W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
Nasze mamy i babcie chętnie przygotowywały to ciasto na specjalne okazje. Trzeba przyznać, że również dzisiaj wygląda elegancko, a jednocześnie jest bardzo proste do zrobienia. Wystarczy przełożyć jasny i kakaowy biszkopt kremem i deser jest gotowy. Ale może być jeszcze łatwiej – poniżej wersja, która nie wymaga pieczenia ciasta.
Klasyczny metrowiec, który był hitem w latach 70., składał się z biszkoptowych blatów w dwóch kolorach oraz maślanego kremu z budyniem. Często był dekorowany polewą czekoladową, zrobioną z masła, cukru i kakao. Po wierzchu nieraz posypywano deser orzechami lub wiórkami kokosowymi. Charakterystyczne jest to, że ciasto było składane w postaci długiego "metra", a następnie krojone na skos, aby więcej warstw było widocznych w jednej porcji.
Ciasto warstwowe orzechowa szarlotka. Nie może go zabraknąć w jesiennym menu
Jeszcze prostszy przepis na metrowiec
W czasach PRL metrowiec stał się symbolem rodzinnych uroczystości. Był łatwy do przygotowania, mimo że wymagał pewnego nakładu pracy. W końcu biszkopt nie zawsze wyrastał, a krem zwyczajnie mógł się zważyć. Żeby uniknąć cukierniczej wpadki, możesz skorzystać z gotowych rozwiązań. Wystarczy kupić jasne i kakaowe herbatniki, a do przygotowania pozostanie jedynie krem – może być budyniowy, jak w oryginalnym przepisie, lub na bazie śmietanki i serka mascarpone – o wiele prostszy i bardziej stabilny.
Przepis na metrowiec bez pieczenia
Do przygotowania metrowca na szybko najlepiej sprawdzi się prostokątna forma ze zdejmowalną ścianką. Herbatniki należy układać pionowo – jak kostki domino. W klasycznej keksówce powinny zmieścić się dwa ciasteczka obok siebie.
Składniki:
- 500 ml śmietanki kremówki,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 250 g serka mascarpone,
- 200 g herbatników jasnych,
- 200 g herbatników kakaowych.
Sposób przygotowania:
- Ubij śmietankę z cukrem pudrem. Łyżka po łyżce dodawaj serek mascarpone do uzyskania gładkiej i gęstej konsystencji.
- W prostokątnej blaszce (keksówce) układaj naprzemiennie, zaczynając od krótszego boku jasne i ciemne herbatniki. Każdą warstwę przełóż kremem.
- Gotowe ciasto przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1–2 godziny.
- Wyjmij z formy i pokrój po skosie, jak klasycznego metrowca.