W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki

Zefir dziś kojarzy się z ciepłym, łagodnym wiatrem. Przed laty pod tą nazwą skrywał się jednak deser, za którym przepadały wszystkie dzieci. Do Polski przywędrował z Europy Wschodniej, zachwycając miłośników słodkości lekkością.

Zefiry to owocowe piankiZefiry to owocowe pianki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Zefiry to lekkie, puszyste pianki owocowe, popularne zwłaszcza w Rosji, na Ukrainie i w innych krajach Europy Wschodniej, ale znane i lubiane również w Polsce. Często nazywano je także rosyjskim ptasim mleczkiem lub po prostu owocową pianą. Nazwa pochodzi od imienia greckiego boga zachodniego wiatru, Zefira, symbolizującego lekkość i delikatność. Dziś trudno dostać je w sklepie, ale kultowy przysmak z dziecięcych lat możesz odtworzyć w swojej kuchni.

3 pomysły na owocowe desery z kruchą plecionką. Podane w słoiku

Zefiry - owocowe pianki z PRL

Podstawą zefiru są owoce. Najczęściej są to jabłka, chociaż można sięgnąć także po porzeczki, maliny czy wiśnie. Owoce należy najpierw ugotować i przetrzeć na gładkie purée. Następnie do masy dodaje się cukier oraz białko jajka, które odpowiada za puszystość pianki. Całość ubija się, aż uzyska lekką, napowietrzoną konsystencję. Najczęściej formuje się je w ozdobne rozetki i obsypuje cukrem pudrem. Mogą być też oblane czekoladą.

Zefiry w czekoladzie
Zefiry w czekoladzie © Adobe Stock

Mimo że tradycyjnie jest to produkt wschodnioeuropejski, w Polsce cieszyły się popularnością jako dostępne i smaczne słodycze, w pewien sposób wypełniające niszę. Były podobne do amerykańskich marshmallow, ale miały z wyraźnie owocowy, lżejszy smak i inną strukturę.

Przepis na zefiry

Przygotowując zefir w domu, warto pamiętać o kilku zasadach. Owoce powinny być dobrze rozgotowane i dokładnie przetarte, by masa była jednolita. Białko najlepiej ubijać na sztywną pianę, a żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, by nie powstały grudki.

Mus jabłkowy możesz zrobić samodzielnie lub skorzystać z gotowego. Dobrze sprawdzi się ten dedykowany dzieciom - ma najczęściej dobry skład i idealnie gładką konsystencję.

Składniki:

  • 220 g musu jabłkowego,
  • 190 g cukru do syropu,
  • 90 g wody do syropu,
  • 150 g cukru do białek,
  • 2 białka,
  • 8 g agaru,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • cukier i skrobia ziemniaczana do obtoczenia,
  • opcjonalnie barwnik spożywczy.

Sposób przygotowania:

  1. Do rondelka dodaj jabłka 190 g cukru, wodę, agar oraz opcjonalnie odrobinę barwnika.
  2. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Gotuj jeszcze przez około 5 minut, aż powstanie gładki, gęsty i lśniący syrop.
  3. Białka ubij na sztywną pianę wraz z cukrem oraz sokiem z cytryny.
  4. Włącz mikser na najwyższe obroty i natychmiast wlej cienką strużką gorący syrop do ubitych białek.
  5. Gdy wlejesz cały syrop, ubijaj masę jeszcze około 2 minuty. Masa zefirowa bardzo szybko stygnie i tężeje, więc od tego momentu musisz działać szybko.
  6. Masę przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.
  7. Wyciskaj na papier do pieczenia rozetki lub inne kształty.
  8. Odstaw zefiry na około 6 godzin w temperaturze pokojowej.
  9. Po tym czasie przygotuj mieszankę cukru oraz skrobi kukurydzianej w proporcji 1:1.
  10. Zefiry posyp lub obtocz w tej mieszance.

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą