Robisz tak z jabłkiem? Dietetyk przestrzega przed tą praktyką

Jabłka dostępne są w Polsce cały rok, toteż w naszej diecie zajmują specjalne miejsce. Nie bez powodu należą do najzdrowszych owoców na świecie, ale warto pamiętać o jednej kwestii, chcąc korzystać w pełni z ich dobrodziejstw. Wspomniał o niej dietetyk kliniczny dr Michał Wrzosek.

Dietetyk wypowiedział się na temat jabłekDietetyk wypowiedział się na temat jabłek
Źródło zdjęć: © Instagram: michal_wrzosek (screenshot)

Dr Michał Wrzosek to dietetyk kliniczny i trener sportowy. Jest autorem Metody Respo - jedynej polskiej diety, której efektywność potwierdzono w badaniach naukowych. W mediach społecznościowych dzieli się wiedzą na temat szeroko pojętej dietetyki i stylu życia. W jednym z filmików opublikowanych na Instagramie podniósł temat wody z kiszonych ogórków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak teriyaki z ryżem to przepis na pyszny obiad w azjatyckim stylu. Z łatwością zrobisz go w domu

Czy jabłka są zdrowe? Dietetyk wyjaśnia

Dietetyk kliniczny dr Michał Wrzosek apeluje, by nie obierać jabłek ze skórki. W krótkim filmiku udostępnionym na Instagramie przypomina, że to właśnie skórka jest najbardziej zasobną w prozdrowotne substancje częścią owocu.

– Obierając jabłko, wyrzucasz do kosza potas, witaminę C czy beta-karoten. Oczywiście, że jabłko samo w sobie też je ma, ale mniej. Obierając skórkę, wyrzucasz do kosza też błonnik, który daje ci sytość. Skórka to skarbnica antyoksydantów, które chronią nasze komórki przed uszkodzeniami – wyjaśnia dr Michał Wrzosek. Ciekawostką jest to, że czerwona skórka ma w sobie 2,5 razy więcej antyoksydantów niż miąższ.

Wiele osób obawia się jedzenia owoców czy warzyw ze skórką ze względu na obecne na nich pozostałości pestycydów. Dr Wrzosek przyznaje, że skórki są nimi zanieczyszczone, ale większość dostępnych w sklepach owoców nie przekracza norm. Ponadto dokładnie mycie owoców pozwoli zmniejszyć ilość pozostałości po pestycydach nawet o połowę.

Jak prawidłowo myć owoce, by pozbyć się pestycydów?

Dwuetapowe mycie owoców, najpierw w kąpieli kwasowej, a później w zasadowej, pozwoli na pozbycie się zanieczyszczeń, bakterii i pozostałości pestycydów ze skórki. Owoce najpierw należy zanurzyć w wodzie o kwasowym odczynie, tj. z dodatkiem octu jabłkowego lub kwasku cytrynowego. Dzięki temu pozbędziesz się bakterii ze skórki.

Następnie owoce powinny znaleźć się w roztworze zasadowym, czyli w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej. Wystarczą 2 łyżeczki sody oczyszczonej na litr wody. W takim roztworze owoce powinny spędzić 15 minut. Ten prosty trik pozwoli na usunięcie resztek pestycydów i konserwantów ze skórki. Oczywiście następnie należy owoce wypłukać pod bieżącą wodą.

Wybrane dla Ciebie

Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak