Kiedy pić siemię lniane dla najlepszych efektów? Mało kto wie, że pora ma takie znaczenie
Siemię lniane, zwane też lnem zwyczajnym, to polski superfoods. Dobroczynnie wpływa na trawienie czy wygląd skóry, pomaga obniżyć poziom cholesterolu i zrzucić zbędne kilogramy. Lista właściwości zdrowotnych siemienia nie ma końca, ale jak i kiedy spożywać te złote nasiona, żeby czerpać z nich jak najwięcej?
09.06.2024 | aktual.: 09.06.2024 13:21
Siemię lniane jest źródłem błonnika pokarmowego, kwasów tłuszczowych omega-3, a także wielu witamin i minerałów, takich jak witaminy z grupy B, magnez, potas, wapń, żelazo i cynk. W tych niewielkich ziarenkach skrywa się prawdziwa moc, jednak trzeba wiedzieć, jak je spożywać, by nie zaprzepaścić tego, co dała natura. Również pora dnia ma znaczenie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak spożywać siemię lniane?
Na surowo czy parzone, w całości czy zmielone - w przypadku siemienia lnianego pojawia się wiele dylematów związanych z tym, jak spożywać drogocenne ziarna. W rzeczywistości każdy ze sposobów ma swoje plusy. Ludzki organizm lepiej przyswaja nasiona siemienia lnianego, kiedy są zmielone. Warto jednak wiedzieć, że mielenie powinno nastąpić tuż przed spożyciem (tłuszcze zawarte w nasionach szybko się ulatniają i tracą znaczną część swoich właściwości). Kolejną istotną kwestią jest to, że zmielone siemię lniane należy spożywać na surowo - to znaczy, że nie powinno się zalewać wrzątkiem czy gotować nasion w takiej postaci. Najlepiej dodać je do sałatki, kanapki, koktajlu lub przygotować siemiankę.
Do gotowania nadają się całe ziarna. Zalewając je ciepłą wodą (najlepiej w temperaturze pokojowej), powstaje dobroczynny kleik. Do przygotowania kleiku nie trzeba rozdrabniać nasion, ponieważ śluz znajduje się w ich zewnętrznej warstwie i łatwo przechodzi do wody. Przygotowany kleik warto wypić razem z ziarnami (a te dobrze jest pogryźć, by przyswoić jak najwięcej składników z ziaren), ale należy przy tym pamiętać, że włączając do diety siemię lniane, należy zwiększyć podaż wody. W przeciwnym razie można uzyskać efekt odwrotny od zamierzonego i np. nabawić się zaparć.
Kiedy spożywać siemię lniane?
Siemię lniane można pić i rano, i wieczorem, ponieważ nasionka te, bez względu na porę, dobroczynnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Na poranne dawki siemienia lnianego powinny postawić osoby cierpiące z powodu dolegliwości ze strony żołądka. Nasiona spożywane na czczo złagodzą zgagę, nadkwasotę i ból żołądka, a także zapewnią uczucie sytości.
Natomiast po siemię lniane wieczorem powinny sięgać osoby, które mają problem z podjadaniem w nocy. To również dobra pora dla borykających się z problemami trawiennymi i zaparciami. Warto również wiedzieć, że nasiona lnu zawierają tryptofan - hormon niezbędny do utrzymania prawidłowego rytmu dobowego, snu i czuwania - a więc zadbają o zdrowy sen. Ponadto kleik z siemienia lnianego wypity wieczorem pomoże uniknąć nocnych napadów suchego kaszlu.