Wiele osób popełnia ten błąd, spożywając siemię lniane czy babkę płesznik. Tylko potęguje problem z zaparciami

Przy problemie zaparć należy działać kompleksowo, a jednym z często polecanych sposobów na znalezienie ulgi, jest stosowanie siemienia lnianego czy babki płesznik. To produkty bogate w błonnik, który przyspiesza pasaż jelitowy, jednak należy pamiętać o jednej szalenie istotnej kwestii, by nie nasilić problemu.

Siemię lniane Siemię lniane
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Włączyłeś do diety siemię lniane lub babkę płesznik w nadziei, że twoje problemy z zaparciami miną, a jest zupełnie odwrotnie? Sprawdź, czy odpowiednio dawkujesz te produkty i nie popełniasz częstego błędu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Malinowiec na kruchym cieście piekę na okrągło. Bez dokładki się nie obędzie

Zaparcia: jak stosować babkę płesznik czy siemię lniane, by sobie pomóc?

Zarówno babka płesznik, jak i siemię lniane zawierają duże ilości błonnika pokarmowego, który pomaga regulować trawienie. Warto jednak wiedzieć, że spożywanie błonnika nie przyspiesza metabolizmu, jak jest to niepoprawnie rozumiane. Ten często powielany mit powoduje, że wiele osób nie potrafi sobie pomóc. To, że ktoś ma szybki metabolizm, nie oznacza, że częściej korzysta z toalety, a, upraszczając, szybciej spala kalorie. Spożycie produktów zawierających błonnik może przyspieszyć pasaż jelitowy, nie ma to jednak wiele wspólnego z przemianą materii.

Szalenie istotną kwestią jest, że spożywanie siemienia lnianego czy babki płesznik oraz innych produktów bogatych w błonnik pokarmowy wymaga przyjmowania odpowiedniej ilości wody. To bardzo ważne. Należy bowiem zauważyć, że błonnik pęcznieje w jelitach, wchłaniając wodę. Jeśli nie dostarczymy jej w odpowiedniej ilości, stolec będzie twardy i gesty, to zaś może powodować zaparcia, czyli efekt odwrotny do zamierzonego. Chcąc temu zapobiec, należy przyjmować w ciągu dnia przynajmniej 2 litry wody. To wartość uśredniona, aktywność fizyczna, upały, praca fizyczna - to wszystko powoduje, że nasz organizm będzie potrzebował większego nawodnienia.

Babkę płesznik stosuje się przy zaparciach
Babkę płesznik stosuje się przy zaparciach © Canva | (Svetlana Lazhko

Siemię lniane i babka płesznik na zaparcia. Jak stosować?

Istotne jest również, by nie przesadzać z ilością spożywanego siemienia lnianego czy babki płesznik. To nie działa w ten sposób, że im więcej, tym szybciej odczujemy potrzebę pójścia do toalety. Nadmiar błonnika może m.in. potęgować problem zaparć, a zbyt gwałtowne zwiększenie jego spożycia prowadzić do wielu skutków ubocznych, takich jak: wzdęcia i gazy, zaparcia, obstrukcja jelit oraz zmniejszone wchłanianie niektórych składników odżywczych.

Jak stosować siemię lniane na zaparcia? Najlepiej jest spożywać zmielone ziarna zalane ciepłą wodą (ciepłą, ale nie gorącą!). Po ok. 2 godzinach mikstura będzie gotowa. Należy ją spożywać każdego dnia, rano i wieczorem, przez 2-4 tygodnie. Najbezpieczniejsza ilość to 2-3 łyżki siemienia dziennie.

Jak stosować babkę płesznik na zaparcia? Przede wszystkim babka płesznik posiada blisko trzy razy więcej błonnika pokarmowego, dlatego zwiększenie podaży wody jest absolutnie niezbędne. W przypadku zaparć łuski z nasion babki płesznik należy stosować w dawce 15 g na dobę (5 g trzy razy dziennie) przez co najmniej 4 tygodnie.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej