Kasia Tusk pokazała swoje sezonowe śniadanie. Potrzebne będą śliwki

We wrześniu jesień zbliża się nieuchronnie. Jednak nowa pora roku ma też swoje plusy, bo pojawiają się sezonowe owoce, zmieniają się nasze posiłki. Katarzyna Tusk pokazała na blogu swoje najpyszniejsze śniadanie, które przygotowuje właśnie teraz.

Kasia Tusk podzieliła się przepisem na śniadanie ze śliwkamiKasia Tusk podzieliła się przepisem na śniadanie ze śliwkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Facebook | @makelifeeasierplofficial
Dorota Gepert

Katarzyna Tusk, blogerka, założycielka marki odzieżowej, autorka książek, od lat dzieli się w sieci przemyśleniami na temat mody, pielęgnacji, podróży. Udostępnia prywatne kadry — obserwatorzy mogą zobaczyć ją w domowym zaciszu w ukochanym Sopocie. Lubi wtedy gotować. Niedawno na blogu Make Life Easier pokazała swoje ulubione, sezonowe śniadanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hummus w trzech pysznych odsłonach. Klasyczny, z bobem i z burakiem zachwyci każdego

Sezonowo, czyli najlepiej

Katarzyna Tusk udowadnia, że wcale nie potrzeba drogich i wyszukanych produktów, by przygotować pyszne śniadanie, jak z najlepszej kawiarni. Wystarczy postawić na sezonowe owoce.

– Najpyszniejsze i najprostsze śniadania z sezonowymi owocami – śliwki podsmażone na maśle z cynamonem, jogurt, płatki owsiane, łyżka mielonych migdałów, prażone orzechy laskowe i listek mięty – tak je przedstawia blogerka.

Nie tylko cynamon

Kasia Tusk nie pisze dokładnie, jak przygotować takie śniadanie, bo to bardzo proste. Mamy jednak kilka podpowiedzi. Jeśli chodzi o śliwki, najlepiej sięgnąć po węgierki. Mają mniej soku i są idealne do przesmażania. Pozostaną jędrne i nie rozpadną się. Wystarczy rozgrzać odrobinę masła i wrzucić wypestkowane i pokrojone na mniejsze kawałki śliwki. Do doprawienia świetny jest cynamon, ale można też użyć szczypty kardamonu. Te owoce też pysznie smakują przesmażone na miodzie. Jogurt sprawdzi się naturalny, o jak najkrótszym składzie.

Z letnim akcentem

Płatki owsiane? Będą idealne te, które nie są rozdrabniane, czyli raczej nie błyskawiczne, ale na przykład górskie. Jeśli chcesz by były bardziej chrupiące, podpraż je na suchej patelni razem z orzechami laskowymi i migdałami (nie trzeba ich mielić, jak sugeruje blogerka). A listek mięty? To taki miły letni i orzeźwiający akcent.

Wybrane dla Ciebie

Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Upycham w słoikach i zakręcam. Zimą dziękuję sobie za tę botwinkę
Upycham w słoikach i zakręcam. Zimą dziękuję sobie za tę botwinkę
Nacieram nim jedną stronę kotletów, panieruję i smażę. To najlepsze schabowe pod słońcem
Nacieram nim jedną stronę kotletów, panieruję i smażę. To najlepsze schabowe pod słońcem