Kasia Tusk pokazała swoje sezonowe śniadanie. Potrzebne będą śliwki

We wrześniu jesień zbliża się nieuchronnie. Jednak nowa pora roku ma też swoje plusy, bo pojawiają się sezonowe owoce, zmieniają się nasze posiłki. Katarzyna Tusk pokazała na blogu swoje najpyszniejsze śniadanie, które przygotowuje właśnie teraz.

Kasia Tusk podzieliła się przepisem na śniadanie ze śliwkamiKasia Tusk podzieliła się przepisem na śniadanie ze śliwkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Facebook | @makelifeeasierplofficial
Dorota Gepert

Katarzyna Tusk, blogerka, założycielka marki odzieżowej, autorka książek, od lat dzieli się w sieci przemyśleniami na temat mody, pielęgnacji, podróży. Udostępnia prywatne kadry — obserwatorzy mogą zobaczyć ją w domowym zaciszu w ukochanym Sopocie. Lubi wtedy gotować. Niedawno na blogu Make Life Easier pokazała swoje ulubione, sezonowe śniadanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hummus w trzech pysznych odsłonach. Klasyczny, z bobem i z burakiem zachwyci każdego

Sezonowo, czyli najlepiej

Katarzyna Tusk udowadnia, że wcale nie potrzeba drogich i wyszukanych produktów, by przygotować pyszne śniadanie, jak z najlepszej kawiarni. Wystarczy postawić na sezonowe owoce.

– Najpyszniejsze i najprostsze śniadania z sezonowymi owocami – śliwki podsmażone na maśle z cynamonem, jogurt, płatki owsiane, łyżka mielonych migdałów, prażone orzechy laskowe i listek mięty – tak je przedstawia blogerka.

Nie tylko cynamon

Kasia Tusk nie pisze dokładnie, jak przygotować takie śniadanie, bo to bardzo proste. Mamy jednak kilka podpowiedzi. Jeśli chodzi o śliwki, najlepiej sięgnąć po węgierki. Mają mniej soku i są idealne do przesmażania. Pozostaną jędrne i nie rozpadną się. Wystarczy rozgrzać odrobinę masła i wrzucić wypestkowane i pokrojone na mniejsze kawałki śliwki. Do doprawienia świetny jest cynamon, ale można też użyć szczypty kardamonu. Te owoce też pysznie smakują przesmażone na miodzie. Jogurt sprawdzi się naturalny, o jak najkrótszym składzie.

Z letnim akcentem

Płatki owsiane? Będą idealne te, które nie są rozdrabniane, czyli raczej nie błyskawiczne, ale na przykład górskie. Jeśli chcesz by były bardziej chrupiące, podpraż je na suchej patelni razem z orzechami laskowymi i migdałami (nie trzeba ich mielić, jak sugeruje blogerka). A listek mięty? To taki miły letni i orzeźwiający akcent.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości