Kiedy spodziewam się gości, w kilka minut robię pyszne ciasto. Kremowe i rozpływające się w ustach
Kremowe i delikatne w środku oraz lekko chrupiące z wierzchu, do tego niewymagające pieczenia - aż trudno uwierzyć, że w kilka chwil można zrobić tak genialny deser. Co więcej, nawet jeśli jesteś na bakier z kucharzeniem, ten przepis nie sprawi ci problemów. Zaręczamy: ochom i achom nie będzie końca.
Ten nietuzinkowy, ale bardzo łatwy w wykonaniu deser uratował już wiele gospodyń z niejednej opresji. Robi się go szybko i sprawnie, a większość potrzebnych produktów wygrzebiesz z kuchennej szafki. Co więcej, nie musisz włączać piekarnika. Koniecznie wypróbuj ten przepis.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Drożdżowe croissanty. Wychodzą chrupiące i rozpływające się w ustach
Trochę sernik, trochę budyniowiec. Ekspresowe ciasto bez pieczenia
To szybkie ciasto bez pieczenia wielu przypominać może "kopiec kreta", słynny niegdyś deser z pudełka, który rzeczywiście do złudzenia przypominał kopczyk usypany przez małego podgryzacza. Niech was jednak nie zmyli osobliwy wygląd deseru. Jego wnętrze wypełnia bowiem delikatny krem stworzony na bazie serka mascarpone i domowej roboty masy budyniowej. Wierzch natomiast zdobi ciasteczkowa niby-kruszonka. Słowem: bajka.
Wszyscy ci, którzy zadrżeli na myśl o własnoręcznym przyrządzeniu budyniu, mogą bez obaw odetchnąć. Krem z poniższego przepisu zrobicie szybko i bezboleśnie. Przygotujcie wszystkie składniki i podążajcie za wskazówkami, a zobaczycie, jak łatwo zrobić pyszny, domowy budyń na żółtku. A gdy masa będzie już gotowa, wystarczy schłodzić całość, by po 3-4 godzinach móc poczęstować gości nietuzinkowym deserem.
Budyniowo-serowe ciasto bez pieczenia. Przepis
Składniki:
KREM:
- 100 g serka mascarpone,
- 500 ml mleka,
- 60 g skrobi kukurydzianej,
- 1 żółtko,
- 80 g cukru,
- 50 g białej czekolady.
DODATKOWO:
- 350 g ciemnych herbatników,
- 90 g masła,
- 30 ml mleka.
Przygotowanie:
- Herbatniki dokładnie pokrusz. Możesz zmielić je w malakserze lub dobrze utłuc tłuczkiem.
- Rozpuść masło. Kiedy będzie płynne, dodaj je razem z mlekiem do pokruszonych herbatników. Dokładnie wymieszaj całość.
- Tak przygotowanymi ciasteczkami wyłóż tortownicę (20 cm), pozostawiając 1/3 porcji do posypania wierzchu.
- W garnku połącz żółtko z cukrem. Wymieszaj dokładnie i dodaj skrobię, ponownie wymieszaj.
- Do garnka dolewaj mleko, podgrzewając całość. Mieszaj, aż masa zgęstnieje.
- Kiedy masa będzie gotowa, zdejmij ją z kuchenki i dodaj czekoladę oraz serek mascarpone.
- Dokładnie wymieszaj wszystko do połączenia składników.
- Następnie przelej masę na ciasteczkowy spód, a wierzch posyp resztą ciasteczek.
- Ciasto włóż do lodówki, by stężało na ok. 4 godziny.