Te jabłka są najlepsze do szarlotki. Wyjdzie pyszna i nie będzie się rozpadać

Wyczekany i wytęskniony przez wielu smakoszy sezon na wypieki ze świeżymi, młodymi jabłkami właśnie wystartował. Jeśli chodzi o ciasta z tymi owocami, dość trudno przekonujemy się do nowości. Mamy olbrzymi sentyment do starych, rodzinnych receptur. Jeśli się z tym zgadzasz, wypróbuj rodzinny przepis na szarlotkę z papierówkami.

Kawałek szarlotki obsypanej cukrem pudremKawałek szarlotki obsypanej cukrem pudrem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | PHOTOHUNTER
Dorota Gepert

Szarlotki kojarzą się z wrześniem, bo wtedy wybór jabłek jest największy. Ale wcale nie trzeba czekać jeszcze kilka tygodni. Jabłka, które pojawiają się jako pierwsze, w tym papierówki, są idealne do wypieków. Są delikatne, lekko kwaskowate i łatwo się odgniatają. Nie nadają się do przewożenia, więc sprzedawane są głównie lokalnie. Warto je kupić i upiec pierwszą w sezonie szarlotkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pistacjowe rollsy piekę na okrągło. Szybko się robią, a jeszcze szybciej znikają

Papierówki idealne do szarlotki

Druga połowa lipca i początek sierpnia to czas, w którym papierówki dojrzewają i są gotowe do zbiorów. Często używa się ich do przygotowania dżemów, powideł i soków, gdzie papierówki, ze względu na swój kwaskowaty smak, doskonale się odnajdują. Idealnie sprawdzają się także do placków i racuchów, ale jednak chyba najpyszniejszy sposób na papierówki, to szarlotka.

Jeśli po zrobieniu szarlotki zostaną ci jabłka, zjedz je na surowo. Papierówki mają w składzie głównie wodę, błonnik i niewiele kalorii. Zawierają też sód, potas, magnez, wapń i żelazo, witaminy A, E, C i B. Najlepiej jeść je bez obierania, bo cenne substancje znajdują się tuż pod skórką. To doskonałe owoce dla wszystkich, którzy dbają o linię i dobrze działający układ pokarmowy.

Pierwsza szarlotka w sezonie

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 250 g masła,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 80 g cukru,
  • 4 żółtka,
  • 1 op. cukru z wanilią,
  • 2 kg jabłek, na przykład papierówek,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • cukier puder do posypania,
  • 3 łyżki kaszy manny lub bułki tartej.

Sposób przygotowania:

  1. Z mąki, cukru, proszku do pieczenia, żółtek i drobno posiekanego masła zagnieć ciasto. Owiń je folią spożywczą i schładzaj przez około godzinę w lodówce.
  2. Jabłka obierz i pokrój w plasterki, wymieszaj z cukrem z wanilią i cynamonem.
  3. Schłodzone ciasto podziel na dwie równe części i każdą rozwałkuj na wielkość blaszki do pieczenia.
  4. Jedną część ciasta przenieść do blaszki i posyp warstwą kaszy manny (lub bułki tartej).
  5. Następnie rozłóż jabłka i przykryj drugą warstwą ciasta. Możesz ją też zetrzeć na tarce.
  6. Szarlotkę włóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piecz około godziny. Przed podaniem możesz posypać ją cukrem pudrem.
Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa