Robisz tak z jabłkiem? Dietetyk przestrzega przed tą praktyką
Jabłka dostępne są w Polsce cały rok, toteż w naszej diecie zajmują specjalne miejsce. Nie bez powodu należą do najzdrowszych owoców na świecie, ale warto pamiętać o jednej kwestii, chcąc korzystać w pełni z ich dobrodziejstw. Wspomniał o niej dietetyk kliniczny dr Michał Wrzosek.
30.07.2024 16:17
Dr Michał Wrzosek to dietetyk kliniczny i trener sportowy. Jest autorem Metody Respo - jedynej polskiej diety, której efektywność potwierdzono w badaniach naukowych. W mediach społecznościowych dzieli się wiedzą na temat szeroko pojętej dietetyki i stylu życia. W jednym z filmików opublikowanych na Instagramie podniósł temat wody z kiszonych ogórków.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czy jabłka są zdrowe? Dietetyk wyjaśnia
Dietetyk kliniczny dr Michał Wrzosek apeluje, by nie obierać jabłek ze skórki. W krótkim filmiku udostępnionym na Instagramie przypomina, że to właśnie skórka jest najbardziej zasobną w prozdrowotne substancje częścią owocu.
– Obierając jabłko, wyrzucasz do kosza potas, witaminę C czy beta-karoten. Oczywiście, że jabłko samo w sobie też je ma, ale mniej. Obierając skórkę, wyrzucasz do kosza też błonnik, który daje ci sytość. Skórka to skarbnica antyoksydantów, które chronią nasze komórki przed uszkodzeniami – wyjaśnia dr Michał Wrzosek. Ciekawostką jest to, że czerwona skórka ma w sobie 2,5 razy więcej antyoksydantów niż miąższ.
Wiele osób obawia się jedzenia owoców czy warzyw ze skórką ze względu na obecne na nich pozostałości pestycydów. Dr Wrzosek przyznaje, że skórki są nimi zanieczyszczone, ale większość dostępnych w sklepach owoców nie przekracza norm. Ponadto dokładnie mycie owoców pozwoli zmniejszyć ilość pozostałości po pestycydach nawet o połowę.
Jak prawidłowo myć owoce, by pozbyć się pestycydów?
Dwuetapowe mycie owoców, najpierw w kąpieli kwasowej, a później w zasadowej, pozwoli na pozbycie się zanieczyszczeń, bakterii i pozostałości pestycydów ze skórki. Owoce najpierw należy zanurzyć w wodzie o kwasowym odczynie, tj. z dodatkiem octu jabłkowego lub kwasku cytrynowego. Dzięki temu pozbędziesz się bakterii ze skórki.
Następnie owoce powinny znaleźć się w roztworze zasadowym, czyli w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej. Wystarczą 2 łyżeczki sody oczyszczonej na litr wody. W takim roztworze owoce powinny spędzić 15 minut. Ten prosty trik pozwoli na usunięcie resztek pestycydów i konserwantów ze skórki. Oczywiście następnie należy owoce wypłukać pod bieżącą wodą.