Ciasto Adam i Ewa z biszkoptem i mandarynkami. Rajski smak w każdym kawałku

Ciasto Adam i Ewa cieszy się ogromną popularnością na każdej imprezie. Jest proste w przygotowaniu, a na stole prezentuje się bardzo elegancko. Świetnie sprawdzi się podczas rodzinnych uroczystości.

Obrazek
Ewa

Chociaż nie jest znana dokładna geneza nazwy tego ciasta, to można się domyślać, że chodzi o wykorzystanie dwukolorowych herbatników. Ułożone na kształt szachownicy ciastka przykrywają śmietankową i pomarańczową masę. Spód tego ciasta to miękki i puszysty biszkopt. Ostrzegamy- może się okazać, że jedna blaszka tego ciasta to będzie za mało :)

Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Ciasto Adam i Ewa- składniki

Biszkopt:

6 jajek

1 szklanka mąki

1 szklanka cukru

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa pomarańczowa:

2 puszki mandarynek w syropie

2 szklanki soku pomarańczowego

2 budynie waniliowe

Masa śmietanowa:

600 ml śmietanki 30%

3 łyżeczki żelatyny

3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

50g herbatników maślanych

50 g herbatników kakaowych

Przepis na pyszne ciasto z mandarynkami

Oddziel białka od żółtek. W misce ubij białka na sztywną pianę z cukrem. Następnie dodaj do nich żółtka i zmiksuj.

Obrazek
Ciasto Adam i Ewa- Pyszności

Do powstałej masy dodaj proszek do pieczenia oraz mąkę pszenną. Dokładnie połącz składniki, aby nie było grudek. Powstałą masę przelej do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia . Piecz przez 25-30 minut w 170 stopniach Celsjusza. Przy pomocy patyczka sprawdź, czy ciasto już się upiekło.

Obrazek
Biszkopt- Pyszności

Na przestudzonym biszkopcie ułóż odsączone z nadmiaru syropu kawałki mandarynek.

Obrazek
Biszkopt z mandarynkami- Pyszności

Budyń przesyp do miski i zalej sokiem pomarańczowym. Dokładnie wymieszaj, żeby rozpuścić proszek. Sok z puszki mandarynek przelej do rondelka i dodaj rozpuszczony proszek budyniowy. Podgrzewaj całość, cały czas mieszając, aż powstanie gęsta masa. Powstałą masę przestudź i rozprowadź na biszkopcie z mandarynkami.

Obrazek
Ciasto Adam i Ewa- Pyszności

W misce ubij śmietankę 30% z cukrem pudrem. Powstałą bitą śmietanę wyłóż na ciasto. Na górze umieść na zmianę herbatniki kakaowe i maślane. Wstaw całość do lodówki na 4 godziny.

Obrazek
Ciasto Adam i Ewa- Pyszności

Po tym czasie nasze ciasto jest już gotowe. Podaj je swoim gościom i zobacz, jak zajadają ze smakiem. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji