Kiedy spodziewam się gości, w kilka minut robię pyszne ciasto. Kremowe i rozpływające się w ustach

Kremowe i delikatne w środku oraz lekko chrupiące z wierzchu, do tego niewymagające pieczenia - aż trudno uwierzyć, że w kilka chwil można zrobić tak genialny deser. Co więcej, nawet jeśli jesteś na bakier z kucharzeniem, ten przepis nie sprawi ci problemów. Zaręczamy: ochom i achom nie będzie końca.

Zobacz przepis na pyszne ciasto bez pieczenia Zobacz przepis na pyszne ciasto bez pieczenia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ten nietuzinkowy, ale bardzo łatwy w wykonaniu deser uratował już wiele gospodyń z niejednej opresji. Robi się go szybko i sprawnie, a większość potrzebnych produktów wygrzebiesz z kuchennej szafki. Co więcej, nie musisz włączać piekarnika. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Drożdżowe croissanty. Wychodzą chrupiące i rozpływające się w ustach

Trochę sernik, trochę budyniowiec. Ekspresowe ciasto bez pieczenia

To szybkie ciasto bez pieczenia wielu przypominać może "kopiec kreta", słynny niegdyś deser z pudełka, który rzeczywiście do złudzenia przypominał kopczyk usypany przez małego podgryzacza. Niech was jednak nie zmyli osobliwy wygląd deseru. Jego wnętrze wypełnia bowiem delikatny krem stworzony na bazie serka mascarpone i domowej roboty masy budyniowej. Wierzch natomiast zdobi ciasteczkowa niby-kruszonka. Słowem: bajka.

Wszyscy ci, którzy zadrżeli na myśl o własnoręcznym przyrządzeniu budyniu, mogą bez obaw odetchnąć. Krem z poniższego przepisu zrobicie szybko i bezboleśnie. Przygotujcie wszystkie składniki i podążajcie za wskazówkami, a zobaczycie, jak łatwo zrobić pyszny, domowy budyń na żółtku. A gdy masa będzie już gotowa, wystarczy schłodzić całość, by po 3-4 godzinach móc poczęstować gości nietuzinkowym deserem.

Ten pyszny budyniowo-serowy deser z ciasteczkową kruszonką zrobisz bez pieczenia
Ten pyszny budyniowo-serowy deser z ciasteczkową kruszonką zrobisz bez pieczenia © Adobe Stock

Budyniowo-serowe ciasto bez pieczenia. Przepis

Składniki:

KREM:

  • 100 g serka mascarpone,
  • 500 ml mleka,
  • 60 g skrobi kukurydzianej,
  • 1 żółtko,
  • 80 g cukru,
  • 50 g białej czekolady.

DODATKOWO:

  • 350 g ciemnych herbatników,
  • 90 g masła,
  • 30 ml mleka.

Przygotowanie:

  1. Herbatniki dokładnie pokrusz. Możesz zmielić je w malakserze lub dobrze utłuc tłuczkiem.
  2. Rozpuść masło. Kiedy będzie płynne, dodaj je razem z mlekiem do pokruszonych herbatników. Dokładnie wymieszaj całość.
  3. Tak przygotowanymi ciasteczkami wyłóż tortownicę (20 cm), pozostawiając 1/3 porcji do posypania wierzchu.
  4. W garnku połącz żółtko z cukrem. Wymieszaj dokładnie i dodaj skrobię, ponownie wymieszaj.
  5. Do garnka dolewaj mleko, podgrzewając całość. Mieszaj, aż masa zgęstnieje.
  6. Kiedy masa będzie gotowa, zdejmij ją z kuchenki i dodaj czekoladę oraz serek mascarpone.
  7. Dokładnie wymieszaj wszystko do połączenia składników.
  8. Następnie przelej masę na ciasteczkowy spód, a wierzch posyp resztą ciasteczek.
  9. Ciasto włóż do lodówki, by stężało na ok. 4 godziny.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy