Ubij jajka i zalej mandarynki. To najlepszy deser z patelni, który zrobisz w 5 minut

Prosty przepis na deser z mandarynkami w roli głównej. Błyskawiczny, słodki placek z patelni z mlekiem skondensowanym. Lepszy niż klasyczny omlet.

Deser z mandarynkami- PysznościDeser z mandarynkami- Pyszności
Ewa

Słodki deser bez włączania piekarnika? Ten placek z mandarynkami sprawdzi się znakomicie. Wyjątkowo delikatna i słodka masa z jajek i mleka skondensowanego otula soczyste mandarynki i sprawia, że talerze błyskawicznie stają się puste. To pyszna alternatywa dla klasycznego omleta na słodko, która sprawdzi się jako słodki podwieczorek. Uwielbiam ten przepis również za to, że przygotowanie zajmuje mi kilka minut. Kiedy podałam je odwiedzającej mnie przyjaciółce, po pierwszym kęsie poprosiła o recepturę na to słodkie cudo.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Deser z mandarynkami

Składniki:

Ciasto

  • 1 jajko,
  • 100 ml skondensowanego mleka,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 100 ml mleka,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Dodatkowo

  • 10 g masła,
  • 50 ml mleka skondensowanego,
  • 3 mandarynki.

Sposób przygotowania:

1. Do miski wbijam jajka, dodaję mleko skondensowane, ekstrakt waniliowy oraz mleko i mieszam przy pomocy kuchennej rózgi.

2. Następnie wsypuję przesianą mąkę pszenną i dokładnie mieszam. Przesianie mąki sprawi, że ciasto będzie lepiej napowietrzone i bardziej puszyste po usmażeniu.

Obrazek
Deser z mandarynkami- Pyszności

3. Mandarynki obieram ze skórki i przekrawam na dwie części tak, jak na zdjęciu poniżej.

Obrazek
Deser z mandarynkami- Pyszności

4. Na patelnię wrzucam masło, wlewam 50 ml mleka skondensowanego i dokładnie mieszam. Gdy masa zacznie gęstnieć, układam przekrojone mandarynki, częścią z otwartym miąższem do dołu.

5. Przykrywam patelnię i piekę całość przez 18 minut na niedużym ogniu.

Obrazek
Deser z mandarynkami- Pyszności

6. Po tym czasie przewracam placek na drugą stronę i smażę jeszcze przez 3 minuty. Najłatwiej przewrócić go przy pomocy talerza, odwracając energicznie patelnię. Następnie z talerza ponownie zsunąć omlet.

7. Gotowy deser dekoruję cukrem pudrem. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Cukier puder najlepiej dodać wtedy, gdy ciasto przestygnie. W przeciwnym razie błyskawicznie się rozpuści.Smacznego!

Deser z mandarynkami- Pyszności
Deser z mandarynkami- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟