Połamałem popularne wafelki i połączyłem z pysznym kremem. Powstało najlepsze ciasto bez pieczenia
Herbatniki, krem śmietankowy, popularne wafelki, trochę dżemu i najpyszniejsze ciasto bez pieczenia gotowe. Z tym przepisem poradzi sobie każdy, a efekt zrobi na tobie piorunujące wrażenie. Będzie tak smacznie, że już nigdy nie urządzisz domowej imprezy bez tego ciasta. Oto jak powstaje najlepszy wafelkowiec świata!
Czasami najlepszy efekt dają najprostsze zabiegi. Dokładnie w taki sposób powstaje wafelkowiec, którego recepturę za moment zobaczysz. To efekt niezwykłej kreatywności, która od razu mi się spodobała. Nie mogłem się oprzeć i natychmiast wcieliłem przepis w życie. Wyszło obłędnie pysznie. Sekret tkwi w prostocie i w pewnych popularnych batonikach ze sklepu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pańska skórka i miodek turecki to kultowe przekąski cmentarne. Ich smak odtworzysz w swoim domu
Najlepszym wyborem, jeśli chodzi o wspomniane wafelki, będą podłużne, cienkie, czekoladowe batoniki. Może to być prince polo albo jakakolwiek inna marka, która spełnia te wymagania. Poza nimi przyda ci się jeszcze kwaśny dżem i herbatniki. To prawie wszystko. Żadnego żmudnego wyrabiania ciasta i odmierzania czasu działania piekarnika. Tak, tego urządzenia nie będziesz musiał nawet włączać. Oto ciasto bez pieczenia jak z bajki. Spróbuj i daj znać, jak ci posmakowało!
Ciasto wafelkowiec bez pieczenia
Składniki:
- 300 g herbatników,
- 6 wafelków z kremem orzechowym albo kakaowym — typu prince polo,
- 1 l śmietanki kremówki 30%,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 6 łyżeczek żelatyny,
- 1 słoik kwaśnego dżemu (może domowej roboty?).
Sposób przygotowania:
- Żelatynę rozrób w 1/3 szklance zimnej wody. Odstaw do napęcznienia i zajmij się przygotowaniem reszty ciasta.
- Na dno formy wyłóż warstwę herbatników. Posmaruj je dżemem, a na nim ułóż jeszcze jedną warstwę ciastek.
- Kremówkę (schłodzoną) ubij z cukrem pudrem. Następnie stopniowo dodawaj do niej rozrobioną i delikatnie podgrzaną żelatynę. Robiąc to, nie przestawaj miksować. Połam wafelki i 2/3 z nich dodaj do masy. Wymieszaj.
- Powstały krem wylej na ostatnią warstwę herbatników. Wierzch oprósz resztą pokruszonych batoników. Delikatnie wyrównaj i wstaw do lodówki. Ciasto powinno spędzić tam co najmniej 12, a najlepiej około 24 godzin. Smacznego!