Kiedy spodziewam się gości, w kilka minut robię pyszne ciasto. Kremowe i rozpływające się w ustach
Kremowe i delikatne w środku oraz lekko chrupiące z wierzchu, do tego niewymagające pieczenia - aż trudno uwierzyć, że w kilka chwil można zrobić tak genialny deser. Co więcej, nawet jeśli jesteś na bakier z kucharzeniem, ten przepis nie sprawi ci problemów. Zaręczamy: ochom i achom nie będzie końca.
11.10.2023 | aktual.: 17.01.2024 18:36
Ten nietuzinkowy, ale bardzo łatwy w wykonaniu deser uratował już wiele gospodyń z niejednej opresji. Robi się go szybko i sprawnie, a większość potrzebnych produktów wygrzebiesz z kuchennej szafki. Co więcej, nie musisz włączać piekarnika. Koniecznie wypróbuj ten przepis.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Trochę sernik, trochę budyniowiec. Ekspresowe ciasto bez pieczenia
To szybkie ciasto bez pieczenia wielu przypominać może "kopiec kreta", słynny niegdyś deser z pudełka, który rzeczywiście do złudzenia przypominał kopczyk usypany przez małego podgryzacza. Niech was jednak nie zmyli osobliwy wygląd deseru. Jego wnętrze wypełnia bowiem delikatny krem stworzony na bazie serka mascarpone i domowej roboty masy budyniowej. Wierzch natomiast zdobi ciasteczkowa niby-kruszonka. Słowem: bajka.
Wszyscy ci, którzy zadrżeli na myśl o własnoręcznym przyrządzeniu budyniu, mogą bez obaw odetchnąć. Krem z poniższego przepisu zrobicie szybko i bezboleśnie. Przygotujcie wszystkie składniki i podążajcie za wskazówkami, a zobaczycie, jak łatwo zrobić pyszny, domowy budyń na żółtku. A gdy masa będzie już gotowa, wystarczy schłodzić całość, by po 3-4 godzinach móc poczęstować gości nietuzinkowym deserem.
Budyniowo-serowe ciasto bez pieczenia. Przepis
Składniki:
KREM:
- 100 g serka mascarpone,
- 500 ml mleka,
- 60 g skrobi kukurydzianej,
- 1 żółtko,
- 80 g cukru,
- 50 g białej czekolady.
DODATKOWO:
- 350 g ciemnych herbatników,
- 90 g masła,
- 30 ml mleka.
Przygotowanie:
- Herbatniki dokładnie pokrusz. Możesz zmielić je w malakserze lub dobrze utłuc tłuczkiem.
- Rozpuść masło. Kiedy będzie płynne, dodaj je razem z mlekiem do pokruszonych herbatników. Dokładnie wymieszaj całość.
- Tak przygotowanymi ciasteczkami wyłóż tortownicę (20 cm), pozostawiając 1/3 porcji do posypania wierzchu.
- W garnku połącz żółtko z cukrem. Wymieszaj dokładnie i dodaj skrobię, ponownie wymieszaj.
- Do garnka dolewaj mleko, podgrzewając całość. Mieszaj, aż masa zgęstnieje.
- Kiedy masa będzie gotowa, zdejmij ją z kuchenki i dodaj czekoladę oraz serek mascarpone.
- Dokładnie wymieszaj wszystko do połączenia składników.
- Następnie przelej masę na ciasteczkowy spód, a wierzch posyp resztą ciasteczek.
- Ciasto włóż do lodówki, by stężało na ok. 4 godziny.