Kiedy usłyszysz nazwę, złapiesz się za głowę. A potem spróbujesz i przepadniesz

Wędlina o charakterystycznej strukturze będącej mozaiką rozmaitych podrobów ma równie wielu zwolenników co przeciwników. Jednak ciasto o tej samej nazwie na pewno zasmakuje wszystkim, zwłaszcza jesienią. Jak przygotować słodki, pachnący jabłkami salceson?

ciasto salcesonciasto salceson
Źródło zdjęć: © Getty Images

Na hasło "ciasto z jabłkami" przychodzi nam do głowy przede wszystkim szarlotka, której nazwa wywodzi się od imienia pruskiej księżniczki Charlotty Hohenzollern, szwagierki cara Aleksandra I. Deser, specjalnie dla władcy Rosji, stworzył Marie-Antoine Carême, legendarny kucharz oraz autor monumentalnego działa "Kucharz paryski", będącego wykładnią ówczesnej kuchni francuskiej.

Co ciekawe, specjał Carême’a miał niewiele wspólnego z dzisiejszą szarlotką. Deser francuskiego mistrza był bowiem obłożonym biszkoptami owocowym torcikiem z bawarskim kremem śmietankowym. W Polsce już w XIX wieku za szarlotkę uznano placek z jabłkowym nadzieniem znajdującym się między dwoma warstwami ciasta, zazwyczaj kruchego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jesienią na naszych stołach nie może zabraknąć domowej szarlotki. Z tym przepisem uda się za każdym razem!

Nasi przodkowie chętnie przyrządzali desery z jabłek, które jadano na ziemiach polskich prawdopodobnie już na przełomie epoki brązu i żelaza, o czym świadczą ślady odnalezione przez archeologów w wykopaliskach prowadzonych na terenie osady w Biskupinie.

Szlachetne odmiany jabłoni dotarły do Polski w średniowieczu, wraz z zakonnikami, którzy spędzali czas nie tylko na modlitwie, ale również uprawie warzyw i owoców. Z czasem doczekaliśmy się także rodzimych odmian, choćby koszteli, wyhodowanej przez zakonników w Czerwińsku w XVI w. Dorodne jej drzewo rosło m.in. w ogrodzie Jana III Sobieskiego w Wilanowie.

Dziś Polska jest jednym z największych producentów jabłek na świecie. I wciąż lubimy rozkoszować się smakiem ciast z dodatkiem tych pysznych owoców. Takich jak salceson, przypominający wyglądem kontrowersyjną wędlinę.

Jabłka – wartości odżywcze

Bez względu na odmianę, jabłko to nie tylko produkt o uniwersalnym zastosowaniu kulinarnym, ale również imponujących właściwościach odżywczych. Stary wierszyk: "Kto przed snem jabłko spożywa ze smakiem, swego doktora uczyni biedakiem" znajduje potwierdzenie we współczesnych badaniach naukowych – np. eksperci z Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego wykazali, że regularne spożywanie tych owoców zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego.

Konsumpcja jabłek podnosi naturalną odporność, sprzyja odchudzaniu, poprawia trawienie, wzmacnia kości, hamuje rozwój próchnicy, oddala ryzyko zachorowania na cukrzycę i łagodzi objawy zespołu jelita nadwrażliwego. U osób stosujących dietę bogatą w te owoce rzadziej występuje udar mózgu, a prawdopodobnie także choroba Parkinsona czy Alzheimera.

Jakie jabłka będą najlepsze do przygotowania ciasta salceson? Podobnie jak w przypadku szarlotki odmiany słodko-kwaśne, np. antonówka – soczysta i lekko kwaskowa w smaku, wydzielająca zapach przypominający landrynki. Dobrym wyborem jest też papierówka, jabłko o jasnożółtym kolorze i dość kwaśnym smaku, który w miarę dojrzewania staje się coraz słodszy.

Ciasto salceson – przepis

Na początku mieszamy składniki suche – mąkę pszenną (2 szklanki), kakao (2 łyżki), proszek do pieczenia (2 łyżeczki), sodę oczyszczoną (łyżeczka) oraz szczyptę cynamonu. 5-6 średnich jabłek (odmiany o kwaskowatym smaku) obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w dość drobną kostkę.

Oddzielamy białka i żółtka z czterech jajek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier (pół szklanki lub trochę więcej). Powoli, nie przerywając ubijania, dodajemy żółtka. Do powstałej masy, wciąż ucierając, dolewamy na przemian masę jajeczną oraz olej rzepakowy lub oliwę z oliwek (pół szklanki). Miksujemy, aż do uzyskania gładkiego ciasta, bez grudek.

Na koniec dodajemy do niego jabłka, ewentualnie także posiekane orzechy włoskie (pół szklanki). Masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, na 45-50 minut. Po tym czasie ciasto salceson jest gotowe.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy