Kiedy pić siemię lniane dla najlepszych efektów? Mało kto wie, że pora ma takie znaczenie

Siemię lniane, zwane też lnem zwyczajnym, to polski superfoods. Dobroczynnie wpływa na trawienie czy wygląd skóry, pomaga obniżyć poziom cholesterolu i zrzucić zbędne kilogramy. Lista właściwości zdrowotnych siemienia nie ma końca, ale jak i kiedy spożywać te złote nasiona, żeby czerpać z nich jak najwięcej?

Kiedy jeść siemię lniane? Kiedy jeść siemię lniane?
Źródło zdjęć: © Pixabay

Siemię lniane jest źródłem błonnika pokarmowego, kwasów tłuszczowych omega-3, a także wielu witamin i minerałów, takich jak witaminy z grupy B, magnez, potas, wapń, żelazo i cynk. W tych niewielkich ziarenkach skrywa się prawdziwa moc, jednak trzeba wiedzieć, jak je spożywać, by nie zaprzepaścić tego, co dała natura. Również pora dnia ma znaczenie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapytaliśmy Polaków o ich ulubione dania z dzieciństwa

Jak spożywać siemię lniane?

Na surowo czy parzone, w całości czy zmielone - w przypadku siemienia lnianego pojawia się wiele dylematów związanych z tym, jak spożywać drogocenne ziarna. W rzeczywistości każdy ze sposobów ma swoje plusy. Ludzki organizm lepiej przyswaja nasiona siemienia lnianego, kiedy są zmielone. Warto jednak wiedzieć, że mielenie powinno nastąpić tuż przed spożyciem (tłuszcze zawarte w nasionach szybko się ulatniają i tracą znaczną część swoich właściwości). Kolejną istotną kwestią jest to, że zmielone siemię lniane należy spożywać na surowo - to znaczy, że nie powinno się zalewać wrzątkiem czy gotować nasion w takiej postaci. Najlepiej dodać je do sałatki, kanapki, koktajlu lub przygotować siemiankę.

Do gotowania nadają się całe ziarna. Zalewając je ciepłą wodą (najlepiej w temperaturze pokojowej), powstaje dobroczynny kleik. Do przygotowania kleiku nie trzeba rozdrabniać nasion, ponieważ śluz znajduje się w ich zewnętrznej warstwie i łatwo przechodzi do wody. Przygotowany kleik warto wypić razem z ziarnami (a te dobrze jest pogryźć, by przyswoić jak najwięcej składników z ziaren), ale należy przy tym pamiętać, że włączając do diety siemię lniane, należy zwiększyć podaż wody. W przeciwnym razie można uzyskać efekt odwrotny od zamierzonego i np. nabawić się zaparć.

Jaka jest najlepsza pora na spożywanie siemienia lnianego?
Jaka jest najlepsza pora na spożywanie siemienia lnianego? © Pixabay

Kiedy spożywać siemię lniane?

Siemię lniane można pić i rano, i wieczorem, ponieważ nasionka te, bez względu na porę, dobroczynnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Na poranne dawki siemienia lnianego powinny postawić osoby cierpiące z powodu dolegliwości ze strony żołądka. Nasiona spożywane na czczo złagodzą zgagę, nadkwasotę i ból żołądka, a także zapewnią uczucie sytości.

Natomiast po siemię lniane wieczorem powinny sięgać osoby, które mają problem z podjadaniem w nocy. To również dobra pora dla borykających się z problemami trawiennymi i zaparciami. Warto również wiedzieć, że nasiona lnu zawierają tryptofan - hormon niezbędny do utrzymania prawidłowego rytmu dobowego, snu i czuwania - a więc zadbają o zdrowy sen. Ponadto kleik z siemienia lnianego wypity wieczorem pomoże uniknąć nocnych napadów suchego kaszlu.

Wybrane dla Ciebie

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie