WAŻNE
TERAZ

Tusk po rozmowach z liderami Europy. "Wsparcie obrony powietrznej"

Stanął przed kamerą i pokazał najszybszy sposób obierania mandarynek. Robi to w kilka sekund

Idziemy o zakład, że spożycie mandarynek byłoby jeszcze większe, gdyby nie problem z ich obieraniem. Tak to po prostu jest, że czasem zwyczajnie nam się tego nie chce, a wtedy odkładamy te zdrowe cytrusy na dalszy plan. Mamy idealne rozwiązanie tego problemu. Dowiedz się jak szybko obierać mandarynki. Ten trik jest naprawdę boski.

Jak szybko obierać mandarynkiJak szybko obierać mandarynki - Pyszności; foto: Canva

Ten patent przyda ci się niezależnie od tego, czy jesteś wielką fanką mandarynek i zjadasz je na kilogramy, czy może chciałabyś jeść je częściej, ale masz po dziurki w nosie ich obierania. A może nawet jesteś obiema tymi osobami jednocześnie? W takim przypadku - koniecznie przeczytaj ten artykuł.

Czemu to akurat zimą jemy najwięcej mandarynek?

Grudzień jest miesiącem, podczas którego zjadamy najwięcej tych smacznych owoców. Dlaczego akurat wtedy? Okazuje się, że istnieją trzy powody.

Obrazek
Jak szybko obierać mandarynki - Pyszności; foto: Canva

Pierwszym (i zarazem najbardziej oczywistym) jest pewnego rodzaju konwenans. Nawet ci, którzy nie znają pozostałych powodów do kupowania mandarynek akurat zimą, chcą mieć w domu kosz tych pomarańczowych smakołyków. Bez niego aż ciężko wyobrazić sobie świąteczny wystrój.

Drugim, bardzo słusznym powodem, jest ich niesamowity skład. Zawarte w nich witaminy i minerały dobrze oddziałują na pracę mózgu, wzroku i układu krążenia. Każde wsparcie naszej odporności sezonem jesienno-zimowym jest warte uwagi.

Trzeci powód to ich najlepszy tym okresem smak. Dzieje się tak dlatego, że zimą rozpoczynają się zbiory mandarynek w rejonach basenu śródziemnomorskiego. Transport z Włoch czy Hiszpanii do Polski trwa o wiele krócej niż z Ameryki Południowej, dlatego owoce tam zrywane są już dojrzałe, a przez to niebywale słodkie.

Jak szybko obierać mandarynki?

Jeśli kiedykolwiek miałaś dosyć mozolnego procesu obierania mandarynek, ten trik na pewno ci się przyda. Patent został nam przekazany przez użytkownika Instagrama i dietetyka Marcina Jackowiaka. Na czym polega?

Obrazek
Jak szybko obierać mandarynki - Pyszności; foto: kadr z materiału na Instagramie; konto: mjackowiak_dietetyk

Wystarczy użyć noża. Przetnij mandarynkę na pół. Następnie chwyć jedną połówkę i zacznij delikatnie wypychać owoc od strony skórki. Kiedy mandarynka będzie już ,,tył na przód", cząstki mandarynki będziesz mogła po prostu odrywać.

Jak w swoim filmiku opowiada Jackowiak, na 10 przeprowadzonych prób tylko jedna mandarynka uległa zniszczeniu. Czy warto podjąć takie ryzyko? Oceń sama.

Skoro już mowa o zdrowych owocach, zobacz nasz przepis na jabłka w szlafroczkach. Szczegóły w tym filmiku z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło