Małgorzata Pieczyńska tylko miesza składniki. Jej śniadaniowa drożdżówka smakuje obłędnie
Małgorzata Pieczyńska wie, co zrobić, by jej bliscy dobrze zaczęli dzień. Przygotowuje dla nich pyszne drożdżowe ciasto z sezonowymi owocami. Chociaż "przygotowuje" to chyba złe słowo. Aktorka twierdzi, że ta drożdżówka robi się sama. Podzieliła się przepisem.
12.08.2024 06:53
Małgorzata Pieczyńska gra w spektaklach teatralnych i od lat wciela się w postać Aleksandry Chodakowskiej w serialu "M jak Miłość". Ta rola przyniosła jej największą rozpoznawalność. Jednak aktorka nie jest kojarzona wyłącznie ze swoją pracą zawodową. Wszyscy chcieliby wiedzieć, jak po sześćdziesiątce udaje się jej zachować zgrabną sylwetkę. Małgorzata Pieczyńska na swoich kanałach w mediach społecznościowych pokazuje swój aktywny tryb życia, zachęca do ćwiczeń, ale też dzieli się przepisami. Niekoniecznie są to tylko dietetyczne smakołyki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nie rezygnuj ze słodkości
Mimo że aktorka ma nienaganną figurę, jej dieta wcale nie jest restrykcyjna. Jak często podkreśla w wywiadach, zrezygnowała tylko z jednego, a mianowicie z mięsa. Przeszła na dietę wegetariańską z trzech powodów: ekologicznego, zdrowotnego i etycznego. Nie zrezygnowała ze słodkości, które czasami przygotowuje dla swojej rodziny. Latem na śniadanie podaje wspaniałą drożdżówkę z owocami. To ciasto świetnie smakuje z brzoskwiniami, jabłkami, śliwkami, malinami czy morelami. A jego przygotowanie jest bardzo proste i nie ma nic wspólnego z długim wyrabianiem. Aktorka zrobiła je wieczorem, a wcześniej pracowała w ogródku i była na planie zdjęciowym.
Zamieszaj wieczorem
Aktorka preferuje ciasto drożdżowe, które często nazywane jest "sypanym" lub "dla leniwych". Wszystko przygotowuje sobie wieczorem, rano tylko jeszcze raz miesza składniki i wkłada do piekarnika. Z pewnością budzi zapach tej obłędnej, maślanej drożdżówki. Zacząć dzień od kawałka ciepłego, idealnie wyrośniętego ciasta z owocami? Marzenie. Aż chciałoby się wprosić do Małgorzaty Pieczyńskiej. Póki co można skorzystać z jej przepisu, który podaje na swoim profilu na Instagramie.
Drożdżówka śniadaniowa Małgorzaty Pieczyńskiej
Składniki:
- 5 dag drożdży,
- 3 jajka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1 szklanka mleka,
- 125 g masła,
- pół kg przesianej mąki.
Dodatkowo:
- ulubione owoce,
- cynamon do smaku,
- rodzynki i skórka pomarańczowa lub cytrynowa (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Aktorka radzi, by wszystkie składniki wieczorem wymieszać, jak podkreśla, robi to byle jak. Przygotowane ciasto przykrywa ściereczką i odstawia na całą noc.
- Rano ponownie miesza ciasto. Dodaje namoczone wcześniej rodzynki.
- Ciasto przekłada do foremek, które wcześniej smaruje masłem i posypuje siemieniem lnianym, bułką tartą lub płatkami owsianymi.
- Na wierzchu układa pokrojone na cząstki owoce i posypuje cynamonem oraz skórką startą z cytryny.
- Ciasto piecze 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
- Aktorka podkreśla, że ważne jest, aby ciasto mogło spokojnie wystygnąć przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. I gotowe!