WAŻNE
TERAZ

Ciało dziewczynki w Jeleniej Górze. W sprawie zatrzymano 12-latkę

Kiedy spodziewam się gości, w kilka minut robię pyszne ciasto. Kremowe i rozpływające się w ustach

Kremowe i delikatne w środku oraz lekko chrupiące z wierzchu, do tego niewymagające pieczenia - aż trudno uwierzyć, że w kilka chwil można zrobić tak genialny deser. Co więcej, nawet jeśli jesteś na bakier z kucharzeniem, ten przepis nie sprawi ci problemów. Zaręczamy: ochom i achom nie będzie końca.

Zobacz przepis na pyszne ciasto bez pieczenia Zobacz przepis na pyszne ciasto bez pieczenia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ten nietuzinkowy, ale bardzo łatwy w wykonaniu deser uratował już wiele gospodyń z niejednej opresji. Robi się go szybko i sprawnie, a większość potrzebnych produktów wygrzebiesz z kuchennej szafki. Co więcej, nie musisz włączać piekarnika. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Drożdżowe croissanty. Wychodzą chrupiące i rozpływające się w ustach

Trochę sernik, trochę budyniowiec. Ekspresowe ciasto bez pieczenia

To szybkie ciasto bez pieczenia wielu przypominać może "kopiec kreta", słynny niegdyś deser z pudełka, który rzeczywiście do złudzenia przypominał kopczyk usypany przez małego podgryzacza. Niech was jednak nie zmyli osobliwy wygląd deseru. Jego wnętrze wypełnia bowiem delikatny krem stworzony na bazie serka mascarpone i domowej roboty masy budyniowej. Wierzch natomiast zdobi ciasteczkowa niby-kruszonka. Słowem: bajka.

Wszyscy ci, którzy zadrżeli na myśl o własnoręcznym przyrządzeniu budyniu, mogą bez obaw odetchnąć. Krem z poniższego przepisu zrobicie szybko i bezboleśnie. Przygotujcie wszystkie składniki i podążajcie za wskazówkami, a zobaczycie, jak łatwo zrobić pyszny, domowy budyń na żółtku. A gdy masa będzie już gotowa, wystarczy schłodzić całość, by po 3-4 godzinach móc poczęstować gości nietuzinkowym deserem.

Ten pyszny budyniowo-serowy deser z ciasteczkową kruszonką zrobisz bez pieczenia
Ten pyszny budyniowo-serowy deser z ciasteczkową kruszonką zrobisz bez pieczenia © Adobe Stock

Budyniowo-serowe ciasto bez pieczenia. Przepis

Składniki:

KREM:

  • 100 g serka mascarpone,
  • 500 ml mleka,
  • 60 g skrobi kukurydzianej,
  • 1 żółtko,
  • 80 g cukru,
  • 50 g białej czekolady.

DODATKOWO:

  • 350 g ciemnych herbatników,
  • 90 g masła,
  • 30 ml mleka.

Przygotowanie:

  1. Herbatniki dokładnie pokrusz. Możesz zmielić je w malakserze lub dobrze utłuc tłuczkiem.
  2. Rozpuść masło. Kiedy będzie płynne, dodaj je razem z mlekiem do pokruszonych herbatników. Dokładnie wymieszaj całość.
  3. Tak przygotowanymi ciasteczkami wyłóż tortownicę (20 cm), pozostawiając 1/3 porcji do posypania wierzchu.
  4. W garnku połącz żółtko z cukrem. Wymieszaj dokładnie i dodaj skrobię, ponownie wymieszaj.
  5. Do garnka dolewaj mleko, podgrzewając całość. Mieszaj, aż masa zgęstnieje.
  6. Kiedy masa będzie gotowa, zdejmij ją z kuchenki i dodaj czekoladę oraz serek mascarpone.
  7. Dokładnie wymieszaj wszystko do połączenia składników.
  8. Następnie przelej masę na ciasteczkowy spód, a wierzch posyp resztą ciasteczek.
  9. Ciasto włóż do lodówki, by stężało na ok. 4 godziny.
Wybrane dla Ciebie
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Czekoladowy sernik z trzech składników. Tak szybki, że możesz go zrobić nawet rano w Wigilię
Czekoladowy sernik z trzech składników. Tak szybki, że możesz go zrobić nawet rano w Wigilię
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇