Pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Dietetyk zwraca uwagę na „coś bardzo niepokojącego”

Niektórych odrzuca intensywny zapach i smak wody z kiszonych ogórków, ale dla wielu to prawdziwy rarytas, a nawet ta lepsza cześć kiszonki. I mimo że zarówno ogórki, jak i woda, w której się kisiły to źródło cennych związków, to należy spojrzeć na nie też nieco krytycznym okiem. Zrobił to dietetyk kliniczny dr Michał Wrzosek i wskazał na jeden niepokojący składnik wody z kiszonych ogórków.

Dr Michał Wrzosek podniósł temat wody po ogórkach Dr Michał Wrzosek podniósł temat wody po ogórkach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram: michal_wrzosek (screenshot)

Dr Michał Wrzosek to dietetyk kliniczny i trener sportowy. Jest autorem Metody Respo - jedynej polskiej diety, której efektywność potwierdzono w badaniach naukowych. W mediach społecznościowych dzieli się wiedzą na temat szeroko pojętej dietetyki i stylu życia. W jednym z filmików opublikowanych na Instagramie podniósł temat wody z kiszonych ogórków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lekkie ciasto piankowe jak puszysta chmurka. Najlepszy deser na lato

Czy woda z ogórków kiszonych jest zdrowa?

Dr Michał Wrzosek pokrótce zajął się tematem uwielbianej przez wielu wody po ogórkach kiszonych. Dla jednych to remedium na kaca, kolejni odnajdują w niej sposób na zaparcia, jeszcze inni popijają dla smaku. Specjalista nie zaprzecza poglądowi, że sok z ogórków kiszonych jest zdrowy, ale podkreśla, by pić go z umiarem, ponieważ jest źródłem nadużywanego w nowoczesnej diecie składnika.

– W składzie tej wody znajdziemy coś bardzo niepokojącego - wskazuje dr Michał Wrzosek. – Jest to składnik, który w nadmiarze może prowadzić do zwiększonego ciśnienia tętniczego krwi, co zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, takich jak udar mózgu czy zawał serca. Ten składnik działa również źle na nerki i powoduje zatrzymywanie wody w organizmie – wymienia specjalista.

Mowa konkretnie o soli. Dr Wrzosek nie zachęca jednak do rezygnowania z picia wody po ogórkach kiszonych, a radzi, by spożywać ją z umiarem. Dodaje, że to źródło wielu witamin i probiotyków, ale podkreśla też, że w 100 ml wody z ogórków kiszonych znajduje się ok. 2,5 soli. Czy to dużo? Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 5 g (tj. jedna łyżeczka). Okazuje się jednak, że spożywamy dużo więcej soli, niż w rzeczywistości potrzebujemy, bo w przypadku Polaków to średnio... 11,5 g soli dziennie.

Czy warto pić wodę po ogórkach kiszonych?
Czy warto pić wodę po ogórkach kiszonych? © Canva | JackF

Dlaczego warto pić wodę po ogórkach kiszonych?

Podczas procesu kiszenia powstaje kwas mlekowy, który jest doskonałym źródłem bakterii probiotycznych. Te małe mikroorganizmy są niezwykle korzystne dla naszego organizmu - m.in. zwiększają odporność. Dzięki obecności probiotyków woda z ogórków kiszonych jest szczególnie polecana osobom z nietolerancją laktozy. Pomaga również w regulacji stężenia lipidów we krwi, skutecznie walczy z chorobami wrzodowymi i chroni przed grzybicami.

Woda po kiszonych ogórkach zawiera witaminy z grupy B, a także witaminy C, A, E, K oraz minerały, takie jak: wapń, potas, magnez, cynk, żelazo i fosfor. Ponadto sok z ogórków kiszonych pomaga na zaparcia oraz lekko zakwasza organizm. To z kolei pomaga zmniejszyć ochotę na podjadanie pomiędzy posiłkami. Warto dodać, że podczas fermentacji powstają izotiocyjaniny, które wykazują właściwości antynowotworowe.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej