładnie w taki sposób powstaje wafelkowiec, którego recepturę za moment zobaczysz. To efekt niezwykłej kreatywności, która od razu mi się spodobała. Nie mogłem się oprzeć i natychmiast wcieliłem przepis w życie. Wyszło obłędnie pysznie. Sekret tkwi w prostocie i w pewnych popularnych batonikach ze sklepu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pańska skórka i miodek turecki to kultowe przekąski cmentarne. Ich smak odtworzysz w swoim domu

Najlepszym wyborem, jeśli chodzi o wspomniane wafelki, będą podłużne, cienkie, czekoladowe batoniki. Może to być prince polo albo jakakolwiek inna marka, która spełnia te wymagania. Poza nimi przyda ci się jeszcze kwaśny dżem i herbatniki. To prawie wszystko. Żadnego żmudnego wyrabiania ciasta i odmierzania czasu działania piekarnika. Tak, tego urządzenia nie będziesz musiał nawet włączać. Oto ciasto bez pieczenia jak z bajki. Spróbuj i daj znać, jak ci posmakowało!

Ciasto wafelkowiec bez pieczenia

Składniki:

  • 300 g herbatników,
  • 6 wafelków z kremem orzechowym albo kakaowym — typu prince polo,
  • 1 l śmietanki kremówki 30%,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 6 łyżeczek żelatyny,
  • 1 słoik kwaśnego dżemu (może domowej roboty?).
Ciasto bez pieczenia, za to z pysznymi wafelkami. Czy może być lepiej?
Ciasto bez pieczenia, za to z pysznymi wafelkami. Czy może być lepiej? © canva

Sposób przygotowania:

  1. Żelatynę rozrób w 1/3 szklance zimnej wody. Odstaw do napęcznienia i zajmij się przygotowaniem reszty ciasta.
  2. Na dno formy wyłóż warstwę herbatników. Posmaruj je dżemem, a na nim ułóż jeszcze jedną warstwę ciastek.
  3. Kremówkę (schłodzoną) ubij z cukrem pudrem. Następnie stopniowo dodawaj do niej rozrobioną i delikatnie podgrzaną żelatynę. Robiąc to, nie przestawaj miksować. Połam wafelki i 2/3 z nich dodaj do masy. Wymieszaj.
  4. Powstały krem wylej na ostatnią warstwę herbatników. Wierzch oprósz resztą pokruszonych batoników. Delikatnie wyrównaj i wstaw do lodówki. Ciasto powinno spędzić tam co najmniej 12, a najlepiej około 24 godzin. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę