Te jabłka są najlepsze do szarlotki. Wyjdzie pyszna i nie będzie się rozpadać
Wyczekany i wytęskniony przez wielu smakoszy sezon na wypieki ze świeżymi, młodymi jabłkami właśnie wystartował. Jeśli chodzi o ciasta z tymi owocami, dość trudno przekonujemy się do nowości. Mamy olbrzymi sentyment do starych, rodzinnych receptur. Jeśli się z tym zgadzasz, wypróbuj rodzinny przepis na szarlotkę z papierówkami.
08.08.2024 13:53
Szarlotki kojarzą się z wrześniem, bo wtedy wybór jabłek jest największy. Ale wcale nie trzeba czekać jeszcze kilka tygodni. Jabłka, które pojawiają się jako pierwsze, w tym papierówki, są idealne do wypieków. Są delikatne, lekko kwaskowate i łatwo się odgniatają. Nie nadają się do przewożenia, więc sprzedawane są głównie lokalnie. Warto je kupić i upiec pierwszą w sezonie szarlotkę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Papierówki idealne do szarlotki
Druga połowa lipca i początek sierpnia to czas, w którym papierówki dojrzewają i są gotowe do zbiorów. Często używa się ich do przygotowania dżemów, powideł i soków, gdzie papierówki, ze względu na swój kwaskowaty smak, doskonale się odnajdują. Idealnie sprawdzają się także do placków i racuchów, ale jednak chyba najpyszniejszy sposób na papierówki, to szarlotka.
Jeśli po zrobieniu szarlotki zostaną ci jabłka, zjedz je na surowo. Papierówki mają w składzie głównie wodę, błonnik i niewiele kalorii. Zawierają też sód, potas, magnez, wapń i żelazo, witaminy A, E, C i B. Najlepiej jeść je bez obierania, bo cenne substancje znajdują się tuż pod skórką. To doskonałe owoce dla wszystkich, którzy dbają o linię i dobrze działający układ pokarmowy.
Pierwsza szarlotka w sezonie
Składniki:
- 300 g mąki pszennej,
- 250 g masła,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 80 g cukru,
- 4 żółtka,
- 1 op. cukru z wanilią,
- 2 kg jabłek, na przykład papierówek,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- cukier puder do posypania,
- 3 łyżki kaszy manny lub bułki tartej.
Sposób przygotowania:
- Z mąki, cukru, proszku do pieczenia, żółtek i drobno posiekanego masła zagnieć ciasto. Owiń je folią spożywczą i schładzaj przez około godzinę w lodówce.
- Jabłka obierz i pokrój w plasterki, wymieszaj z cukrem z wanilią i cynamonem.
- Schłodzone ciasto podziel na dwie równe części i każdą rozwałkuj na wielkość blaszki do pieczenia.
- Jedną część ciasta przenieść do blaszki i posyp warstwą kaszy manny (lub bułki tartej).
- Następnie rozłóż jabłka i przykryj drugą warstwą ciasta. Możesz ją też zetrzeć na tarce.
- Szarlotkę włóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piecz około godziny. Przed podaniem możesz posypać ją cukrem pudrem.