Pieczone jabłka to deser z dzieciństwa. Przepis uzupełniłam o pyszny dodatek

Mój dziadek nigdy nie piekł ciast, ale jesienią serwował deser, za którym wszyscy przepadali. Jabłka pieczone w piekarniku z dodatkami to rarytas w stylu retro, jednak warto do niego wracać. Już sam jego zapach poprawia humor w chłodny i pochmurny dzień.

pieczone jabłkaTo pyszny i zdrowy jesienny deser.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Jeśli uważasz, że w szarlotce najlepsze są jabłka, ten deser jest dla ciebie. Choć do pieczonych jabłek można dokładać różne dodatki, to właśnie te owoce są tutaj w roli głównej. Taki rarytas jest prosty i szybki do przygotowania. Będzie gotowy znacznie szybciej niż szarlotka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ubij miód i dodaj do napoju. Lepsze niż kawa z sieciówki

Nawet na podwieczorek

Do pieczonych jabłek pasuje mnóstwo dodatków. Na początku listy są oczywiście konfitury, orzechy, miód, suszone owoce, rodzynki. Można z nich tworzyć dowolne kompozycje. Jeśli jabłka mają być bardziej pożywne, bo chcesz je na przykład podać na drugie śniadanie czy podwieczorek, dobrze je nadziać masłem orzechowym czy płatkami owsianymi. Wypróbowałam pieczone jabłka na wiele sposobów, ale ostatnio najczęściej przygotowuje je z cynamonową kruszonką. W takiej deserowo-szarlotkowej formie bardzo smakują mojej rodzinie. Nie ma chyba przyprawy, która bardziej pasuje do jabłek niż cynamon.

Najlepsze gatunki jabłek do pieczenia

Do tego deseru nadaje się większość jabłek, ale zawsze wybieram te lekko kwaskowe. Według mnie są najsmaczniejsze. Po upieczeniu ich naturalne cukry uwalniają się i jabłka wcale nie są kwaśne. Idealne są owoce starych odmian, z grubą skórką, która nie pęka podczas pieczenia. Warto sięgać po szare i złote renety, boikeny, a także po antonówki. Z nowszych odmian sprawdzi się mutsu. Jabłka do zapiekania powinny mieć zwarty miąższ. Pieką się dłużej, ale mają potem kremową, nie wodnistą konsystencję.

Jabłka z cynamonową kruszonką

Składniki:

  • 4 jabłka,
  • 3 łyżki rodzynek lub żurawiny,
  • 3 łyżki orzechów włoskich drobno posiekanych,
  • 3 łyżki syropu klonowego.

Kruszonka:

  • 50 g masła,
  • 40 g cukru pudru,
  • 75 g mąki pszennej,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • cukier brązowy do smaku, opcjonalnie.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyj i odetnij wierzch. Wydrąż gniazda nasienne.
  2. Do środka każdego jabłka dodaj orzechy, rodzynki i syrop klonowy.
  3. Wszystkie składniki kruszonki połącz ze sobą i rozcieraj, by powstały okruszki.
  4. Wierzch jabłek posyp obficie kruszonką i brązowym cukrem.
  5. Tak przygotowane jabłka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 30 minut.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯