W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
Zefir dziś kojarzy się z ciepłym, łagodnym wiatrem. Przed laty pod tą nazwą skrywał się jednak deser, za którym przepadały wszystkie dzieci. Do Polski przywędrował z Europy Wschodniej, zachwycając miłośników słodkości lekkością.
Zefiry to lekkie, puszyste pianki owocowe, popularne zwłaszcza w Rosji, na Ukrainie i w innych krajach Europy Wschodniej, ale znane i lubiane również w Polsce. Często nazywano je także rosyjskim ptasim mleczkiem lub po prostu owocową pianą. Nazwa pochodzi od imienia greckiego boga zachodniego wiatru, Zefira, symbolizującego lekkość i delikatność. Dziś trudno dostać je w sklepie, ale kultowy przysmak z dziecięcych lat możesz odtworzyć w swojej kuchni.
3 pomysły na owocowe desery z kruchą plecionką. Podane w słoiku
Zefiry - owocowe pianki z PRL
Podstawą zefiru są owoce. Najczęściej są to jabłka, chociaż można sięgnąć także po porzeczki, maliny czy wiśnie. Owoce należy najpierw ugotować i przetrzeć na gładkie purée. Następnie do masy dodaje się cukier oraz białko jajka, które odpowiada za puszystość pianki. Całość ubija się, aż uzyska lekką, napowietrzoną konsystencję. Najczęściej formuje się je w ozdobne rozetki i obsypuje cukrem pudrem. Mogą być też oblane czekoladą.
Mimo że tradycyjnie jest to produkt wschodnioeuropejski, w Polsce cieszyły się popularnością jako dostępne i smaczne słodycze, w pewien sposób wypełniające niszę. Były podobne do amerykańskich marshmallow, ale miały z wyraźnie owocowy, lżejszy smak i inną strukturę.
Przepis na zefiry
Przygotowując zefir w domu, warto pamiętać o kilku zasadach. Owoce powinny być dobrze rozgotowane i dokładnie przetarte, by masa była jednolita. Białko najlepiej ubijać na sztywną pianę, a żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, by nie powstały grudki.
Mus jabłkowy możesz zrobić samodzielnie lub skorzystać z gotowego. Dobrze sprawdzi się ten dedykowany dzieciom - ma najczęściej dobry skład i idealnie gładką konsystencję.
Składniki:
- 220 g musu jabłkowego,
- 190 g cukru do syropu,
- 90 g wody do syropu,
- 150 g cukru do białek,
- 2 białka,
- 8 g agaru,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- cukier i skrobia ziemniaczana do obtoczenia,
- opcjonalnie barwnik spożywczy.
Sposób przygotowania:
- Do rondelka dodaj jabłka 190 g cukru, wodę, agar oraz opcjonalnie odrobinę barwnika.
- Wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Gotuj jeszcze przez około 5 minut, aż powstanie gładki, gęsty i lśniący syrop.
- Białka ubij na sztywną pianę wraz z cukrem oraz sokiem z cytryny.
- Włącz mikser na najwyższe obroty i natychmiast wlej cienką strużką gorący syrop do ubitych białek.
- Gdy wlejesz cały syrop, ubijaj masę jeszcze około 2 minuty. Masa zefirowa bardzo szybko stygnie i tężeje, więc od tego momentu musisz działać szybko.
- Masę przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.
- Wyciskaj na papier do pieczenia rozetki lub inne kształty.
- Odstaw zefiry na około 6 godzin w temperaturze pokojowej.
- Po tym czasie przygotuj mieszankę cukru oraz skrobi kukurydzianej w proporcji 1:1.
- Zefiry posyp lub obtocz w tej mieszance.