Moja babcia robiła takie jabłka do słoików na zimę. Idealne do szarlotki

Odpowiedni wybór jabłek i kilka prostych kroków to przepis na pyszne przetwory niczym z babcinej spiżarni. Dzięki nim zimowe słodkości, takie jak szarlotka, nabiorą wyjątkowego smaku, który rozgrzeją każde podniebienie w chłodne dni.

Mus jabłkowy w słoiczkuMus jabłkowy w słoiczku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Wystarczy kilka jabłek, odrobina cierpliwości i prosty sposób, by przygotować przetwory jak u babci. Jabłka obierasz, kroisz w plasterki i dusisz z wodą oraz cukrem, aż częściowo się rozpadną, tworząc idealną bazę do zimowych deserów. To właśnie takie jabłka babcia przygotowywała na zimę, i miała pewność, że jej szarlotka będzie smakowała wyjątkowo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grochówka po częstochowsku

Jakie jabłka wybrać?

Do przetworów na zimę najlepiej wybierać jabłka kwaśne lub lekko kwaskowate, które podczas gotowania nie tracą swojego wyrazistego smaku. Idealnie sprawdzą się papierówki, antonówki, szara reneta czy boiken – to klasyczne odmiany, które doskonale nadają się na szarlotkę. Po ugotowaniu mają przyjemną, delikatną strukturę i charakterystyczną kwasowość, która świetnie przełamuje słodycz ciasta. Dodatkowym plusem jest to, że dobrze się rozpadają, tworząc naturalny mus, ale część owoców zachowuje też swoją formę.

Jabłka idealne do przetworów

Jeśli masz taką możliwość, sięgaj po jabłka z domowego sadu, z działki babci lub od lokalnych dostawców – niepryskane owoce są nie tylko zdrowsze, ale też zwykle intensywniejsze w smaku. Unikaj bardzo słodkich, deserowych odmian jak ligol czy gala – są smaczne na surowo, ale po ugotowaniu często stają się mdłe i zbyt miękkie. Pamiętaj, że jabłka do przetworów nie muszą być idealne – mogą mieć drobne plamki czy nierówny kształt, ważne jednak, aby były świeże, jędrne i bez oznak pleśni czy nadpsucia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sypany sernik jagodowy bez mąki pszennej. Zrób raz, a rodzina zakocha się w tym smaku

Przepis na jabłka do słoików

Składniki:

  • 2 kg kwaśnych jabłek (np. antonówka, papierówka),
  • 250 g cukru,
  • 100 ml wody,
  • 1 łyżeczka świeżo startego cynamonu (opcjonalnie),
  • 2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Umyj jabłka, obierz je ze skórki, przekrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne.
  2. Pokrój w cienkie plasterki o grubości około 1–2 cm, przełóż do dużego garnka z grubym dnem, dodaj wodę i cukier.
  3. Wymieszaj i zagotuj na małym ogniu, gotuj przez około 20 minut co jakiś czas mieszając, aż część jabłek się rozpadnie tworząc mus, a część pozostanie w drobnych kawałkach.
  4. Uważaj, aby nie przypalić jabłek, zdejmij z ognia.
  5. Opcjonalnie dodaj cynamon i sok z cytryny i ponownie wymieszaj.
  6. Gorące jabłka przełóż do wyparzonych i suchych słoików.
  7. Dokładnie zakręć nowymi zakrętkami, odwróć słoiki do góry dnem i owiń grubym kocem.
  8. Pozostaw na 24 godziny do całkowitego wystudzenia, a słoiki powinny się zassać.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Są gęste, aromatyczne i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Są gęste, aromatyczne i delikatne
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Przygotowałem na śniadanie, gdy piekarnia była zamknięta. Rodzina zjadła do ostatniego okruszka
Przygotowałem na śniadanie, gdy piekarnia była zamknięta. Rodzina zjadła do ostatniego okruszka
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu