Kiedy pić siemię lniane dla najlepszych efektów? Mało kto wie, że pora ma takie znaczenie

Siemię lniane, zwane też lnem zwyczajnym, to polski superfoods. Dobroczynnie wpływa na trawienie czy wygląd skóry, pomaga obniżyć poziom cholesterolu i zrzucić zbędne kilogramy. Lista właściwości zdrowotnych siemienia nie ma końca, ale jak i kiedy spożywać te złote nasiona, żeby czerpać z nich jak najwięcej?

Kiedy jeść siemię lniane? Kiedy jeść siemię lniane?
Źródło zdjęć: © Pixabay

Siemię lniane jest źródłem błonnika pokarmowego, kwasów tłuszczowych omega-3, a także wielu witamin i minerałów, takich jak witaminy z grupy B, magnez, potas, wapń, żelazo i cynk. W tych niewielkich ziarenkach skrywa się prawdziwa moc, jednak trzeba wiedzieć, jak je spożywać, by nie zaprzepaścić tego, co dała natura. Również pora dnia ma znaczenie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapytaliśmy Polaków o ich ulubione dania z dzieciństwa

Jak spożywać siemię lniane?

Na surowo czy parzone, w całości czy zmielone - w przypadku siemienia lnianego pojawia się wiele dylematów związanych z tym, jak spożywać drogocenne ziarna. W rzeczywistości każdy ze sposobów ma swoje plusy. Ludzki organizm lepiej przyswaja nasiona siemienia lnianego, kiedy są zmielone. Warto jednak wiedzieć, że mielenie powinno nastąpić tuż przed spożyciem (tłuszcze zawarte w nasionach szybko się ulatniają i tracą znaczną część swoich właściwości). Kolejną istotną kwestią jest to, że zmielone siemię lniane należy spożywać na surowo - to znaczy, że nie powinno się zalewać wrzątkiem czy gotować nasion w takiej postaci. Najlepiej dodać je do sałatki, kanapki, koktajlu lub przygotować siemiankę.

Do gotowania nadają się całe ziarna. Zalewając je ciepłą wodą (najlepiej w temperaturze pokojowej), powstaje dobroczynny kleik. Do przygotowania kleiku nie trzeba rozdrabniać nasion, ponieważ śluz znajduje się w ich zewnętrznej warstwie i łatwo przechodzi do wody. Przygotowany kleik warto wypić razem z ziarnami (a te dobrze jest pogryźć, by przyswoić jak najwięcej składników z ziaren), ale należy przy tym pamiętać, że włączając do diety siemię lniane, należy zwiększyć podaż wody. W przeciwnym razie można uzyskać efekt odwrotny od zamierzonego i np. nabawić się zaparć.

Jaka jest najlepsza pora na spożywanie siemienia lnianego?
Jaka jest najlepsza pora na spożywanie siemienia lnianego? © Pixabay

Kiedy spożywać siemię lniane?

Siemię lniane można pić i rano, i wieczorem, ponieważ nasionka te, bez względu na porę, dobroczynnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Na poranne dawki siemienia lnianego powinny postawić osoby cierpiące z powodu dolegliwości ze strony żołądka. Nasiona spożywane na czczo złagodzą zgagę, nadkwasotę i ból żołądka, a także zapewnią uczucie sytości.

Natomiast po siemię lniane wieczorem powinny sięgać osoby, które mają problem z podjadaniem w nocy. To również dobra pora dla borykających się z problemami trawiennymi i zaparciami. Warto również wiedzieć, że nasiona lnu zawierają tryptofan - hormon niezbędny do utrzymania prawidłowego rytmu dobowego, snu i czuwania - a więc zadbają o zdrowy sen. Ponadto kleik z siemienia lnianego wypity wieczorem pomoże uniknąć nocnych napadów suchego kaszlu.

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione