W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia

Nasze mamy i babcie chętnie przygotowywały to ciasto na specjalne okazje. Trzeba przyznać, że również dzisiaj wygląda elegancko, a jednocześnie jest bardzo proste do zrobienia. Wystarczy przełożyć jasny i kakaowy biszkopt kremem i deser jest gotowy. Ale może być jeszcze łatwiej – poniżej wersja, która nie wymaga pieczenia ciasta.

Biszkopt w dwóch kolorach z kremem był popularny w PRL-uBiszkopt w dwóch kolorach z kremem był popularny w PRL-u
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Klasyczny metrowiec, który był hitem w latach 70., składał się z biszkoptowych blatów w dwóch kolorach oraz maślanego kremu z budyniem. Często był dekorowany polewą czekoladową, zrobioną z masła, cukru i kakao. Po wierzchu nieraz posypywano deser orzechami lub wiórkami kokosowymi. Charakterystyczne jest to, że ciasto było składane w postaci długiego "metra", a następnie krojone na skos, aby więcej warstw było widocznych w jednej porcji.

Ciasto warstwowe orzechowa szarlotka. Nie może go zabraknąć w jesiennym menu

Jeszcze prostszy przepis na metrowiec

W czasach PRL metrowiec stał się symbolem rodzinnych uroczystości. Był łatwy do przygotowania, mimo że wymagał pewnego nakładu pracy. W końcu biszkopt nie zawsze wyrastał, a krem zwyczajnie mógł się zważyć. Żeby uniknąć cukierniczej wpadki, możesz skorzystać z gotowych rozwiązań. Wystarczy kupić jasne i kakaowe herbatniki, a do przygotowania pozostanie jedynie krem – może być budyniowy, jak w oryginalnym przepisie, lub na bazie śmietanki i serka mascarpone – o wiele prostszy i bardziej stabilny.

Przepis na metrowiec bez pieczenia

Do przygotowania metrowca na szybko najlepiej sprawdzi się prostokątna forma ze zdejmowalną ścianką. Herbatniki należy układać pionowo – jak kostki domino. W klasycznej keksówce powinny zmieścić się dwa ciasteczka obok siebie.

Składniki:

  • 500 ml śmietanki kremówki,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 200 g herbatników jasnych,
  • 200 g herbatników kakaowych.

Sposób przygotowania:

  1. Ubij śmietankę z cukrem pudrem. Łyżka po łyżce dodawaj serek mascarpone do uzyskania gładkiej i gęstej konsystencji.
  2. W prostokątnej blaszce (keksówce) układaj naprzemiennie, zaczynając od krótszego boku jasne i ciemne herbatniki. Każdą warstwę przełóż kremem.
  3. Gotowe ciasto przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1–2 godziny.
  4. Wyjmij z formy i pokrój po skosie, jak klasycznego metrowca.
Wybrane dla Ciebie
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników
Dziadek robił po każdym świniobiciu. Zwykły gulasz może się schować
Dziadek robił po każdym świniobiciu. Zwykły gulasz może się schować