Już nie trafiam na kwaśne mandarynki. Sąsiadka zdradziła mi trik, jak wybrać najsłodsze

Mandarynki pachną świętami (albo święta mandarynkami). Mimo że są dostępne cały rok, właśnie teraz sięgamy po nie najchętniej. Niestety często zdarza się, że zamiast słodkich i soczystych wybieramy te suche i kwaśne okazy. Jak więc uniknąć takiego rozczarowania? Jak rozpoznać słodkie mandarynki w sklepie?

Jak wybrać słodkie mandarynki w sklepie?Jak wybrać słodkie mandarynki w sklepie?
Źródło zdjęć: © Pixabay

Już nie kupuję kwaśnych mandarynek. Po niezliczonej ilości porażek nauczyłam się rozpoznawać słodkie owoce. Jak? Sąsiadka podpowiedziała mi, żeby zwracać uwagę przede wszystkim na kolor i kształt mandarynek, a także na ich zapach i twardość. Nie bez znaczenia jest również kraj pochodzenia owoców oraz kolor korzonka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Brioszka leopard szybko stanie się hitem w każdym domu. Przepadają za nią dzieci i dorośli

Po czym poznać słodkie mandarynki? Zwróć uwagę na kolor i kształt owoców

Kolor skórki mandarynki jest jednym z najważniejszych wskaźników jej słodyczy. Im bardziej intensywny, im bardziej pomarańczowy, tym lepiej. Ponadto skórka słodkich mandarynek nie ma zielonych plam lub przebarwień. Jeśli widzisz takie na owocach, oznacza to, że nie dojrzały wystarczająco lub były przechowywane w zbyt niskiej temperaturze.

Kształt i wielkość mandarynek również mogą podpowiedzieć wiele o ich smaku. Idealne owoce są zwykle okrągłe lub lekko spłaszczone, bez wyraźnych guzków lub fałd. Słodkie mandarynki to również takie ani za duże, ani za małe - powinny mieścić się w dłoni.

Słodkie mandarynki mają wyraźny zapach i intensywny kolor
Słodkie mandarynki mają wyraźny zapach i intensywny kolor © Pixabay

Takich mandarynek szukaj w sklepie. Będą słodkie i soczyste

Słodkie mandarynki są zwykle miękkie i sprężyste w dotyku, ale nie nadmiernie. Jeśli owoc jest zbyt twardy, najpewniej jeszcze nie dojrzał dostatecznie. Natomiast te miękkie okazy są zazwyczaj przejrzałe lub zgniłe. Idealna mandarynka powinna mieć skórkę dobrze przylegającą do miąższu, ale łatwą do oderwania. Powinna też mieć soczysty i elastyczny miąższ, który nie rozpada się pod naciskiem. Wyraźnie ciężki owoc to oznaka soczystości.

Zapach mandarynki to ostatnia, ale nie mniej ważna cecha, która pomoże ocenić jej słodycz. Słodkie mandarynki mają intensywny i przyjemny zapach cytrusowy, który można wyczuć nawet przez skórkę. Zapach powinien być świeży i orzeźwiający, bez nut goryczy lub kwaśności. Jeśli owoc nie pachnie niczym lub ma nieprzyjemny zapach, będzie po prostu niesmaczny.

Które mandarynki są najsmaczniejsze? Sprawdź kolor korzonka i kraj pochodzenia owoców

Obecne na sklepowych pólkach mandarynki są importowane z wielu miejsc na świecie. Za najsłodsze i najbardziej soczyste uznaje się owoce marokańskie i hiszpańskie.  Tureckie i abchaskie mogą być nieco cierpkie w smaku.

W przypadku mandarynek (i innych cytrusowych owoców) sporo mówi sam korzonek, czyli ten mały punkcik, będący miejscem po gałązce. Korzonek powinien być biały, niewysuszony. Zdrewniały wygląd może świadczyć o zepsuciu produktu lub że owoc został zerwany z drzewa dawno temu i stracił walory smakowe.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona
Nie kupuję gotowców. Pity robię z tego przepisu i wyrastają jak szalone
Nie kupuję gotowców. Pity robię z tego przepisu i wyrastają jak szalone
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Biorę serek wiejski i jabłka. Po chwili mam górę pysznych racuchów
Biorę serek wiejski i jabłka. Po chwili mam górę pysznych racuchów
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę