Zalewam wrzątkiem i piję wieczorem zamiast herbaty. Kilogramy lecą jak szalone

Kozieradka, znana również jako boża trawka, koniczyna grecka czy greckie siano, to roślina o wielowiekowej historii wykorzystania w medycynie naturalnej. Uprawiana jest na całym świecie, w tym również w Polsce, a jej nasiona są cenione za zdolność wspomagania leczenia różnorodnych dolegliwości. Szczególnie korzystny wpływ wywierają na układ pokarmowy.

Napar z kozieradki Napar z kozieradki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ta niezwykła roślina, obfitująca w cenne składniki odżywcze, jest dostępna w wielu formach. Można ją nabyć jako nasiona, mielone ziarno czy ekstrakt zamknięty w kapsułkach. Jednym z najpopularniejszych sposobów spożywania kozieradki jest przygotowywanie z niej naparu. Warto sięgnąć po ten napój, by skorzystać z dobroczynnych właściwości tej rośliny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlet drobiowy w takim wydaniu stał się hitem w moim domu. U ciebie będzie tak samo

Czy kozieradka pomaga podczas odchudzania?

Kozieradka jest niezwykle bogata w rozpuszczalny błonnik, który daje uczucie sytości i zapobiega podjadaniu między posiłkami. Błonnik wspomaga też pracę jelit i zapobiega zaparciom, co jest kluczowe dla prawidłowego wydalania toksyn z organizmu. Ale kozieradka nie tylko pomaga schudnąć. Poprawia też stan skóry, włosów i paznokci. Witaminy i minerały zawarte w kozieradce odżywiają i regenerują komórki, a także wzmacniają włosy i zapobiegają ich wypadaniu.

Dla osób, pragnących zrzucić zbędne kilogramy, jednym z najważniejszych atutów kozieradki jest jej działanie termogeniczne. Roślina ta zwiększa temperaturę ciała i przyspiesza metabolizm, co sprzyja spalaniu tłuszczu. Kozieradka ogranicza też wchłanianie tłuszczów i węglowodanów z pożywienia, dzięki czemu zapobiega odkładaniu się nadmiaru kalorii w postaci tkanki tłuszczowej.

Kozieradka
Kozieradka © Pixabay

Jak zrobić napar z kozieradki na odchudzanie?

Kozieradka to roślina, którą warto spożywać nie tylko ze względu na jej właściwości wspierające proces odchudzania. Jest bogatym źródłem wielu cennych składników odżywczych, takich jak białko, błonnik, witaminy A, B6 i C, kwas foliowy, żelazo, potas, cynk, sód, wapń, magnez i fosfor. Substancje te mają pozytywny wpływ na nasz organizm, poprawiając między innymi funkcjonowanie układu trawiennego, odpornościowego, krwionośnego i hormonalnego.

Aby skorzystać z dobroczynnych właściwości herbaty z kozieradki, należy pić ją regularnie, najlepiej dwa razy dziennie, przed śniadaniem i przed snem. Przygotowanie naparu z kozieradki jest bardzo proste. Wystarczy zalać dwie łyżeczki nasion kozieradki szklanką wrzącej wody i odstawić na pół godziny. Taką herbatę można pić lekko schłodzoną lub na ciepło, według własnego upodobania.

Wybrane dla Ciebie
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia