Połamałem popularne wafelki i połączyłem z pysznym kremem. Powstało najlepsze ciasto bez pieczenia

Herbatniki, krem śmietankowy, popularne wafelki, trochę dżemu i najpyszniejsze ciasto bez pieczenia gotowe. Z tym przepisem poradzi sobie każdy, a efekt zrobi na tobie piorunujące wrażenie. Będzie tak smacznie, że już nigdy nie urządzisz domowej imprezy bez tego ciasta. Oto jak powstaje najlepszy wafelkowiec świata!

Najlepsze ciasto bez pieczenia zrobisz z popularnych wafelkówNajlepsze ciasto bez pieczenia zrobisz z popularnych wafelków
Źródło zdjęć: © via Getty Images

Czasami najlepszy efekt dają najprostsze zabiegi. Dokładnie w taki sposób powstaje wafelkowiec, którego recepturę za moment zobaczysz. To efekt niezwykłej kreatywności, która od razu mi się spodobała. Nie mogłem się oprzeć i natychmiast wcieliłem przepis w życie. Wyszło obłędnie pysznie. Sekret tkwi w prostocie i w pewnych popularnych batonikach ze sklepu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pańska skórka i miodek turecki to kultowe przekąski cmentarne. Ich smak odtworzysz w swoim domu

Najlepszym wyborem, jeśli chodzi o wspomniane wafelki, będą podłużne, cienkie, czekoladowe batoniki. Może to być prince polo albo jakakolwiek inna marka, która spełnia te wymagania. Poza nimi przyda ci się jeszcze kwaśny dżem i herbatniki. To prawie wszystko. Żadnego żmudnego wyrabiania ciasta i odmierzania czasu działania piekarnika. Tak, tego urządzenia nie będziesz musiał nawet włączać. Oto ciasto bez pieczenia jak z bajki. Spróbuj i daj znać, jak ci posmakowało!

Ciasto wafelkowiec bez pieczenia

Składniki:

  • 300 g herbatników,
  • 6 wafelków z kremem orzechowym albo kakaowym — typu prince polo,
  • 1 l śmietanki kremówki 30%,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 6 łyżeczek żelatyny,
  • 1 słoik kwaśnego dżemu (może domowej roboty?).
Ciasto bez pieczenia, za to z pysznymi wafelkami. Czy może być lepiej?
Ciasto bez pieczenia, za to z pysznymi wafelkami. Czy może być lepiej? © canva

Sposób przygotowania:

  1. Żelatynę rozrób w 1/3 szklance zimnej wody. Odstaw do napęcznienia i zajmij się przygotowaniem reszty ciasta.
  2. Na dno formy wyłóż warstwę herbatników. Posmaruj je dżemem, a na nim ułóż jeszcze jedną warstwę ciastek.
  3. Kremówkę (schłodzoną) ubij z cukrem pudrem. Następnie stopniowo dodawaj do niej rozrobioną i delikatnie podgrzaną żelatynę. Robiąc to, nie przestawaj miksować. Połam wafelki i 2/3 z nich dodaj do masy. Wymieszaj.
  4. Powstały krem wylej na ostatnią warstwę herbatników. Wierzch oprósz resztą pokruszonych batoników. Delikatnie wyrównaj i wstaw do lodówki. Ciasto powinno spędzić tam co najmniej 12, a najlepiej około 24 godzin. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯