Siostra Anastazja serwuje roladę z jabłkami. Nawet szarlotka może się schować

Są już pierwsze letnie jabłka i rozpoczynamy sezon na wypieki z tymi owocami. Wiadomo, że jest ich mnóstwo. Siostra Anastazja zaczyna od "górnej półki". Rolada to nie jest bardzo prosty wypiek, ale za to smak ma wspaniały i zawsze robi efekt "wow" podana na stół.

Domowa rolada to świetny pomysł na rodzinne imprezy. Domowa rolada to świetny pomysł na rodzinne imprezy.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Shaiith Nowak Jacek
Dorota Gepert

Pierwsze krajowe jabłka zaczęły już się pojawiać, więc już chodzą na głowie pyszne desery z tymi owocami w roli głównej. Mięciutka rolada z jabłkowym nadzieniem to propozycja siostry Anastazji. Deser wprost rozpływa się w ustach. Idealnie sprawdzi się na większe okazje, bo na stole prezentuje się naprawdę bajecznie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Kinder Country bez pieczenia robię na okrągło. Ciągle słyszę prośby o dokładki

Odpowiednie zwijanie

Słodkie rolady uchodzą za wyższy stopień cukiernictwa. Często porównywane są z tortami. I to by się zgadzało, bo również trzeba upiec biszkopt. Dalej jednak jest już inaczej. W przypadku rolady najtrudniejsza czynność to zwijanie. Trzeba to zrobić ostrożnie i delikatnie, siostra Anastazja ma na to swój sposób. Żeby rolada nie popękała, jeszcze ciepły biszkopt zawija w rulon przy pomocy czystej ściereczki. Potem wkłada masę jabłkową, a roladę zawija w folię spożywczą i wstawia do lodówki. Wtedy biszkopt i jabłka dobrze się połączą, a rolada ma zwartą konsystencję i nie kruszy się podczas krojenia.

Rolada jabłkowa według siostry Anastazji

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 jajek,
  • szczypta soli,
  • 120 g mąki pszennej,
  • torebka cukru wanilinowego,
  • 120 g cukru,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.

Masa jabłkowa:

  • opakowanie galaretki cytrynowej,
  • 1 kilogram jabłek,
  • cukier puder do smaku,
  • płaska łyżeczka cynamonu.

Dodatkowo:

  • cukier puder do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od biszkoptu. Białka i żółtka oddziel od siebie. Te pierwsze zmiksuj z solą na sztywno, potem dodaj oba cukry, a następnie stopniowo żółtka. Ucieraj masę na średnich obrotach, aż powstanie spójna masa. Do masy dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszaj delikatnie łyżką.
  2. Ciasto wlej na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz około 15-20 minut, wyjmij z pieca, wyłóż na czystą ściereczkę i zawiń delikatnie w rulon, odstaw do całkowitego ostygnięcia.
  3. Przygotuj masę jabłkową. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce, a potem upraż na patelni z dodatkiem cynamonu, dodaj suchą galaretkę i smaż, aż żelatyna całkowicie się rozpuści i zagęści owoce. Do gotowych jabłek dodaj cukier puder, żeby osłodzić masę, ostudź.
  4. Biszkopt delikatnie rozwiń, posmaruj go równomiernie masę jabłkową, zawiń ponownie w rulon, owiń folią spożywczą, żeby ciasto się skleiło i wstaw do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem udekoruj roladę cukrem pudrem.


Wybrane dla Ciebie
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa