Robisz tak z jabłkiem? Dietetyk przestrzega przed tą praktyką

Jabłka dostępne są w Polsce cały rok, toteż w naszej diecie zajmują specjalne miejsce. Nie bez powodu należą do najzdrowszych owoców na świecie, ale warto pamiętać o jednej kwestii, chcąc korzystać w pełni z ich dobrodziejstw. Wspomniał o niej dietetyk kliniczny dr Michał Wrzosek.

Dietetyk wypowiedział się na temat jabłekDietetyk wypowiedział się na temat jabłek
Źródło zdjęć: © Instagram: michal_wrzosek (screenshot)

Dr Michał Wrzosek to dietetyk kliniczny i trener sportowy. Jest autorem Metody Respo - jedynej polskiej diety, której efektywność potwierdzono w badaniach naukowych. W mediach społecznościowych dzieli się wiedzą na temat szeroko pojętej dietetyki i stylu życia. W jednym z filmików opublikowanych na Instagramie podniósł temat wody z kiszonych ogórków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak teriyaki z ryżem to przepis na pyszny obiad w azjatyckim stylu. Z łatwością zrobisz go w domu

Czy jabłka są zdrowe? Dietetyk wyjaśnia

Dietetyk kliniczny dr Michał Wrzosek apeluje, by nie obierać jabłek ze skórki. W krótkim filmiku udostępnionym na Instagramie przypomina, że to właśnie skórka jest najbardziej zasobną w prozdrowotne substancje częścią owocu.

– Obierając jabłko, wyrzucasz do kosza potas, witaminę C czy beta-karoten. Oczywiście, że jabłko samo w sobie też je ma, ale mniej. Obierając skórkę, wyrzucasz do kosza też błonnik, który daje ci sytość. Skórka to skarbnica antyoksydantów, które chronią nasze komórki przed uszkodzeniami – wyjaśnia dr Michał Wrzosek. Ciekawostką jest to, że czerwona skórka ma w sobie 2,5 razy więcej antyoksydantów niż miąższ.

Wiele osób obawia się jedzenia owoców czy warzyw ze skórką ze względu na obecne na nich pozostałości pestycydów. Dr Wrzosek przyznaje, że skórki są nimi zanieczyszczone, ale większość dostępnych w sklepach owoców nie przekracza norm. Ponadto dokładnie mycie owoców pozwoli zmniejszyć ilość pozostałości po pestycydach nawet o połowę.

Jak prawidłowo myć owoce, by pozbyć się pestycydów?

Dwuetapowe mycie owoców, najpierw w kąpieli kwasowej, a później w zasadowej, pozwoli na pozbycie się zanieczyszczeń, bakterii i pozostałości pestycydów ze skórki. Owoce najpierw należy zanurzyć w wodzie o kwasowym odczynie, tj. z dodatkiem octu jabłkowego lub kwasku cytrynowego. Dzięki temu pozbędziesz się bakterii ze skórki.

Następnie owoce powinny znaleźć się w roztworze zasadowym, czyli w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej. Wystarczą 2 łyżeczki sody oczyszczonej na litr wody. W takim roztworze owoce powinny spędzić 15 minut. Ten prosty trik pozwoli na usunięcie resztek pestycydów i konserwantów ze skórki. Oczywiście następnie należy owoce wypłukać pod bieżącą wodą.

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione