Połamałem popularne wafelki i połączyłem z pysznym kremem. Powstało najlepsze ciasto bez pieczenia

Herbatniki, krem śmietankowy, popularne wafelki, trochę dżemu i najpyszniejsze ciasto bez pieczenia gotowe. Z tym przepisem poradzi sobie każdy, a efekt zrobi na tobie piorunujące wrażenie. Będzie tak smacznie, że już nigdy nie urządzisz domowej imprezy bez tego ciasta. Oto jak powstaje najlepszy wafelkowiec świata!

Najlepsze ciasto bez pieczenia zrobisz z popularnych wafelkówNajlepsze ciasto bez pieczenia zrobisz z popularnych wafelków
Źródło zdjęć: © via Getty Images

Czasami najlepszy efekt dają najprostsze zabiegi. Dokładnie w taki sposób powstaje wafelkowiec, którego recepturę za moment zobaczysz. To efekt niezwykłej kreatywności, która od razu mi się spodobała. Nie mogłem się oprzeć i natychmiast wcieliłem przepis w życie. Wyszło obłędnie pysznie. Sekret tkwi w prostocie i w pewnych popularnych batonikach ze sklepu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pańska skórka i miodek turecki to kultowe przekąski cmentarne. Ich smak odtworzysz w swoim domu

Najlepszym wyborem, jeśli chodzi o wspomniane wafelki, będą podłużne, cienkie, czekoladowe batoniki. Może to być prince polo albo jakakolwiek inna marka, która spełnia te wymagania. Poza nimi przyda ci się jeszcze kwaśny dżem i herbatniki. To prawie wszystko. Żadnego żmudnego wyrabiania ciasta i odmierzania czasu działania piekarnika. Tak, tego urządzenia nie będziesz musiał nawet włączać. Oto ciasto bez pieczenia jak z bajki. Spróbuj i daj znać, jak ci posmakowało!

Ciasto wafelkowiec bez pieczenia

Składniki:

  • 300 g herbatników,
  • 6 wafelków z kremem orzechowym albo kakaowym — typu prince polo,
  • 1 l śmietanki kremówki 30%,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 6 łyżeczek żelatyny,
  • 1 słoik kwaśnego dżemu (może domowej roboty?).
Ciasto bez pieczenia, za to z pysznymi wafelkami. Czy może być lepiej?
Ciasto bez pieczenia, za to z pysznymi wafelkami. Czy może być lepiej? © canva

Sposób przygotowania:

  1. Żelatynę rozrób w 1/3 szklance zimnej wody. Odstaw do napęcznienia i zajmij się przygotowaniem reszty ciasta.
  2. Na dno formy wyłóż warstwę herbatników. Posmaruj je dżemem, a na nim ułóż jeszcze jedną warstwę ciastek.
  3. Kremówkę (schłodzoną) ubij z cukrem pudrem. Następnie stopniowo dodawaj do niej rozrobioną i delikatnie podgrzaną żelatynę. Robiąc to, nie przestawaj miksować. Połam wafelki i 2/3 z nich dodaj do masy. Wymieszaj.
  4. Powstały krem wylej na ostatnią warstwę herbatników. Wierzch oprósz resztą pokruszonych batoników. Delikatnie wyrównaj i wstaw do lodówki. Ciasto powinno spędzić tam co najmniej 12, a najlepiej około 24 godzin. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają
Babcia zawsze dodawała do rosołu. Teraz eksperci ostrzegają, że to szkodzi
Babcia zawsze dodawała do rosołu. Teraz eksperci ostrzegają, że to szkodzi
Czy trzeba płukać kaszę gryczaną przed gotowaniem? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Czy trzeba płukać kaszę gryczaną przed gotowaniem? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Tylko w tej temperaturze piekę karkówkę. Wychodzi tak krucha, że nie trzeba do niej noża
Tylko w tej temperaturze piekę karkówkę. Wychodzi tak krucha, że nie trzeba do niej noża