Niepotrzebnie obierasz ten owoc ze skórki. Jest nie tylko jadalna, ale również zdrowa

Kiwi to jeden z najpopularniejszych i najłatwiej dostępnych owoców egzotycznych w Polsce. Można cieszyć się jego smakiem przez cały rok, co szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowym, gdy sezonowe owoce nie są już dostępne. Okazuje się, że poza słodkim wnętrzem jadalna jest również skórka.

Skórka kiwi - PysznościSkórka kiwi - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva
Ewa Malinowska

Włochata, brązowa i niezbyt gruba skórka najczęściej ląduje w koszu na śmieci. Jej wygląd może odpychać, ale jest w pełni jadalna. Do tego zdrowa i całkiem smaczna, gdy już przekonasz się do jej zjedzenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczny makaron z sosem dyniowym. Nie można sobie wymarzyć lepszego obiadu lub kolacji

Czy kiwi jest zdrowe?

Kiwi jest jednym z najlepszych źródeł witaminy C, która jest niezbędna do wzmocnienia układu odpornościowego, przeciwdziałania infekcjom i wspierania zdrowia skóry. Jest również dobrym źródłem potasu, który pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Znajdujące się w nim foliany biorą udział w syntezie komórek ustrojowych, w tym czerwonych krwinek.

Kiwi - Pyszności
Kiwi - Pyszności © Canva

Zjedzenie 100 gramów kiwi, (czyli w przybliżeniu jedna duża sztuka) zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C w ponad 100%. Kiwi może poprawić jakość i długość snu, skracając czas zasypiania i zmniejszając liczbę przebudzeń w ciągu nocy. W badaniu przeprowadzonym na grupie 24 ochotników, którzy spożywali dwie sztuki kiwi godzinę przed snem, stwierdzono, że owoce te poprawiły czas zasypiania o 13 proc., zmniejszyły liczbę przebudzeń w ciągu nocy o połowę i wydłużyły całkowity czas snu o 25 proc.

Kiwi jedz ze skórką

Skórki kiwi są bogatym źródłem składników odżywczych, szczególnie błonnika, kwasu foliowego i witaminy E. Jedzenie skórek może zwiększyć ilość błonnika o połowę, podnieść zawartość kwasu foliowego o 32 proc., i zwiększyć ilość witaminy E o 34 proc. w porównaniu do zjadania tylko miąższu. W skórce znaleźć można również więcej antyoksydantów. To również dodatkowa porcja witaminy C, potas i magnez. Skóra kiwi jest bogata w luteinę i zeaksantynę, które są niezbędne dla zdrowych oczu. Oczywiście, jeśli masz opory przed włochatą skórką, to możesz śmiało dalej obierać ją przed zjedzeniem. Nie musisz się jednak obawiać tego, że jest niejadalna.

Kiwi ze skórką - Pyszności
Kiwi ze skórką - Pyszności © Canva
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat