Już nie trafiam na kwaśne mandarynki. Sąsiadka zdradziła mi trik, jak wybrać najsłodsze
Mandarynki pachną świętami (albo święta mandarynkami). Mimo że są dostępne cały rok, właśnie teraz sięgamy po nie najchętniej. Niestety często zdarza się, że zamiast słodkich i soczystych wybieramy te suche i kwaśne okazy. Jak więc uniknąć takiego rozczarowania? Jak rozpoznać słodkie mandarynki w sklepie?
29.10.2023 11:32
Już nie kupuję kwaśnych mandarynek. Po niezliczonej ilości porażek nauczyłam się rozpoznawać słodkie owoce. Jak? Sąsiadka podpowiedziała mi, żeby zwracać uwagę przede wszystkim na kolor i kształt mandarynek, a także na ich zapach i twardość. Nie bez znaczenia jest również kraj pochodzenia owoców oraz kolor korzonka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Po czym poznać słodkie mandarynki? Zwróć uwagę na kolor i kształt owoców
Kolor skórki mandarynki jest jednym z najważniejszych wskaźników jej słodyczy. Im bardziej intensywny, im bardziej pomarańczowy, tym lepiej. Ponadto skórka słodkich mandarynek nie ma zielonych plam lub przebarwień. Jeśli widzisz takie na owocach, oznacza to, że nie dojrzały wystarczająco lub były przechowywane w zbyt niskiej temperaturze.
Kształt i wielkość mandarynek również mogą podpowiedzieć wiele o ich smaku. Idealne owoce są zwykle okrągłe lub lekko spłaszczone, bez wyraźnych guzków lub fałd. Słodkie mandarynki to również takie ani za duże, ani za małe - powinny mieścić się w dłoni.
Takich mandarynek szukaj w sklepie. Będą słodkie i soczyste
Słodkie mandarynki są zwykle miękkie i sprężyste w dotyku, ale nie nadmiernie. Jeśli owoc jest zbyt twardy, najpewniej jeszcze nie dojrzał dostatecznie. Natomiast te miękkie okazy są zazwyczaj przejrzałe lub zgniłe. Idealna mandarynka powinna mieć skórkę dobrze przylegającą do miąższu, ale łatwą do oderwania. Powinna też mieć soczysty i elastyczny miąższ, który nie rozpada się pod naciskiem. Wyraźnie ciężki owoc to oznaka soczystości.
Zobacz także
Zapach mandarynki to ostatnia, ale nie mniej ważna cecha, która pomoże ocenić jej słodycz. Słodkie mandarynki mają intensywny i przyjemny zapach cytrusowy, który można wyczuć nawet przez skórkę. Zapach powinien być świeży i orzeźwiający, bez nut goryczy lub kwaśności. Jeśli owoc nie pachnie niczym lub ma nieprzyjemny zapach, będzie po prostu niesmaczny.
Które mandarynki są najsmaczniejsze? Sprawdź kolor korzonka i kraj pochodzenia owoców
Obecne na sklepowych pólkach mandarynki są importowane z wielu miejsc na świecie. Za najsłodsze i najbardziej soczyste uznaje się owoce marokańskie i hiszpańskie. Tureckie i abchaskie mogą być nieco cierpkie w smaku.
W przypadku mandarynek (i innych cytrusowych owoców) sporo mówi sam korzonek, czyli ten mały punkcik, będący miejscem po gałązce. Korzonek powinien być biały, niewysuszony. Zdrewniały wygląd może świadczyć o zepsuciu produktu lub że owoc został zerwany z drzewa dawno temu i stracił walory smakowe.