Ciasto Adam i Ewa z biszkoptem i mandarynkami. Rajski smak w każdym kawałku
Ciasto Adam i Ewa cieszy się ogromną popularnością na każdej imprezie. Jest proste w przygotowaniu, a na stole prezentuje się bardzo elegancko. Świetnie sprawdzi się podczas rodzinnych uroczystości.
20.08.2022 | aktual.: 21.08.2022 09:17
Chociaż nie jest znana dokładna geneza nazwy tego ciasta, to można się domyślać, że chodzi o wykorzystanie dwukolorowych herbatników. Ułożone na kształt szachownicy ciastka przykrywają śmietankową i pomarańczową masę. Spód tego ciasta to miękki i puszysty biszkopt. Ostrzegamy- może się okazać, że jedna blaszka tego ciasta to będzie za mało :)
Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Ciasto Adam i Ewa- składniki
Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa pomarańczowa:
2 puszki mandarynek w syropie
2 szklanki soku pomarańczowego
2 budynie waniliowe
Masa śmietanowa:
600 ml śmietanki 30%
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
50g herbatników maślanych
50 g herbatników kakaowych
Przepis na pyszne ciasto z mandarynkami
Oddziel białka od żółtek. W misce ubij białka na sztywną pianę z cukrem. Następnie dodaj do nich żółtka i zmiksuj.
Do powstałej masy dodaj proszek do pieczenia oraz mąkę pszenną. Dokładnie połącz składniki, aby nie było grudek. Powstałą masę przelej do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia . Piecz przez 25-30 minut w 170 stopniach Celsjusza. Przy pomocy patyczka sprawdź, czy ciasto już się upiekło.
Na przestudzonym biszkopcie ułóż odsączone z nadmiaru syropu kawałki mandarynek.
Budyń przesyp do miski i zalej sokiem pomarańczowym. Dokładnie wymieszaj, żeby rozpuścić proszek. Sok z puszki mandarynek przelej do rondelka i dodaj rozpuszczony proszek budyniowy. Podgrzewaj całość, cały czas mieszając, aż powstanie gęsta masa. Powstałą masę przestudź i rozprowadź na biszkopcie z mandarynkami.
W misce ubij śmietankę 30% z cukrem pudrem. Powstałą bitą śmietanę wyłóż na ciasto. Na górze umieść na zmianę herbatniki kakaowe i maślane. Wstaw całość do lodówki na 4 godziny.
Po tym czasie nasze ciasto jest już gotowe. Podaj je swoim gościom i zobacz, jak zajadają ze smakiem. Smacznego!